Menu
×
Co hledáte?
AKTUALITY - NOVINKY

Rok 2019 přinesl poprvé v historii obrat přes 2mld.CZK

Poslední 3 roky píšu vždy ohlédnutí za minulou sezónou. Rok 2019 byl pro naši společnost úspěšný, poprvé v historii jsme překročili obratovou hranici 2mld.CZK. Dosáhli jsme obratu přibližně 2.1mld.CZK, což je oproti loňskému roku nárůst o cca +12 %. To dnes ale nepovažuji za tak důležité, protože podnikání v našem podání není již dávno jenom honbou za vysokými růsty a tabulkami plnými pozitivních čísel. Velmi dobře si uvědomuji, že námi doporučené pracovní postupy a dodané technologie, včetně naší schopnosti je poprodejně podpořit, ovlivňují vetší a větší množství farmářů a zasahují do dennodenního podnikání na mnoha kontinentech.

Jak to začalo….

Když jsem v roce 2006 nastoupil do společnosti STROM Export (původní název BEDNAR), tak to nebyla úplně exportní a výrobní firma. Mimo obchodu v České republice jsme dodávali pár kusů diskových bran do Německa a Maďarska. V té době nebyl obrat společnosti ani 5% z toho současného a neměli jsme ani vlastní halu, kde bychom mohli něco vyrábět. Pro společnost pracovalo cca 15 lidí.

Jan Bednář u nového diskového podmítače SWIFTERDISC XE 12 400 PROFI (CTF)

Jan Bednář se synem Jakubem v jedné z nových hal výrobního závodu BEDNAR

Otec mě ihned po škole poslal do terénu učit se komunikovat se zemědělci. Nedělalo mi to vůbec problém, můj děda byl agronom v JZD a jeho mluva mi byla velice blízká. Dostal jsem na starosti severní a jižní Čechy (tam nám/mně říkali Strom Expert, asi myšleno hanlivě ). Já miloval moje cesty do firmy Agrotip Roudnice nad Labem. Majitel František Blažek byl supr chlap s velkými zkušenostmi v obchodě se zemědělskou technikou a já se od něho hodně naučil. Dal mi jako šéfa mistra orby ČR Ing. Zdeňka Ondru – ten uměl žít. Ve Škodě Felicii jsem spolu s ním prodával svoje první stroje. Brzo jsem pochopil, že pokud chceme něco dokázat a postavit vlastní výrobní závod, je nutné začít prodávat do zahraničí. Moje první trhy byly Slovensko a Rumunsko, kde se nám začalo do 2let velice dařit. Musím zmínit i vynikající nárůsty prodeje v Polsku, o které se staral a stále stará můj souputník, marketingový ředitel David Ryčl. Při cestování jsem poznal velmi úspěšné zemědělce, kteří mi radili, jaké stroje potřebují, a hlavně proč je potřebují.

Výrobní závod společnosti BEDNAR v Rychnově nad Kněžnou

Ještě se vrátím k naší první hale, kterou jsme koupili v aukci v Rychnově nad Kněžnou. Jak mi řekl jeden český zemědělec: “Honzo, takovýhle mašiny nemůžeš stavět ve stodole!“. Tím mi bylo jasné, že u něj dlouho šanci mít nebudeme. Rád mu nyní zavolám a potkám se ním v našem novém výrobním závodě, který plánujeme otevřít na jaře 2020.

Vývoj trhů

Letos jsem se setkal s mnoho zákazníky, především z našeho domácího trhu, kteří se mě ptali na naše prodeje v roce 2019. Zpravidla, ještě než jsem stačil odpovědět, mi sami řekli: „Rusko a Ukrajina, tam toho posíláte, co?! Oni nepotřebují kvalitu, tak tam se toho vejde.“ Nevím, proč se někteří lidé domnívají, že ruští a ukrajinští farmáři nepotřebují kvalitu?! Jsou to profi farmy, které v rostlinné výrobě jsou velmi často na úrovni českých nejlepších farmářů nebo je i převyšují. Množství hektarů, které stroje musí zpracovat je mnohonásobně vyšší než ve střední Evropě a podmínky ve smlouvách jsou pro dodavatele těmto Agro-holdingům velice tvrdé. V Rusku v roce 2019 nebyla ideální situace a prodeje nám poklesly. Na Ukrajině se připravuje zákon o prodeji půdy zemědělcům, takže většina investic půjde pochopitelně do půdy a na stroje již často nezbývají prostředky. Jak je tedy možné, že BEDNAR rostl o 12 %? Protože Rusko a Ukrajina jsou jenom některé z našich mnoha trhů. Jako asi jediný východoevropský výrobce strojů na zpracování půdy a setí jsme začali hrát významnou roli ve Francii, kde ve statistikách máme výbornou pozici u diskových podmítačů díky produktu SWIFTERDISC a velmi dobrou pozici ve statistice secích strojů, kde OMEGA je z prodejů všech značek na 6 místě. Vynikajících výsledků jsme v Evropě dosáhli kromě Francie i v Polsku, Itálii, Rakousku Dánsku, Litvě, a Rumunsku. Mimo Evropu je největším odbytištěm Austrálie následovaná Jižní Afrikou a Novým Zélandem. Přímo raketový nástup máme ve Velké Británii, kde zaměstnáváme vlastní tým prodejců, kterým se podařilo za 6 měsíců najít top dealery. Oficiální vstup BEDNAR na anglický trh bude v lednu 2020 na výstavě Lamma. V Kanadě máme rovněž nové territoriální manažery a budujeme obchodní síť. To bude můj hlavní úkol pro rok 2020. První stroje jsme dodali i do USA a novému importérovi do Kazachstánu.

Situace v České republice

Česká republika má menší a menší podíl na celkových tržbách společnosti. V roce 2019 to bylo cca 8%, neznamená to ale, že je pro nás méně důležitá. Naopak! Máme zde spoustu práce! Koncem roku jsme během 2 týdnů prohráli v ČR výběrová řízení u několika velkých zákazníků, kteří řešili investici do secích strojů. To mě velice mrzí, protože jsme v roce 2019 vyrobili skoro 100 kusů secích strojů Omega a do vývoje secí techniky masivně investujeme. Beru to ale jako motivaci pro příští rok, kdy se pokusíme zákazníky přesvědčit na poli našimi agronomickými argumenty. Co se týče kvality setí a technických parametrů strojů, nemusíme se dnes bát již nikoho a do budoucna jsme připravení na podstatně významnější roli a podíl na trhu u těchto důležitých strojů. Moc se těším na výstavu Techagro, kde představíme opět několik novinek a budu v úzkém kontaktu s českými a slovenskými zemědělci. To je pro mě vždy svátek. Ihned po Techagru připravujeme oficiální otevření nových výrobních hal v Rychnově nad Kněžnou. Do nového výrobního závodu budou všichni zemědělci pozvaní prostřednictvím všech našich obchodních partnerů a budeme mít společně možnost diskutovat nad potřebami moderního zemědělství. Krásné Vánoce a Šťastný nový rok přeje Jan Bednář

S námi je radost hospodařit. BEDNAR FMT s.r.o.

Galerie

Nejnovější články

Další články
JOY OF FARMING
#
Shop BEDNAR
#
Posklizňové linky
#
Vyhledejte distributora
#
Objednejte předvádění
#
Dealer Area