Menu
×
Co hledáte?
AKTUALITY - NOVINKY

První odpracované hektary Swfiteru na rodinné farmě v Rašovicích

Začátkem letošního roku jsme předali nový předseťový kompaktor Swifter řady SE 8000 na rodinou farmu bratrů Pavla a Aloise Obdržálkových. Jejich rodinná farma se nahází v obci Rašovice (okr. Vyškov). Obdržálkovi hospodaří na orné půdě o výměře 1000 ha, na které pěstují převážně řepku, pšenici a ječmen.

První zkušenosti s kompaktorem BEDNAR

„Na kompaktory českého výrobce BEDNAR slyším všude samou chválu. Všude v okolí tyto kompaktory vidím pracovat a v loňském roce jsem měl možnost si jej vyzkoušet. Práce na poli mě natolik přesvědčila o jeho kvalitách, že jsme stroj ihned objednali. Nyní máme odpracovaných něco přes 300 ha a jsme maximálně spokojeni.“ hodnotí pan Obdržálek spolumajitel farmy. „Připravovali jsme pole po kukuřici, kdy bylo ještě docela vlhko. Stroj zde se neucpával ani se nelepil, což mě překvapilo, protože s naším starým kompaktorem bychom v takových podmínkách pracovat nemohli,“ dodává pan Obdržálek.

Swifter SE 8000 v agregaci s traktorem o výkonu 280 koní.

Výsledek práce po jednom přejezdu Swifterem.

Skvělá práce i v těžkých podmínkách

Během naší návštěvy na farmě jsme kompaktor zastihli při práci dle slov pana Obdržálka na nejhorším poli. Vlivem velkého množství srážek v podzimních měsících nestačili půdu včas zpracovat ani ošetřit. Mezitím vzejitý výdrol přerostl a jediné co bylo možné tak použít hloubkový kypřič. Takto zpracovaný pozemek před zimou, bylo třeba na jaře připravit před setím jarního ječmene. I v takto těžkých podmínkách, místy s velkým podílem rostlinných zbytků pracoval Swifter perfektně. Jediným limitem byl traktor, který sice výkonově byl v pořádku (285k), ale díky neodpružené nápravě nebyla rychlost stroje ideální. Přesto byli majitelé stroje s výsledkem práce spokojeni s přihlídnutím na stav pole, který byl vlivem nepříznivého podzimního počasí v horším stavu než obvykle.

Stav nezpracovaného pozemku.

Kypřiče stop jsou nutnou výbavou při jarní předseťové přípravě.

Perfektní práce díky vhodně zvoleným pracovním orgánům

Zákazník si Swifter vybavil „maximální výbavou“, aby zaručil co nejlepší výsledek práce. Pro jarní přípravu je důležité použít i kypřiče stop tak, aby došlo k narušení utužených stop traktoru. Za těmito kypřiči následuje hydraulicky ovládaný páskový smyk. Radličky jsou v tomto případě voleny šípové 270 mm umístěné ve dvou řadách, za těmito radličkami následují dvě řady crosskill válců, kterými se naše stroje vyznačují. Díky tomuto uspořádání crosskill válců zajistíme dokonalé rozdrobení hrud i v těžkých půdách. Ve vlhkých podmínkách nedochází k ucpávání díky jejich samočisticímu efektu. Pro finální urovnání povrchu je stroj doplněn finish válečkem.

Michal Jurníček, DiS Oblastní zástupce – region Morava

Galerie

Nejnovější články

Další články
JOY OF FARMING
#
Shop BEDNAR
#
Posklizňové linky
#
Vyhledejte distributora
#
Objednejte předvádění
#
Dealer Area