Menu
×
Co hledáte?
AKTUALITY - NOVINKY

Nový diskový podmítač SWIFTERDISC XE 10 000 na Rakovnicku

Nový diskový podmítač na Rakovnicku

Tento týden jsme zavítali na předání diskového podmítače SWIFTERDISC XE 10 000 do podniku Probios a.s. v Kounově. V minulém roce zakoupili TERRALAND TN 3000 a letos se jejich strojový park rozrostl o zmíněný diskový podmítač. Vice informací se dočtete v této krátké reportáži.

Představení podniku

Podnik Probios a.s. v Kounově hospodaří v katastru Rakovník a zabývá se jak rostlinou, tak živočišnou výrobou. Na výměře 860 ha pěstuje plodiny jako je pšenice, ozimá řepka, hrách a v malé míře také mák. Na 125 ha se pěstuje tradiční česká plodina chmel. Přes 20 let se živočišná výroba zabývá chovem krůt. Ročně odchovají kolem 8 000 ks této drůbeže.

Ruční skládání a rozkládáni u nového podmítače už nehrozí

Zleva: obsluha stroje, servisní technik, prodejce a agronom při zavádění stroje do provozu

Co rozhodlo o zakoupení nového diskového podmítače?

„Nový diskový podmítač byl pořízen proto, že starý byl už nevyhovující. Nejen že se rozkládal ručně, ale konstrukce byla zastaralá a způsobovala výrazné utužení půdy,“ zmiňuje agronom podniku Vít Mašek a dodává: „Nový podmítač jsme zkoušeli na jaře v předseťové přípravě ve verzi 6 metrů z důvodu nedostatečného výkonu stávajících strojů. V rámci našich testů se BEDNAR SWIFTERDISC osvědčil. Kvalita zpracování půdy byla z našeho pohledu srovnatelná nebo dokonce lepší než u strojů konkurenčních značek. O jeho pořízení rozhodl převážně poměr ceny a kvality zpracování půdy.“

Obsluha stroje p. Karel Rais si odvedenou práci pochvaloval

Při zavádění stroje panovala veselá nálada, zleva prodejce p. Dirbák a agronom p. Mašek

První zpracování půdy s novým diskovým podmítačem

V době naší návštěvy se rychlost soupravy pohybovala okolo 16 km/h. Hloubka podmítky byla nastavena na 6 cm. Obsluha stroje se s námi podělila o první dojmy z práce: „Podmítač velice dobře rovná terén a není vidět každý záběr stroje,“ a agronom dodal: „Zapravuje většinu rostlinných zbytků a na povrchu jich zbyde pouze 30 %, které zabraňují vodní erozi.“ Po zavedení stroje o záběru 10 m zvládli zpracovat pole o výměře 50 ha.

SWIFTERDISC XE 10000 je vybaven i předním hydraulickým smykem Crushbar

Souprava je agregovaná s novým traktorem značky John Deere 8370R

Zkušenosti se servisem a opotřebitelnými díly u TERRALANDU

Závěrem jsme se agronoma zeptali, jaké má podnik zkušenosti s poprodejní péčí. „Zkušenost se servisem je taková, že do 24 hodin máme objednané díly na středisku v Lounech. Pokud nastanou extrémní případy u méně dostupných dílů, byly dodány do 48 hodin, nebo zapůjčeny ze skladových strojů. Minulý rok byl na opotřebitelné díly extrémní. Díky suchu materiál rychle ubýval, to jsme vyřešili dláty Long-Life. Se sadou jsme byli schopni zpracovat plochu kolem 250 ha. Spolupráci se společností BEDNAR mohu jen doporučit. Jejich produktová řada je dle mého názoru kvalitní a splňuje moderní požadavky na péči o půdu,“ uzavírá agronom Vít Mašek.

Jakmile byl stroj zaveden na pšeničném strništi, vrhl se na podmítku po hrachu

Před rokem zakoupený TERRALAND TN 3000

Karel Rais, BEDNAR FMT s.r.o. [email protected] Marketingový specialista - multimedia

Galerie

Nejnovější články

Další články
JOY OF FARMING
#
Shop BEDNAR
#
Posklizňové linky
#
Vyhledejte distributora
#
Objednejte předvádění
#
Dealer Area