Menu
×
Co hledáte?
AKTUALITY - NOVINKY

Stroje BEDNAR fungujú v rôznej agregácii

V regióne Nitrianskeho kraja v okrese Levice a Zlaté Moravce hospodária spoločnými silami dva podniky Agrok Topoľčianky a PD Levice. V ich portfóliu je niekoľko strojov značky BEDNAR.

Univerzál menom FERTI-BOX

Medzi najpoužívanejšie stroje žltej farby patria dva zásobníky na hnojivo FERTI-BOX a to v čelnom a zadnom prevedení. Špeciálne čelný FERTI-BOX je používaný pre rôzne stroje. Jeho využitie je takmer po celý rok. Na jar býva agregovaný s presným sejbovým strojom, kedy sa používa na prihnojovanie „pod pätu“. Pri sejbe kukurice a cukrovej repy sú ním dávkované hnojivá v rozmedzí 50–150 kg/ ha. Pre agregáciu s neseným sejbovým strojom je vhodný čelný FERTI-BOX, kvôli dobrému rozloženiu hmotnosti.

Kombinácia TN 3000 a čelného zásobníku FB 2000 F.

Väčší TERRALAND pri práci s valcom PRESSPACK.

Letná sezóna

Sezóna pre FERTI-BOX pokračuje pri spracovávaní pôdy dlátovými pluhmi TERRALAND. Tu sú v práci oba stroje FB 3000 s  TO 6000 a FB 2000 F pri práci s TN 3000 Profi. Vďaka tejto kombinácii je možné zásobiť pôdu živinami, ktoré budú prístupné rastline v neskoršom štádiu rastu. Od tejto sezóny je ďalej čelný FERTI-BOX agregovaný so strip-till drážkovačom. Touto kombináciou je v pláne spracovávať pôdu s prihnojovaním tesne pred sejbou repky, sóje a kukurice.

Variabilne s BEDNARom

Oba zásobníky na hnojivo FERTI-BOX pri práci spracovávajú dáta z aplikačnej mapy. Dávka je teda variabilne regulovaná, a to podľa máp, ktoré vzniknú po zbere údajov z obilného kombajnu a rozborov pôdy.

Porost kukuřice bezprostředně před přejezdem plečkou ROW-MASTER RN 9600 naváděnou optickým systémem CultiCam.

Čelný FERTI-BOX je možné použiť aj pri práci so strojmi iných značiek.

K dôvodom takéhoto hospodárenia sa vyjadruje hlavný agronóm spoločnosti Ing. Roman Kostka nasledovne: „Cieľom variabilného hnojenia nie je úspora hnojiva ale jeho optimálne využitie počas rastu rastlín. Snažíme sa využiť jeho potenciál naplno. Na základe výnosov potom spätne dodávame živiny do pôdy. Tam kde bol vyšší výnos, viac živín ubudne, preto živiny do pôdy vrátime. Kde naopak potenciál pôdy je nízky, tam dávku znížime.“ Takéto hospodárenie prináša viac starostí, ale efektívnosť tejto technológie je vidieť na záver sezóny. Ing. Kostka opäť hodnotí: „Spúšťanie strojov a ich nastavenie je častokrát náročné, ale zmysel tejto technológie je badať na našom hospodárení. Úrody sa nám za posledné roky zvýšili pri zachovaní nákladov na hnojivo a úspore nákladov na počet operácií.“ Na dvore je niekoľko ďalších strojov BEDNAR, ktoré pomáhajú pri práci, a to SWIFTERDISC, 2× MULCHER a spomínané stroje TERRALAND TN 3000 a TO 6000 s PRESSPACKFERTI-BOX FB 2000 F a FB 3000.

Ing. Tomáš Teľuch, BEDNAR FMT s.r.o. [email protected] Produktový manažér

Galerie

Nejnovější články

Další články
JOY OF FARMING
#
Shop BEDNAR
#
Posklizňové linky
#
Vyhledejte distributora
#
Objednejte předvádění
#
Dealer Area