Menu
×
Co hledáte?
AKTUALITY - NOVINKY

Potřebovali jsme podmítač s vysokou průchodností

Zemědělské obchodní družstvo Čáslavice se nachází přibližně 15 km jihozápadním směrem od Třebíče. Družstvo obhospodařuje 1 170 ha zemědělské půdy, mimo klasické rostlinné výroby se zabývá i chovem českého strakatého skotu nebo provozem vlastní BPS.

BEDNAR ATLAS AO_PROFI mají v Čáslavicích vybaven zadním dvojitým U-RING pěchem

Pracovní hloubka 6 cm je pro první podmítku a vyvolání rychlého vzcházení výdrolu zcela dostačující

Do Čáslavic jsme se vyrazili podívat a zeptat na zkušenosti s provozem diskového podmítače ATLAS AO 6000 PROFI, který společnost pořídila v minulém roce. „Využívali jsme hřídelový diskový podmítač od značky STROM EXPORT. Z důvodu generační obměny jsme se začali rozhlížet po novém těžkém diskovém podmítači, zkoušeli jsme stroje od řady zahraničních výrobců. Nakonec jsme se na základě vyzkoušení, vlastností a kvality práce rozhodli pro pořízení stroje BEDNAR ATLAS AO_PROFI,“ říká mechanizátor, pan Radek Němec.

Mechanizátor potvrzuje hlavní výhody stroje

V ZOD Čáslavice provozují rozsáhlou živočišnou výrobu i vlastní BPS. V podniku si rozhodně nemohou stěžovat na nedostatek organické hmoty v podobě hnoje, kejdy nebo digestátu. Právě proto potřebovali těžký diskový podmítač s velkým průměrem disků a vysokou průchodností. „Zkoušeli jsme i podmítač řady SWIFTERDISC XO_F, ale pro naše podmínky a využití je vhodnější ATLAS AO_PROFI. Na tomto stroji se mi líbí především postavení diskové sekce do tvaru písmene „X“ – stroj nedriftuje – a integrovaná náprava – stroj se nehoupe – a celkově kopírování terénu,“ dodává mechanizátor.

Vpravo mechanizátor podniku pan Radek Němec se svým bratrem a obsluhou stroje v jedné osobě

Vpravo mechanizátor podniku pan Radek Němec se svým bratrem a obsluhou stroje v jedné osobě

Do Čáslavic si pořídili ATLAS AO_PROFI o šestimetrovém pracovním záběru. Ve výbavě stroje nechybí přední podpěrná dvojitá kola, páskový smyk před zadním pěchem, zadní dvojitý U-RING pěch. Veškeré nastavení stroje probíhá s pomocí hydrauliky z kabiny traktoru.

Diskový podmítač ATLAS AO_PROFI agregují v podniku s traktorem FENDT 939 o výkonu 390 koní, průměrná spotřeba této agregace činí 4,5 l/ha

Velkou výhodou při zpracování velkého množství posklizňových zbytků je velká vzdálenost mezi přední a zadní sekcí (145 cm) a zadní sekcí a pěchem (155 cm)

Velké výkony s nízkou spotřebou

Diskový podmítač jsme zastihli během první podmítky po sklizni ječmene, který v letošním roce v podniku pěstovali na výměře 90 hektarů. Souprava pracovala ve svažitém terénu, pěkně se tak v praxi projevila výhoda postavení diskové sekce do X a udržení diskového podmítače ve stopě traktoru. Souprava pracovala rychlostí 13,5 km/hod při otáčkách 1 550 ot/min a s průměrnou spotřebou 4,5 l/ha, pracovní hloubka byla nastavena na 6 cm.

S námi je radost hospodařit [email protected] BEDNAR FMT s.r.o.

Galerie

Nejnovější články

Další články
JOY OF FARMING
#
Shop BEDNAR
#
Posklizňové linky
#
Vyhledejte distributora
#
Objednejte předvádění
#
Dealer Area