Menu
×
Co hledáte?
AKTUALITY - NOVINKY

Dvanáct metrů záběru, dvanáct předností secího stroje EFECTA CE

V průběhu podzimu 2020 představujeme nový široko-záběrový secí stroj s názvem EFECTA CE o pracovní šířce 12 metrů. Secí stroj svými rozměry ideálně navazuje na technologickou linku značky BEDNAR v oblasti široko-záběrových strojů. Přestože může na mnoha evropských trzích docházet ke zmenšování půdních bloků, pracovní záběr 12 metrů se hodí pro mnoho farem i z pohledu možného využití v systému řízeného pohybu strojů (takzvaného CTF).

S novým secím strojem EFECTA CE 12000 vstupuje společnost BEDNAR do nové kategorie široko-záběrových secích strojů

EFECTA CE představuje významnou novinku v produktovém portfoliu značky BEDNAR. Při vývoji tohoto secího stroje konstruktéři a vývojoví pracovníci značky BEDNAR použili osvědčené a oblíbené prvky, které zákazníci již delší dobu vítají u secích strojů řady OMEGA OO_L a OO_FL.

EFECTA CE zakládala během své podzimní TOUR porosty ozimů také v Dánsku

Nechyběla ani zastávka ve významném polském podniku Kombinat Rolny Kietrz Sp. z o.o..

Dnes jsme pro vás připravili další článek s názvem DVANÁCT METRŮ ZÁBĚRU, DVANÁCT PŘEDNOSTÍ SECÍHO STROJE EFECTA CE.

1. ZÁBĚR 12 METRŮ, PŘESTO VYSOCE UNIVERZÁLNÍ

EFECTA CE je s pracovním záběrem 12 metrů nejuniverzálnějším strojem v této kategorii, a to především z pohledu možného vybavení pracovní sekce před secími botkami. Jako zákazník si můžete zvolit hned tři typy coulterů – PROFI / TURBO nebo FERTI, popřípadě sáhnout po páskovém smyku Crushbar. Žádný jiný výrobce takové možnosti v této kategorii nenabízí.

Ostrá hrana TURBO coulterů se hodí do podmínek s větším množstvím posklizňových zbytků

Speciálně tvarovaný PROFI coulter nabízí skvělý drobicí efekt

2. PARALELOGRAM SEKCÍ SECÍ LIŠTY I SECÍCH BOTEK

Zásadní inovací, kterou jsme na základě testů u zákazníků na secím stroji provedli, je implementace osvědčeného paralelogramu na jednotlivé sekce secí lišty, které jsou zavěšeny na bočních rámech. Kromě osvědčeného uchycení každé secí botky na paralelogramu tak secí stroj EFECTA CE nabízí hned dva paralelogramy. To vše pro maximální preciznost uložení osiva.

3. OSVĚDČENÁ VOLBA PROVEDENÍ ZÁSOBNÍKU

Přetlakové provedení zásobníků umožnuje dávkovat vyšší objemy hnojiva (v případě secího stroje EFECTA CE až 250 kg/ha) a provádět výsevky až s dávkou 300 kg/ha. Plastové provedení má pozitivní vliv na tahové vlastnosti. Secí stroj je díky tomuto provedení celkově lehčí. Zásobník je dvoukomorový o celkovém objemu 6 000 l.

Dvoukomorový přetlakový zásobník nabízí celkový objem 6000 litrů v poměru 62:38

EFECTA CE má čtyři distribuční hlavy, každá po třech metrech pracovního záběru

4. ČTYŘI DISTRIBUČNÍ HLAVY = STEJNÁ VZDÁLENOST

Významnou roli pro zvládání vysokých dávek výsevků má i vzdálenost jednotlivých semenovodů od distribuční hlavy, popřípadě z dávkovacího ústrojí. EFECTA CE disponuje hned čtyřmi distribučními hlavami, které zaručují stejnou vzdálenost ke všem jednotlivým secím botkám.

5. ČTYŘI VÝSEVNÍ ÚSTROJÍ PRO VYSOKÉ DÁVKY

Jednotlivé zásobníky pracují s dvěma výsevními ústrojími, celkem tak EFECTA CE disponuje čtyřmi výsevními ústrojími pro lepší distribuci a standardní dávkování osiva/hnojiva. Nerezové dávkovací ústrojí pro osivo/hnojivo pohání elektromotor.

