Menu
×
Co hledáte?
AKTUALITY - NOVINKY

Zakládání porostů pšenice ozimé do meziplodin na farmě ProFarm Blatnice

Česká společnost BEDNAR se v posledních letech snaží o vývoj strojů, které zemědělcům umožnují inovat zaběhlé technologické postupy v zemědělství. Jedním z velkých témat pro ni je i zakládání porostů hlavních plodin s pomocnými plodinami nebo využívání meziplodin.

V rámci pokusů se pšenice ozimá zakládala do porostů meziplodin secím strojem BEDNAR OMEGA OO 6000L

Dle druhu meziplodiny se výška vzešlého porostu pohybovala od 50 cm do 180 cm

Začátkem října, konkrétně 8. 10. 2020, jsme se společně se zástupci společnosti STROM Praha zúčastnili pokusného zakládání porostů pšenice ozimé do různě zpracovaných porostů letních meziplodin. To proběhlo na Demonstrační farmě ministerstva zemědělství ProFarm Blatnice, sídlící ve stejnojmenné obci na Vysočině.

DEMO secí stroj je vybaven předním Frontpackem, dvěma řadami disků a oblíbenou PROFI Coulter pracovní sekcí

Hlavní předností secích strojů OMEGA OO_L je dokonalé uložení osiva ve stejné hloubce díky uložení secích botek na paralelogramu

DEMONSTRAČNÍ FARMA MINISTERSTVA ZEMĚDĚLSTVÍ

Farma ProFarm Blatnice je vedena Ondřejem Doležalem. Obhospodařovaná výměra v současné době dosahuje necelých 250 hektarů zemědělské půdy. Zajímavostí je chov téměř 800 kusů prasat a provoz vlastní kompostárny s roční produkcí až 2 000 tun kompostu. Veškerá obhospodařovaná výměra je hnojena organickými hnojivy. Navíc jsou v osevních postupech využívány meziplodiny pro dodání humusu do půdy. „Na základě našeho hospodaření jsme se v minulém roce stali Demonstrační farmou ministerstva zemědělství v oblasti nakládání s humusem, kompostem a organickou hmotou. Děláme pro veřejnost různé vzdělávací semináře a předváděcí akce ve spolupráci s výzkumnými organizacemi, vysokými školami, se zástupci výrobců zemědělské techniky nebo dodavatelů osiv,“ zmiňuje Ondřej Doležal, majitel farmy.

Velkou výzvou pro secí stroj BEDNAR byl především čtyřkomponentní porost letních meziplodin (svazenka, pohanka, vikev a výdrol jetele)

Výsledek práce přímého setí do meziplodiny: Meziplodina je nařezána a osivo je uloženo do půdy zásluhou vysokého přítlaku až 130 kg na secí botku

ZAKLÁDÁNÍ PŠENICE OZIMÉ DO LETNÍCH POROSTŮ MEZIPLODIN

Na pozemku, kde se zakládal porost pšenice ozimé s výsevkem 150 kg/ha (tj. 3,8 MKS, odrůda Viriato, hloubka setí 3 cm) secím strojem BEDNAR OMEGA OO 6000L,byl jako předplodina sklizen začátkem července jetel nachový inkarnát. Poté následovalo zpracování půdy radličkovým kypřičem a výsev různých variant meziplodin.

Další variantou bylo setí do mulče bez předchozího zpracování půdy

Disková a PROFI Coulter sekce dokázala porost meziplodiny rovnoměrně zapravit do půdy

Celkem bylo oseto v různých kombinacích devět různých variant meziplodin obsahujících tyto plodiny: svazenka, pohanka, lnička, ředkev, mastňák habešský, vikev, hořčíce habešská, čirok, len setý a světlice barvířská. Meziplodiny byly založeny 9. července, doba vegetace do zapravení tak činila 80 dnů. Některé porosty dosahovaly od 50 cm do 180 cm výšky.

VARIANTY ZPRACOVÁNÍ PŮDY A ZAKLÁDÁNÍ POROSTŮ PŠENICE OZIMÉ NA POZEMKU

  • přímé setí do směsi meziplodin (vikev, pohanka, svazenka + výdrol jetele) – setí secím strojem OMEGA OO 6000L bez použití diskové sekce
  • setí do mulče – meziplodina zpracována mulčovačem MULCHER + následné setí secím strojem OMEGA OO 6000L
  • setí do zpracované půdy – meziplodina zpracována mulčovačem MULCHER a zapravena diskovým podmítačem ATLAS AO_PROFI + následní setí OMEGA OO 6000L

Třetí variantou bylo setí do předem zpracované půdy a zapravené meziplodiny

Ve všech variantách byl výsevek nastaven na 150 kg/ha (3,8 MKS)

Jaké agronomické přínosy vidí Ondřej Doležal v meziplodinách? „Meziplodiny prokořeňují půdu, dodávají organickou hmotu do půdy. Každý druh meziplodiny má za úkol něco jiného, protože kořen každé z meziplodin se dostává do jiné hloubky. Kořeny vytahují fosfor a ostatní prvky z nižších vrstev půdy nahoru. Pro zapravení jsou pak tyto prvky přístupné pro následnou plodinu. Před setím proto nepoužíváme minerální hnojivo, postačíme si s hmotou z meziplodiny. Na jaře krátíme dusíkatou výživu o 25 % (v kejdě na jaře dodáváme 80 kg dusíku na hektar a pouze 30 – 40 kg v minerálních hnojivech).“

Zakládání porostů proběhlo v rámci spolupráce ProFarm Blatnice, BEDNAR a STROM Praha

Secí stroj OMEGA OO_L pracoval s traktorem Fendt o jmenovitém výkonu 240 koní

„Meziplodiny jsou především o způsobu hospodaření. Měly by nahradit zpracování půdy, aby se do porostu meziplodin dalo sít přímo secím strojem. Vhodné jsou dužnaté meziplodiny, které se přejezdem secím strojem nasekají. Je to o snížení vstupů, přejezdů, menší spotřebě nafty a menšího hýbání s půdou. Meziplodiny mají také skvělý protiplevelný a  nematocidní účinek,“ doplňuje na závěr naší návštěvy Ondřej Doležal.

Založené porosty pro vás budeme i nadále sledovat. Aktuální stav vám přineseme v některé z dalších reportáží na webu BEDNAR.

S námi je radost hospodařit [email protected] BEDNAR FMT s.r.o.

Galerie

Nejnovější články

Další články
JOY OF FARMING
#
Shop BEDNAR
#
Posklizňové linky
#
Vyhledejte distributora
#
Objednejte předvádění
#
Dealer Area