Menu
×
Co hledáte?
AKTUALITY - NOVINKY

Osvědčená volba pro zakládání porostů řepky

OSVĚDČENÁ VOLBA PRO ZAKLÁDÁNÍ POROSTŮ ŘEPKY

Řepka ozimá se z pohledu agrotechniky řadí mezi jednu z nejnáročnějších plodin v osevním postupu. Obzvláště výběr správné technologie založení jejího porostu hraje v posledních letech významnou roli pro dosažení adekvátního výnosu. Z tohoto pohledu nabízí značka BEDNAR ucelené řešení produktů, které vám pomohou porost této plodiny založit kvalitně a včas. Pojďme se dnes společně podívat na část hloubkového zpracování půdy. V další reportáži si představíme způsoby zakládání porostu řepky.

Termín setí hraje významnou roli

Tvorba výnosu začíná již při samotném setí. Mezním termínem pro zasetí této plodiny by měl být konec srpna. Doporučuje se však tuto plodinu vysévat co nejdříve po sklizni, ideálně do poloviny tohoto měsíce. Z agronomického hlediska je však stále obtížnější takto krátký časový limit stihnout. Z jednoho hlediska trápí zemědělce dlouhodobé sucho, nebo jako v letošním roce nadměrné množství srážek, které znemožňují sklidit pozemky s předplodinou.

Dlátové pluhy TERRALAND – sázka na jistotu

Výborných výsledků ve výnosech řepky olejky dosahuje značka BEDNAR dlouhodobě u svých uživatelů s využitím dlátových pluhů TERRALAND. Ten je vhodné využít při zakládání porostů řepky po provedení předchozí podmítky strniště, která podpoří růst výdrolu, eliminuje výpar půdní vláhy a připraví půdu pro další zpracování.

Výhodou stroje TERRALAND TN_PROFI jsou dvě řady Cutter disků pro ještě lepší rozdrobení půdy

Tažená verze TERRALAND TO je dostupná s pracovním záběrem až 6,4 metru

Ozdravená půda = ideální podmínky

Řepka olejka je hluboce kořenící rostlina, náročná na dostatek vzduchu, živin a vody v půdě. Výhodou dlátových pluhů TERRALAND TN nebo TERRALAND TO je narušení utužených vrstev až do hloubky 65 centimetrů. Speciální tvar a pracovní úhel jednotlivých radlic pomáhá ke kvalitnímu promíchání půdy s posklizňovými zbytky bez rizika vynášení mrtviny do vyšších půdních vrstev. Půda na pozemku je tak po jednom přejezdu narušena, na povrchu kyprá a připravená pro zasetí. Tímto způsobem přípravy docílíme snížení potřebných přejezdů na minimum, aby nedocházelo k opětovnému výparu vláhy.

Dlátové pluhy TERRALAND lze osadit dvěma typy radlic. ACTIVE – MIX pro hluboké kypření nebo ZERO-MIX pro podrývání

Kvalitně odvedená práce po jednom přejezdu = výsledkem je kvalitně provzdušněna spodní vrstva půdy a kyprá svrchní vrstva

Nová technologie BEDNAR ověřená v praxi

Ve spolupráci se zemědělci vyvíjíme v oblasti techniky pro zpracování půdy a setí technologie, které pružně reagují na současné požadavky zemědělců. Toho se týká i samotný vývoj a zavádění nových technologií do praxe. Jednou z nových technologií je i výsev řepky do dvouřádků. Technologický postup v podání značky BEDNAR začíná využitím dlátového pluhu TERRASTRIP ZN 8/75, určeného pro pásové zpracování půdy s roztečí 75 cm. Při agregaci se zásobníkem na hnojivo umožňuje ukládat hnojivo do půdního profilu.

TERRASTRIP ZN 8/75 dokáže zpracovat pásy až do hloubky 55 cm

OMEGA OO_FL může být osazena výsevní jednotkou ALFA DRILL pro zakládání meziplodin

Následně jsou nad tyto zpracované pásy zasety secím strojem OMEGA dvouřádky řepky ozimé s roztečí 25 centimetrů. V závislosti na provedení a výbavě secího stroje a požadavcích agronoma může být aplikováno další hnojivo nebo vysévat do meziřádků meziplodinu. Zkušenosti z praxe s touto technologií si můžete přečíst v tomto článku.

Schéma technologie BEDNAR pro setí řepky ozimé do dvouřádků

Během sklizně dosahovaly porosty založené technologií BEDNAR většího výnosu než technologie podniku (až 5,8 t/ha)

Více výhod za méně peněz

Kromě řady agronomických výhod přinášejí dlátové pluhy TERRALAND i řadu ekonomických výhod. Jedná se zejména o rychlost zpracování půdy díky dostupným pracovním záběrům až 6,4 metrů, možnost provádět více operací během jednoho přejezdu (např. profilového hnojení v kombinaci se zásobníky FERTI-BOX nebo FERTI-CART), nízké pořizovací náklady a investice do opotřebitelných dílů.

Tažená verze zásobníku FERTI-CART FC 3500 je vybavena přetlakovým zásobníkem pro přesné dávkování hnojiva

Nesená varianta předního zásobníku FERTI-BOX FB_F může být vybavena jedním nebo dvěma zásobníky

V příštím týdnu vám přineseme detailnější pohled na využití secích strojů OMEGA při zakládání porostů.

S námi je radost hospodařit [email protected] BEDNAR FMT s.r.o.

Galerie

Nejnovější články

Další články
JOY OF FARMING
#
Shop BEDNAR
#
Posklizňové linky
#
Vyhledejte distributora
#
Objednejte předvádění
#
Dealer Area