Menu
×
Co hledáte?
AKTUALITY - NOVINKY

Hluboké zpracování půdy před setím řepky dlátovým pluhem s cutterdiskovou sekcí

Farma Jiří Jetleb a syn hospodaří v obci Vrdy v okrese Kutná Hora na přibližně 680 ha převážně těžkých půd. V loňském roce požádali svého prodejce zemědělské techniky Agrometall Heřmanův Městec o zapůjčení stroje, který jim vyřeší základní přípravu půdy před setím řepky, protože jejich klasická orební technologie nebyla z důvodu extrémního vysušení půdního profilu na části jejich výměry vůbec realizovatelná. V Agrometallu jim zapůjčili předváděcí dlátový pluh Terraland TN 3000 s hydraulickým jištěním pracovních orgánů a jak uvádí pan Jiří Jetleb st. bez tohoto stroje by loni 100 ha pod řepky nezpracovali.

Celkově stroj vyzkoušeli na 200 ha a již v průběhu podzimu a jara pozorovali lepší stav porostů v porovnání s orebnou technologií. Vše se potvrdilo i ve žních, kdy porosty zaseté po hlubokém zpracování Terralandem vykazovaly vyšší výnosy. Proto pro letošní rok zakoupili svůj dlátový pluh Terraland TN 3000 HD7R ve verzi Profi se zadním cutterdiskovou sekcí. Díky Cutter diskům dosáhnou v mnoha případech dokonalé struktury půdy pro setí již po prvním zpracování půdy.

Obsluha stroje pan Radek Stoklasa hodnotí práci s Terralandem lépe než s klasickým pluhem.

Při hloubce zpracování 35 až 40 cm je průměrná spotřeba nafty 18 l/ha s hodinovou výkonností 2,8 ha.

Když jsme se na stroj byli podívat, měli s ním zatím ve Vrdech odpracováno přibližně 100 ha a Jiří Jetleb ml. ho hodnotil s úsměvem: „Podrýváme do cca 40 cm při spotřebě nafty v průměru 18 litrů/ha s hodinovou výkonností 2,8 ha. Již z loňska víme, co od této technologie očekávat a zatím jeho provoz hodnotíme jako velmi dobrý a přínosný.“ Traktorista Richard Stoklasa hluboce kypřil pole hned naproti farmě Jetlebových, které se nazývá Tupárov a má výměru 61 ha. Dle jeho slov by pole dříve orali, ale to bylo obyčejně velmi energeticky náročné a nevýkonné.

Na Farmě Jetlebových pracuje dlátový pluh Terraland TN 3000 ve verzi Profi, která zajistí před setím řepky v mnoha případech ideální půdní strukturu.

Jeden přejezd Terralandu Profi vytvoří vhodné podmínky na setí řepky olejné.

Půdu zpracovávají na hloubku cca 35 až 40 cm, narušují podorniční zhutnění a to vše při nižší spotřebě nafty a vyšším výkonu. Pole bylo sklizeno 30. července, ozimá pšenice odrůdy Rebel zde dosahovala průměrného výnosu 7,7 t/ha a všechna sláma se drtila a nechala na poli. Bezprostředně po sklizni byl aplikován DAM v dávce 130 kg/ha a proběhla mělká podmítka diskovým podmítačem. Po 10 dnech od podmítky probíhá hluboké zpracování nově zakoupeným Terralandem Profi. Těsně před setím ještě pole nahnojí NPK v dávce 200 kg/ha, které zapraví radličkovým kompaktorem a budou sít řepku diskovým secím strojem. Pokud by pole orali, museli by navíc hrubou brázdu upravovat krátkým diskovým podmítačem a potřebovali by na jejich těžkých půdách minimálně 2 přejezdy kompaktoru. Terraland jim tedy minimálně 2 přejezdy ušetří. Úspora není jenom v čase, kterého se v tomto letním období kriticky nedostává, ale je hlavně ve finančním vyjádření, které je dáno úsporou paliva v řádu cca 16 litrů/ha a v úspoře finanční prostředků na provoz traktoru a obsluhy. Jenom pro přípravu před setím 200 ha řepky na farmě Jetlebových se jedná o úsporu 100 až 150 tis. Kč v závislosti na počtu přejezdů v předseťové přípravě.

Děkujeme otci a synovi Jetlebovým za důvěru při nákupu stroje a přejeme hodně úspěchů do jejich podnikání.

Galerie

Nejnovější články

Další články
JOY OF FARMING
#
Shop BEDNAR
#
Posklizňové linky
#
Vyhledejte distributora
#
Objednejte předvádění
#
Dealer Area