Menu
×
Co hledáte?
AKTUALITY - NOVINKY

Na farmě bratrů Horkých vsází na českou značku

Statek pod Smrkem se nachází v Libereckém kraji přímo v obci Ludvíkov pod Smrkem, průměrná nadmořská výška se v této oblasti pohybuje kolem 450 m.n.m. Bratři začali hospodařit před 10 lety, kdy zakoupili zemědělskou usedlost, kterou původní majitel neměl komu předat. Areál farmy postupně rekonstruují a modernizují tak, jak se farma rozrůstá.

Bratři František a Otakar Horký u nového secího stroje BEDNAR OMEGA OO 3000L

Farma bratrů Horkých se zabývá rostlinnou a živočišnou výrobou. Obhospodařují výměru 400 hektarů zemědělské půdy včetně luk a pastvin, 300 hektarů je vedeno v režimu ekologického zemědělství a 100 hektarů v klasickém konvenčním. Bratři se starají i o živočišnou výrobu, zaměřenou na chov masného skotu, chovají 150 kusů dobytka. O významu živočišné výroby na farmě svědčí i výstavba nové stáje, která zajistí lepší welfare skotu. Na farmě chovají masné plemeno Charolais, také se zabývají jeho šlechtěním. Farma v oblasti chovu získala i několik ocenění, například 3. místo za nejlépe hodnoceného býka podle exteriéru.

Začátek značky BEDNAR na farmě je spjat s řadou mulčovačů MULCHER MZ

Na farmě z důvodu provádění minimalizace využívají i univerzální nesený kypřič FENIX FN 3000L

Se stroji BEDNAR mají bratři dlouholetou zkušenost

„Od firmy BEDNAR jsme poprvé pořídili v roce 2009 širokozáběrový mulčovač MULCHER MZ 4500, se kterým jsme jezdili hodně ve službách a mulčovali jsme vlastní travní porosty. Následně jsme v roce 2017 mulčovač obměnili za větší model MULCHER MZ 6000 s 6metrovým pracovním záběrem. Co bych chtěl vyzdvihnout oproti jiným značkám, tak jsou žárově pozinkované části stroje, který zvyšují odolnost vůči agresivním šťávám, a díky tomu se prodlužuje životnost stroje,“ říká Otakar Horký.

FENIX FN 3000L u některých plodin nahradil pluh

V ekologickém režimu vsází bratři na tradiční zpracování pluhem, pro bezorebnou technologii nebo zpracování půdy v konvenčním zemědělství pak využívají radličkový kypřič: „Jelikož děláme obnovy trvalých travních porostů a pěstujeme i řepku olejku, tak hodně využíváme pluh, ale například před setím pšenice nebo ovsa se udělá podmítka po sklizni, poté se pozemek zpracuje radličkovým kypřičem FENIX FN a následně do toho již sejeme secím strojem. Pracovní hloubka se při zpracování kypřičem pohybuje mezi 10-15 centimetry. Z důvodu malé vrstvy ornice nemůžeme provádět hlubší zpracování půdy, protože bychom pak tahali na povrch kameny, a to je pro nás nežádoucí. Zapravujeme s kypřičem FENIX FN i hnůj, musím říct, že kvalita zapravení a průchodnost je výborná,“ sděluje František Horký.

Nový secí stroj OMEGA OO 3000L se u bratrů Horkých zapojil do práce v průběhu letošního jara (autor: Instagram franc_farmer)

Secí stroj je agregován s traktorem Deutz-Fahr s dostatečným výkonem (autor: Instagram franc_farmer)

Nejmladší přírůstek na farmě

Na jaře letošního roku zakoupili na farmu nový secí stroj BEDNAR OMEGA OO 3000L, který nahradil starší secí stroj. Hlavním důvodem pro obměnu secího stroje byla generační obměna i to, že předešlý secí stroj byl bez přípravy půdy a nebyla možnost jej využít pro přísev. „Secí stroj OMEGA OO_L máme vybaven cutter diskovou sekcí, která dovoluje naříznutí travního drnu bez poškození, proto je tento secí stroj vhodný i pro přísevy luk a pastvin, pro který jej máme v plánu mimo klasického zakládání porostů využívat“, shodují se bratři.

S námi je radost hospodařit [email protected] BEDNAR FMT s.r.o.

Galerie

Nejnovější články

Další články
JOY OF FARMING
#
Shop BEDNAR
#
Posklizňové linky
#
Vyhledejte distributora
#
Objednejte předvádění
#
Dealer Area