Menu
×
Co hledáte?
AKTUALITY - NOVINKY

Sklizeň řepky ozimé seté do dvouřádku

Ve středu 28.7.2020 proběhla na pozemcích podniků ZD Dolní Újezd a Statek Bureš, které jsou sdružené ve Vysokomýtské Synklinále, sklizeň řepky ozimé seté do dvouřádku. Ta byla založena v roce 2019 technologií BEDNAR v lokalitě Bučina a Makov. Nyní vám přinášíme stručné informace ze sklizně těchto polních pokusů a v následujících týdnech pro vás připravíme komplexní vyhodnocení této metody zakládání řepky ozimé.

Sklizeň v lokalitě Makov

Zemědělské družstvo Dolní újezd založilo porosty řepky ozimé s pomocnými plodinami v lokalitě Makov. Při sklizni se velikost sklizňové plochy pohybovala od 1885 do 1930 m2. Průměrná hodnota nečistot na pozemku nepřekročila 3 % a průměrný počet rostlin na m2 byl 16 kusů. Porosty byly v průběhu zimního období poničeny hraboši. Ty snížili počet rostlin o 6 kusů na m2. Výnosy řepky ozimé založené technologií BEDNAR se v lokalitě Makov v závislosti na typu pomocné plodiny pohybovali od 4,8 t/ha do 5 t/ha s průměrnou vlhkostí 5,5 %. Na tomtéž pozemku byly sklizeny také porosty založené technologií ZD Dolní Újezd. Zde se výnos pohyboval kolem 4,4 t/h

Sklizeň v lokalitě Bučina

Statek Bureš s.r.o. založil totožné porosty řepky ozimé s pomocnými plodinami v lokalitě Bučina. Zde se při velikost sklizňové plochy pohybovala od 1042 do 1246 m2. V této lokalitě průměrná hodnota nečistot na pozemku nepřekročila 4 %. Průměrný počet rostlin na m2 byl15 kusů, přičemž porosty byly ve spodní části poničeny hraboši. Výnosy řepky ozimé založené technologií BEDNAR se v lokalitě Bučina v závislosti na typu pomocné plodiny pohybovali od 5 t/ha do 5,8 t/ha s průměrnou vlhkostí 7,9 %. Zvýšená vlhkost byla dána sklízením ve večerních hodinách.

Rekapitulace zakládání porostů ozimé řepky seté do dvouřádku

Setí ozimé řepky do dvouřádku je nová technologie, která probíhá ve dvou krocích. Prvním krokem je hloubkové kypření s ukládáním atraktivního hnojiva do půdního profilu strojem TERRASTRIP ZN 8/75, což je dlátový pluh určený k pásovému zpracování půdy s roztečí pracovních orgánů 75 cm. Dalším krokem je výsev dvouřádků s roztečí 25 cm přesně nad pás zpracovaného a prohnojeného půdního profilu secím strojem OMEGA OO 6000 FL. Do meziřádku, který je 50 cm široký, lze vyset pomocné plodiny. Ty v první fázi podporují vegetaci řepky ozimé a následně vymrznou nebo je lze zlikvidovat mechanicky, plečkováním.

Tým řešící polní pokusy setí řepky ozimé do dvouřádku

Na založení pokusů řepky ozimé do dvouřádku spolupracovala výzkumná organizace - Centrum precizního zemědělství při ČZU; zemědělské subjekty - Statek Bureš s.r.o., Zemědělské družstvo Dolní Újezd; výrobce zemědělské techniky - BEDNAR FMT s.r.o.; prodejce zemědělské techniky - Strom Praha a.s.; producenti a distributoři osiv - Selgen a.s., PRO Seeds s.r.o., SOUFFLET AGRO a.s. Pokusy vznikly v rámci projektu EIP, č. 17/005/1611a/453/00010 (Vysokomýtská Synklinála).

Průběžné hodnocení porostů řepky ozimé založené technologií BEDNAR

S námi je radost hospodařit [email protected] BEDNAR FMT s.r.o.

Galerie

Nejnovější články

Další články
JOY OF FARMING
#
Shop BEDNAR
#
Posklizňové linky
#
Vyhledejte distributora
#
Objednejte předvádění
#
Dealer Area