6. DVĚ VARIANTY MEZIŘÁDKOVÉ VZDÁLENOSTI

V rámci konkurenčního srovnání nesmíme opomenout, že BEDNAR EFECTA CE je opět jediným secím strojem ve své kategorii, který nabízí dvě možnosti meziřádkové vzdálenosti. K dispozici jsou varianty s provedením 16,7 nebo 12,5 centimetru. EFECTA CE tak nabízí zákazníkům možnost přizpůsobení přesně tak, jak potřebují.

Z každé komory secího stroje jsou vyvedeny dvě výsevní ústrojí

Schéma znázorňuje secí stroj s výbavou zdvojených krajních botek a bez tohoto provedení

7. ZDVOJENÉ KRAJNÍ BOTKY PRO MAXIMÁLNÍ PRECIZNOST

Zajímavou možnost výbavy představují i takzvané zdvojené krajní botky. Při setí na svahu může docházet k ujíždění secího stroje a vytváření nezasetých pruhů. Je-li EFECTA CE vybavena tímto provedením, zdvojené krajní botky přesévají dvakrát – jízdou tam 50 % a zpět 50 %. Výsledkem je 100% zasetý řádek.

8. BEZPEČNÁ PŘEPRAVA

Při vývoji secího stroje jsme brali ohledy i na přepravu po pozemních komunikacích. EFECTA CE svými parametry splňuje provoz v rámci EU. Přepravní šířka stroje je 3 metry a délka 7,8 metru. Široko-profilová kola přispívají k celkově lepší stabilitě secího stroje během přepravy.

9. SNADNÉ OVLÁDÁNÍ

Snadné ovládání je důležité nejenom z pohledu obsluhy, ale i pro jasné a přehledné nastavení jednotlivých parametrů pro kvalitní založení porostu. EFECTA CE je chytrý secí stroj umožňující propojení s traktorem pomocí ISO BUS technologie. Ovládání tak může probíhat prostřednictvím monitoru traktoru, nebo je k dispozici řada dotykových monitorů BEDNAR s uhlopříčkou displeje až 12,1.

EFECTA CE splňuje všechny potřebné parametry pro bezpečný transport na silnici

Ovládání secího stroje zajištuje nový a vlastním týmem vývojářů vyvinutý software

10. SECÍ STROJ, KTERÝ SPOŘÍ PENÍZE

Dnešní secí stroje musí nejenom precizně zakládat porosty, ale ideálně také svému majiteli uspořit peníze vynaložené na osivo. EFECTA CE poskytuje funkci sekční kontroly SectionControl pro každé tři metry záběru (jedna distribuční hlava) nebo možnost variabilního dávkování osiva a hnojiva na základě předpisových map.

11. DETAILY TVOŘÍ CELEK

I u takto velkého secího stroje rozhodují maličkosti. Pro výborné kopírování terénu mají boční rámy na svých koncích dvojitá podpěrná kola. K ukládání osiva do stejné hloubky přispívají i kypřiče stop traktoru a následné kypřiče stop za koly secího stroje tak, aby nevznikaly nerovnosti.

EFECTA CE disponuje sekční kontrolou, která umožnuje automatické spínání jednotlivých sekcí

Pro dokonalé kopírování terénních nerovností mají boční rámy velká dvojitá podpěrná kola

12. VÝSEVNÍ JEDNOTKA ALFA-DRILL PRO VYŠŠÍ VYUŽITÍ

Značka BEDNAR staví na agronomickém know-how v oblasti meziplodin, pěstování pomocných plodin nebo profilovém hnojení. Pro ještě lepší využití jde secí stroj EFECTA CE dodatečně osadit výsevní jednotkou ALFA-DRILL o objemu 400/800 litrů. Toto řešení umožnuje variabilní výsev až 3 různých druhů osiva, včetně takzvaných směsných osiv.

Chcete se o secím stroji EFECTA CE dozvědět více? Navštivte speciální microsite věnovanou novinkám a inovacím BEDNAR pro rok 2021 nebo se podívejte na produktovou stránku.

S námi je radost hospodařit [email protected] BEDNAR FMT s.r.o.

Galerie

Nejnovější články

Další články
JOY OF FARMING
#
Shop BEDNAR
#
Posklizňové linky
#
Vyhledejte distributora
#
Objednejte předvádění
#
Dealer Area