Menu
×
Co hledáte?
AKTUALITY - NOVINKY

Uplynulý rok očima obchodního ředitele

První půlka roku 2018 pro mě byla náročná, zejména kvůli nečekanému odchodu vedoucího marketingu. Jak se říká, všechno špatné je pro něco dobré. Po zvážení celé situace jsme se rozhodli jít jinou cestou, než dávat příležitosti čerstvým studentům, a to nabídnout tuto důležitou pozici ředitele marketingu zkušenému managerovi a znalci oboru zemědělství Davidovi Ryčlovi. David nabídku přijal, a náš marketing dostal zcela jinou agronomickou úroveň. Navíc mně osobně dal prostor k tomu, co mám opravdu rád: poznávat nové země, nové technologie a setkávat se se zemědělci.

Obchodní ředitel Ing. Jan Bednář

Jaké země jste navštívil za posledního půl roku?

Za posledního půl roku jsem byl snad všude ve východní Evropě. Kromě výstav techniky, kterých jsem se účastnil všech, mě nejvíce bavila cesta po Kazachstánu a Bulharsku. V Kazachstánu jsem strávil celý týden a procestoval zemi od Astany až k ruské hranici. Potkal se s kazašskými zemědělci. Poznal jiný rozměr zemědělství a vůbec jinou technologii. V Bulharsku jsem navštívil největší farmáře, se kterými se pravidelně potkávám pouze na mezinárodních výstavách. Nyní jsem navštívil jejich farmy. Několikrát jsem byl též na Ukrajině, kde řeším aktivně prodej techniky BEDNAR do ukrajinských agroholdingů.

Jaký byl rok 2018 pro BEDNAR FMT?

Někdo by mohl říci ideální! Měli jsme objednávky již od podzimu 2017 téměř na celý rok dopředu, jenomže úplně ideální to nebylo. S velkým objemem objednávek přichází i problémy s dodávkami do výroby. To je parketa mého bratra Vojty. Já řešil denně telefonáty s dealery a zákazníky, kteří poptávali další stroje na termíny, které jsme jim nemohli dát. Situace letos na podzim je v tomto směru ještě horší, máme větší počet objednávek na rok 2019, než jsme měli v roce 2017 na rok 2018. Klid v duši mi dává nastartování výstavby nové výrobní haly, která nám umožní uspokojit potřebu našich zákazníků na další roky.

Jakých výsledků jste dosáhli v roce 2018?

V roce 2018 jsme rostli o cca 18 %, z obratu 1,6 mld. CZK na 1,9 mld. CZK. Růst mohl být ještě větší, ale výrobně to možné nebylo. Když jsem před 13 lety začínal jako student, tak jsme měli obrat 90 mil. CZK a naše firma patřila k nejmenším firmám ve výrobě zemědělských strojů v ČR.

Secí stroj OMEGA OO 8000 L v agregaci se zásobníkem pro hnojivo FERTI-BOX FB

V posledních měsících se mluví o krizi. Nebojíte se jí?

Všiml jsem si, že řada podnikatelů a ekonomů o krizi hovoří. Někteří dokonce chtějí, aby krize přišla a vyčistil se vzduch. Já souhlasím, také mně vše přijde „přehřáté“. Já se krize nebojím. Za prvé již dnes vidím, jaký bude plus mínus pro nás hospodářský rok 2019, a za druhé otec s bráchou zvolili plastický způsob výroby dle vzoru automobilového průmyslu, který umožňuje poměrně snadno snižovat a zvyšovat výrobní kapacity.

Široko-záběrový diskový podmítač ATLAS AE 12400 pro enormní denní výkony

Jaké novinky připravujete na rok 2019?

V průběhu roku 2018 jsme testovali hned několik prototypů a prototypových řešení. Většina novinek bude představena na veletrhu SIMA v Paříži. Dva prototypy se nám nepodařilo dostatečně otestovat, takže ty budou představeny na Agritechnice 2019, pokud projdou firemní zkušebnou. Soustředíme se hlavně na snazší způsoby ovládání strojů. Více se dozvíte na Simě…

Velké vývojové úsilí vložila firma do výzkumu a vývoje secích strojů. Jak projekt pokračuje a jakou má vůbec budoucnost?

Pamatuji si jako dnes, když mě řada výrobců a dealerů od projektu odrazovala, protože konkurence v setí je obrovská. Dnes jsem velice rád, že jsme šli svojí cestou a po první generaci secího stroje Omega přišli rychle s druhou generací, která má řadu jedinečných řešení, se kterými přišel na trh Bednar. Ačkoliv náš secí stroj vypadá podobně jako ostatní stroje, tak při rozboru detailů a funkcí zjistíte, že se jedná o jedinečný stroj. Důkazem je několik desítek vyhraných výběrových řízení na secí stroje, a to do top zemědělských podniků.

Meziřádkový kypřič ROW-MASTER v agregaci se zásobníkem na hnojivo FERTI-TANK

Před pár lety jste začali s meziřádkovými kultivátory ROW-MASTER. Bylo to správné rozhodnutí?

Toto rozhodnutí za nás udělali zákazníci – zemědělci! Když mi několik lidí po sobě řeklo, že to od nás chtějí, a proč to od nás chtějí, tak nebylo o čem rozhodovat. Nicméně meziřádková kultivace je obor sám o sobě. Stále se ho učíme a rozšiřujeme nabídku kultivátorů a řešení. Novinkou pro rok 2018 byl 24meziřádkový kultivátor pro cukrovou řepu. V roce 2019 nabídneme komplexní řešení minerálního a kapalného přihnojování během kultivace. Poptávka prudce stoupá, takže super rozhodnutí díky doporučení z praxe!

Jak vnímají na západě firmu z východní Evropy?

Určitě se to lepší, ale jako firma z České republiky musíme kvalitu a servis dokazovat více než výrobci ze západu. Obecně je Česká republika vnímána západem jako velmi dobrá v průmyslu. To už ale neplatí o zemědělství. Západní zemědělci a dealeři české zemědělství neznají. Vždy mi udělá radost, když přijede skupina farmářů ze západu a já s nimi jedu po českých farmách. Jsou úplně uneseni, jakou má české zemědělství vysokou úroveň. I toto je důležitou součástí budování image naší značky na západě.

Galerie

Nejnovější články

Další články
JOY OF FARMING
#
Shop BEDNAR
#
Posklizňové linky
#
Vyhledejte distributora
#
Objednejte předvádění
#
Dealer Area