Menu
×
Co hledáte?
AKTUALITY - NOVINKY

Soukromí zemědělci vsází na kompaktory SWIFTER

Během letošního jara jsme navštívili dva další zemědělce z různých koutů České republiky, u kterých se do jarní předseťové přípravy pustily nové kompaktory modelové řady SWIFTER SO_F. Na západě Čech u pana Lobkowicze z Křimic na Plzeňsku to je SWIFTER SO 6000 F, u pana Kašíka z Jiřic u Moravských Budějovic jde o model SWIFTER SO 5000 F.

Perfektní příprava půdy jedním přejezdem? I takto precizně dokáže půdu připravit kompaktor SWIFTER SO_F na pozemku v hrubé brázdě

Na farmě pana Lobkowicze rozhodla kvalita práce

Pan Lobkowicz hospodaří nedaleko Plzně na 650 hektarech zemědělské půdy. Kromě zemědělské výroby se zabývá ještě lesní činností nebo zpracováním krouhaného zelí. „Hospodaříme na rozmanitých pozemcích, půdy máme, jak se říká úplnou „všehochuť“. Lehké půdy, kamenité půdy i klasické černozemě. Stále jsem zastáncem tradiční orby, takže kompaktor u nás najde velké využití,“ říká na úvod naší návštěvy pan Petr Černý, agronom podniku.

Kompaktor SWIFTER SO_F si do podniku pořídili opravdu ve velmi pěkné výbavě

Průměrná pracovní rychlost činí 11 km/hod, za den tak zvládnou s kompaktorem připravit cca 40/ha

BEDNAR vlastní v okolí řada podniků

Kompaktor SWIFTER SO 6000 F si do podniku pana Lobkowicze pořídili z několika důvodů. Velkou roli hrála zkušenost a dobré reference z okolních podniků. Kompaktor měli možnost sami v minulém roce na svých pozemcích i otestovat, a protože se práce líbila, rozhodli se pro jeho pořízení. Pan Černý doplnil, že o kvalitě značky ho přesvědčila i zkušenost s návěsem značky BEDNAR, který v podniku provozovali.

Obsluha oceňuje robustnost kompaktoru i jeho výbavu

Během návštěvy jsme měli možnost odpracovat pár hektarů i s obsluhou soupravy, panem Lubošem Hauerem. „S kompaktorem se mi pracuje velmi dobře. Hodně se mi líbí přední hydraulicky stavitelný páskový smyk Crushbar, který mi umožnuje si během práce plynule zarovnat velké brázdy. Robustní je i středový rám a zajímavým řešením jsou také stlačovací pružiny na crosskill válcích. Výkon traktoru činí 190 koní a je pro výborné srovnání velkých terénních nerovností v hrubé brázdě pro tento kompaktor ideální.“

Zleva agronom podniku pan Petr Černý a obsluha soupravy pan Luboš Hauer

Kompaktor je vybaven dvěma řadami crosskill válců, které nabízí výborný drtící efekt velkých hrud

Pan Kašík navázal na tradici rodinného hospodaření

Farma pana Miroslava Kašíka se zabývá klasickou rostlinnou výrobou na 143 hektarech zemědělské půdy. Jak to již bývá u většiny soukromých zemědělců obvyklé, i pan Kašík se k tomuto oboru dostal přes rodiče, po kterých převzal farmu v roce 1996. V osevním postupu nalezneme i plodiny jako je mák nebo hrách. „U hrachu jsem v minulém roce dosáhl výnosu v průměru 3,8 t/ha, u máku pak 0,9 t/ha. Co se týče složení a typu půd, mám na svých pozemcích rozmanitou skladbu – od lehkých půd přes značně kamenité až těžké půdy,“ vysvětluje majitel farmy pan Kašík.

Majitel a obsluha kompaktoru pan Miroslav Kašík si kompaktor pořídil na základě doporučení synovce

Kompaktor SWIFTER SO 5000 F o záběru 5 m při přípravě půdy před setím máku

Nový kompaktor BEDNAR doporučil synovec

Když jsme se pana Miroslava zeptali, proč si vybral právě kompaktor značky BEDNAR, odpověděl: „Po novém kompaktoru jsem se začal poohlížet z důvodu obnovy strojového parku. Před tím jsem vlastnil kompaktor jiného českého výrobce. Kompaktor SWIFTER SO_F mi doporučil synovec, který viděl referenci a video jiného zemědělce na YouTube. Velkou roli hrála i zkušenosti okolních zemědělců, například ZD Mašovice, kteří taktéž vlastní kompaktor SWIFTER již několikátou sezonu. Poté jsem se spojil s oblastním zástupcem techniky BEDNAR, stroj si naspecifikoval dle svých požadavků a objednal do výroby.“

Ve výbavě nechybí jednořadý zadní crosskill válec a finish váleček …

… a dvě řady radliček share o rozměru 270 mm, které vynikají vysokou průchodností

„S kompaktorem jsem letos připravil zatím 40 hektarů. Líbí se mi vysoká průchodnost, zpracování a hydraulická tažná oj. Stroj jsem si vybral takový, který jsem chtěl, takže věřím, že bude dlouho sloužit,“ shrnuje pořízení nového stroje pan Kašík.

S námi je radost hospodařit [email protected] BEDNAR FMT s.r.o.

Galerie

Nejnovější články

Další články
JOY OF FARMING
#
Shop BEDNAR
#
Posklizňové linky
#
Vyhledejte distributora
#
Objednejte předvádění
#
Dealer Area