Menu
×
Co hledáte?
AKTUALITY - NOVINKY

Terraland TN_Profi a secí stroj Omega OO_L v ZOD „Bratranců Veverkových“ Živanice

TERRALAND TN_PROFI A SECÍ STROJ OMEGA OO_L V ZOD „BRATRANCŮ VEVERKOVÝCH“ ŽIVANICE

Strojový park Zemědělského a obchodního družstva „Bratranců Veverkových“ v Živanicích v létě loňského roku doplnil nový dlátový pluh Terraland TN_Profi a secí stroj Omega OO_L. Jak se osvědčily?

DLÁTOVÝ PLUH TERRALAND TN 3000 PROFI

Nesený model Terraland TN_Profi patří k nejprodávanějším dlátovým pluhům BEDNAR. Při dobré situaci na poli umožňuje sít už po jediném přejezdu.

TERRALAND TN_PROFI NA POLÍCH U ŽIVANIC

Koncem srpna 2017 používali v Živanicích nový dlátový pluh 2 měsíce. Předán jim byl po Polním dni BEDNAR společně se sečkou. Obsluha stroje Aleš Novotný Terralandem TN_Profi zatím zpracoval asi 130 ha půdy. Do budoucna plánují v podniku podrývat prakticky všechna pole. „Obsluha stroje je jednoduchá. Zadní část s coulter-disky je ovládaná hydroulicky, takže se moc nenadřu. Trochu pracné je pouze očištění stroje od země tak, abych nenadělal nepořádek na silnici,“ usmívá se Aleš Novotný.

3 ALEŠOVY POSTŘEHY O TERRALANDU TN_PROFI

  1. Po použití Terralandu v lehkých půdách se dá jet rovnou se secím strojem a sít. Cutter disky vzadu to krásně připraví. To po použití konkurenčních podrýváků nešlo.
  2. Poradí si i s loužemi. Když se podryjí, voda se krásně vsakuje.
  3. Práce je pohodlnější než s pluhem. Především souvratě jsou lepší, protože nehoupou.
„Dříve jsme jen orali. Jeli jsme na dvě směny a jeli jsme pořád. Teď už toho tolik k orbě není. Hlavně podrýváme a je to rychlejší. Předtím jsme orali třeba dvakrát. První orbu, pak se prohnojilo a na zimu se jela hluboká,“ vzpomíná Aleš Novotný.

SECÍ STROJ OMEGA OO 6000L

Univerzální secí stroj Omega OO_L s lehkou koncepcí a diskovou přípravou půdy umožňuje výsev různých typů plodin s velkou variací výsevku.

ZKUŠENOSTI Z PRVNÍCH 150 HA OSETÝCH OMEGOU OO_L

Koncem srpna 2017 měli v Živanicích novou sečku teprve 2 měsíce. Zatím s ním zaseli 150 ha řepkou po pšenici. S průměrnou pracovní rychlostí 14–15 km/h zvládli za den 40ha. Před setím podryli a zpracovali kompaktorem. Se secím strojem zatím jezdí bez navádění. Vystačí si se znamenáky. „Loni jsme od vás měli půjčenou OMEGU OO 4000 a osvědčila se. Mně se hlavně líbí, jak smyk rovná půdu. Jak hrne zem, tak ji přerovná dle potřeby. To je paráda. Po kompaktoru, který není od vás a používáme ho, vznikají rigoly a Omega je krásně srovná. Už nejezdíme tolik kompaktorem, dorovnám si pole sečkou. Díky menšímu počtu přejezdů ušetříme za naftu. Konkurenční secí stroje tohle neuměly a práci na nerovnoměrně připraveném poli neměly tak pěknou,“ chválí Ondřej Sigl.

FERTI-BOX ČEKÁ V KŮLNĚ NA JARO

Spolu se sečkou a dlátovým pluhem pořídili v Živanicích i zásobník na hnojivo Ferti-Box FB 2000 F. Poprvé ho vyzkoušejí na jaře 2018. Plánují s ním přihnojovat při setí plodin v agregaci se secím strojem Omega OO 6000 L pod jarní ječmeny.

ZOD „BRATRANCŮ VEVERKOVÝCH“ V ŽIVANICÍCH

Družstvo funguje v nádherné polabské lokalitě už od roku 1959. Na cca 1200 ha úrodné půdy pěstuje tradiční plodiny – pšenici, ječmen, triticale, řepku olejnou, slunečnici i kukuřici. Dále pečuje o 300 ha luk a chová tradiční červenostrakatý skot.

Marketing Team BEDNAR FMT

Galerie

Nejnovější články

Další články
JOY OF FARMING
#
Shop BEDNAR
#
Posklizňové linky
#
Vyhledejte distributora
#
Objednejte předvádění
#
Dealer Area