Menu
×
Co hledáte?
AKTUALITY - NOVINKY

Podrývání Terralandem přineslo vyšší výnosy

Zemědělské služby Dynín a.s. hospodaří v několika svých zemědělských provozech na celkově cca 4500 ha v okrese České Budějovice. Provozují klasickou zemědělskou výrobu, tj. jak rostlinnou, tak živočišnou výrobu a výrobu krmných směsí. V loňském roce si zde na vyzkoušení pořídili Terraland TN 3000 o záběru 3 metry.

Změna technologie zpracování půdy

Dle slov předsedy představenstva Ing. Petra Pokorného si loni pomocí Terralandu TN 3000 vyzkoušeli, jaký vliv má hluboké zpracování půdy na výnos např. ozimého ječmene. Na svých pozemcích u Dynína zpracovali půdní blok o rozloze 20 ha z poloviny orbou a z poloviny hluboko podryli dlátovým pluhem Terraland. Rozdíl ve výnosu byl 1,5 t z ha, kdy zorané pole mělo výnos 6,4 t/ha a podryté pole mělo výnos 7,9 t/ha. Na poli zpracovaném Terralandem se projevil efekt provzdušnění půdy a lepší vsákavost přebytečné vody. Rozdíl byl znát i ve zlepšeném vodním režimu. Tam, kde jim jiny stála voda, po podrytí už tomu tak nebylo, což se projevilo i vyrovnanějším porostu, zejména na souvratích. Z tohoto důvodu tedy celá firma přistoupila na změnu technologie zpracování půdy a pořízení ještě jednoho dlátového pluhu Terralandu TO 6000 o záběru 6 metrů.

Dlátový pluh Terraland TO 6000 o záběru 6 metrů v agregaci s pásovým traktorem o výkonu 550 koní.

Velmi jednoduché složení a rozložení stroje pomocí hydrauliky, aniž by musela obsluha při přejíždění s traktoru vystupovat.

Zrychlení procesu operací při přípravě půdy

Hlubokým podrýváním půdy Terralandem si v Dyníně slibují i zefektivnění procesu celého předseťového zpracování půdy, tzn. zrychlení předseťové přípravy zejména na podzim a pracovní zásah tehdy, kdy je to k půdě nejšetrnější, protože si to díky výkonné technice mohou dovolit. Zatím mají v Dyníně zkušenost s podrytím půdního bloku Terralandy, následnou diskovou přípravou podmítačem Swifterdisc a poté setí diskovou sečkou. O zvolení technologie podrývání s firmou rozhodlo i to, že firma Bednar je česká firma, stejně tak jako Zemědělské služby Dynín a.s. jsou ryze českou firmou a rádi zde spolupracují s českými firmami.

Vysoký výkon a zároveň hluboké zpracování půdy, to je výhoda této soupravy.

Zpracování půdy až do hloubky 55 cm, dokonalé provzdušnění, doslova nadzvednutí půdy a přitom perfektní srovnání pozemku.

Předseda představenstva Zemědělské služby Dynín a.s. Ing. Petr Pokorný při zavádění stroje na poli.

Galerie

Nejnovější články

Další články
JOY OF FARMING
#
Shop BEDNAR
#
Posklizňové linky
#
Vyhledejte distributora
#
Objednejte předvádění
#
Dealer Area