Menu
×
Co hledáte?
AKTUALITY - NOVINKY

Farma Krabčice vsadila na SWIFTERDISC XO_F

V obci Krabčice v okrese Litoměřice se nachází stejnojmenná farma. V minulém roce se stala jedním z majitelů diskového podmítače SWIFTERDISC XO 5000F. Na to, proč vsadili na stroj značky BEDNAR, jsme se vydali zeptat majitele farmy, pana Zdeňka Berana.

Pan Beran u v minulém roce pořízeného stroje SWIFTERDISC XO 5000F

Pan Beran u v minulém roce pořízeného stroje SWIFTERDISC XO 5000F

Tradice rodinného hospodaření i udržitelný přístup ke krajině

„V rodině na sebe navazuje tradice zemědělství už dlouhá léta, přibližně už asi 200 let. Babička měla pozemky. Rodiče dělali v 90. letech chmel na cca 100 hektarech. Farma Krabčice se od roku 2014 postupně rozšiřuje, dnes hospodaříme na 230 hektarech. Z této výměry je 187 hektarů orné půdy a zbytek jsou louky,“ představuje svou farmu pan Beran.

Farma hospodaří na úrodných půdách, většinou se jedná o hnědozemě. V osevním postupu se uplatňuje především pěstování sladovnického ječmene s průměrným výnosem 8,8 t/ha, dále pšenice s výnosem 7 t/ha a méně obvyklé plodiny v podobě hořčice nebo hrachu. Pan Beran se snaží hospodařit s pozitivním přístupem ke krajině. Na pozemcích zakládá nektarodárné biopásy nebo vysazuje do krajiny nové aleje stromů. „Snažíme se zemědělství dělat udržitelně a trochu jinak. Produkujeme i med nebo produkty z hořčice, které si u nás mohou lidé zakoupit,“ dodává Beran.

Na farmě uplatňují kombinaci orebné a bezorebné technologie zpracování půdy. Pomocí pluhu se pozemky zpracovávají ob rok a pouze pro vybrané plodiny.

Volba padla na diskový podmítač SWIFTERDISC

„V posledních letech jsme investovali do nákupu nové techniky. Mimo jiné jsme potřebovali i diskový podmítač. Vyzkoušeli jsme stroje různých výrobců, včetně těch německých. Od značky BEDNAR jsme zkoušeli diskový podmítač ATLAS AO_PROFI i SWIFTERDISC XO_F. Nakonec jsme se rozhodli pro pořízení stroje XO_F o záběru 5 m, který je pro traktor a naše podmínky dostačující. Ve srovnání s předváděcím strojem, který jsme měli půjčený, jsme si nový nakonfigurovali podle svých potřeb. Vsadili jsme na klasické zubaté disky a zadní V-RING pěch. Kvalita práce a provedení stroje je srovnatelné se stroji německých výrobců. Plusovým bodem pro výběr stroje značky BEDNAR byla i nabídka financování, kterou nám nabídl náš prodejce,“ shrnuje důvody pro stroj značky BEDNAR pan Beran.

S námi je radost hospodařit
[email protected]
BEDNAR FMT s.r.o.

Nejnovější články

Další články
JOY OF FARMING
#
Shop BEDNAR
#
Posklizňové linky
#
Vyhledejte distributora
#
Objednejte předvádění
#
Dealer Area