Menu
×
Co hledáte?
AKTUALITY - NOVINKY

U Tomanov prebieha príprava sejbového lôžka efektívne

Rodinná farma Tomanových hospodári v blízkosti Nitry už od revolúcie. Postupne sa z malej farmy stal podnik o rozlohe 1600 ha. S pribúdajúcimi hektármi sa Tomanovi rozhodli investovať do techniky, ktorá im pomôže výrazne skrátiť a zefektívniť proces prípravy pôdy. O farmu sa starajú 2 bratia Marek Toman a Gabriel Toman. Otec bratov je taktiež aktívne zapojený do riadenia procesov farmy.

Swifter SM u susedov

Svahovitosť terénu a 16 m záber nie je problémom pre agregát s výkonom 550 koní.

Tak ako Swiftre SO s menším záberom sú schopné priameho spracovania v hrubej brázde, tak aj Swifter SE a SM s väčším záberom si bez problémov poradia s hrubou brázdou.

Výkonná súprava pre jarnú aj jesennú prípravu

U Tomanov sa pestujú ako jarné tak aj ozimné plodiny. Preto bol Swifter SM dodaný s oboma typmi pracovných sekcií. Na jarné práce pre prípravu pod kukurice pracoval stroj so 4radami gama hrotov. Na jesennú prípravu pod repky bude stroj osadený 2 radami prekrývajúcich sa radličiek, ktoré sú schopné s tandemovými crosskill valcami a finish valčekom, poradiť si aj vo veľmi suchých podmienkach, ktoré v tejto oblasti, v období pred sejbou repky obvykle panujú.

Jesenná príprava pôdy s Terraldem TO 6000 do 55 cm pri spotrebe 15l/ha.

Jarná príprava pôdy do 5 cm pri spotrebe 5l/ha.

Technologie Terralandování s kvalitní přípravou seťového lůžka

Pri využití technológie hĺbkového podrývania, Terralandom TO do 55 cm, sa otvára podorničná vrstva, čo je predpokladom k dobrému prechodu vlahy z a do pôdy. Dostatočne hlboké prekyprenie pôdy pred sejbou repky ozimnej je veľmi vhodná operácia nakoľko je koreňová sústava schopná rásť do podorničnej hĺbky (pokiaľ nie je pôda utužená) a tým sa vyhnúť silným mrazom v zimnom období, ktoré nepriaznivo vplývajú na rast repky ozimnej. Naopak pri pôde, ktorá ostane cez zimu „oddychovať“, pri fyzikálnych procesoch zamŕzania, nastáva jej ľahšie drobenie a jarná príprava je o to jednoduchšia. Swifter SM 16 000 osadený jarnými Gamma hrotmi dokonale pripravil na jar sejbové lôžko po Terralande TO, ktorý bol na parcelách použitý v jeseni. M. Toman: „ Swifter sme nastavili do hĺbky 5 cm, viacej ani nepotrebujeme, pod ornicou to máme podryté a teraz len povrchovo otvoríme pôdu, tak aby sme siali do suchého“.

Technologie Terralandování s kvalitní přípravou seťového lůžka

Gabriel Toman hodnotí kvalitu porastov na výbornú. „Kvalitná technika s dostatkom vlahy priniesla svoju úrodu“, hodnotí jeden z členů farmy.

Miera porastov repky dosahuje výšku od 160 do 170 cm.

Rast kukurice v pôde spracovanej Terralandom TO na jeseň a s jarnou prípravou pôdy Swifterom SM 16 000.

Pôda spracovaná „klasickou“ technológiou.

Juraj Školka Sales manager Mob.: +420 725 878 625 Email: [email protected]

Galerie

Nejnovější články

Další články
JOY OF FARMING
#
Shop BEDNAR
#
Posklizňové linky
#
Vyhledejte distributora
#
Objednejte předvádění
#
Dealer Area