Menu
×
Co hledáte?
AKTUALITY - NOVINKY

Vyzkoušeli jsme odolnost opotřebitelných dílů

Tento rok jsme vyzkoušeli v praxi, co vydrží naše opotřebitelné náhradní díly na dlátovém pluhu TERRALAND TN 3000HD7R ve velmi extrémních podmínkách. Letošní sucho a nedostatek srážek během vegetace na Rakovnicku se k testování přímo nabízely. Jak tento ojedinělý projekt probíhal, si přečtěte v reportáži níže.

Do hloubky 45 cm byl TERRALAND agregován s traktorem MASSEY FERGUSON o výkonu 250 koní

Při maximální hloubce 65 cm byl TERRALAND agregován s traktorem JOHN DEERE o výkonu 370 koní

TERRALAND TN 3000 HM7R v podniku Probios a.s. Kounov

Dlátový pluh v zemědělské společnosti nahradil dosluhující klasický pluh, který byl již na hraně životnosti, minulý rok v létě. TERRALAND má 7 non-stop hydraulicky jištěných slupic a tuhý pevný rám zajišťuje maximální pracovní hloubku 65 cm. Nastavení pracovní hloubky, které se provádí hydraulicky stavitelným zadním utužovacím válcem z kabiny traktoru, je oproti konkurenci daleko pohodlnější. Obsluha tak nemusí zbytečně vylézat a může rychle a podle potřeby hloubku zpracování měnit. Při nákupu rozhodovaly detaily, jako například ukazatel pracovní hloubky, který je oproti konkurenčním značkám bez problému vidět z místa řidiče. S loňským rozhodnutím pro značku BEDNAR je v podniku spokojena jak obsluha stroje, tak i vedení.

Oblast a podmínky testování

Test probíhal ve spolupráci se zemědělským podnikem Probios a.s. Kounov, který hospodaří na celkové výměře 860 ha zemědělské půdy. Společnost obhospodařuje pozemky různých typu půd, od červených až po písky v katastru Rakovník. Celá oblast leží ve srážkovém stínu Krušných hor, a proto se řadí mezi jedny z nejsušších v České republice.

Výsledky půdních sond

Pozemky, které sloužily k testu, nebyly nikdy hloubkově zpracovány, a proto jsme pomocí bagru udělali otevřené půdní sondy do hloubky 120 cm. Na první pohled bylo vidět, že opotřebitelné díly v těchto podmínkách nebudou mít lehkou práci. Všechny pozemky, na kterých test probíhal, se dlouho zpracovávaly klasickou orbou do hloubky 20–25 cm. Za tu dobu se vytvořily masivní nepropustné vrstvy. Před hloubkovým zpracováním půdy byla provedena podmítka 12 cm diskovým podmítačem SWIFTERDISC XE 10000, který si v Probiosu pořídili na letošní sezónu. Měření ukázalo, že vrstva nakypřené ornice je díky provedené podmítce silná 12 cm, slehlá ornice měřila 8 cm. Extrémní utužení začínalo 20 cm pod povrchem a pokračovalo 60 cm do hloubky. Podorničí začínalo v hloubce 80 cm pod povrchem a příliš utužené nebylo.

Fotografie a popis půdní sondy mluví za vše

Osazení slupic

První řadu tří slupic u dlátového pluhu TERRALAND TN 3000 HD7R jsme nechali osadit v tomto pořadí: za kola traktoru 70 mm dláto LONG LIFE s křídly LONG LIFE a dláto s návary o šířce 70 mm a standardními křídly. Na prostřední slupici jsme umístili standardní dláto široké 70 mm a standardní křídla. Druhá řada slupic k testování nesloužila.

Takhle jsme první řadu slupic osadili

Dláto a křídla LONG-LIFE

Základní 70 mm dláto a křídla

Dláto 70 mm s návary a základní křídla

Jak testování probíhalo

Půda se zpracovávala na konci července a v srpnu do hloubky 45 cm. V říjnu a listopadu se pozemky zpracovávaly na zimu do maximální hloubky dlátového pluhu 65 cm tak, aby se při jarní oblevě vsakovala všechna voda do půdy a minimalizoval se povrchový odtok. Při provádění tohoto testu měly všechny opotřebitelné náhradní díly stejné pracovní podmínky.

Srovnání obyčejného křídla po 44 hektarech

Srovnání LONG-LIFE křídla po 44 hektarech

Základní dláta 70 mm a křídla

Jedná se o pracovní orgány, které na sobě nemají žádný potah z tvrdokovu, a v těchto těžkých podmínkách se opotřebovávaly nejčastěji. První výměna u dlát nastala už po 7,3 ha. Aby byl test co nejpřesnější, tak k testu nesloužilo jen jedno ale více dlát. Po 250 hektarech se interval výměny ustálil průměrně na 15 hektarech. Obyčejná křídla nemají přední část ze slinutých karbidů, a proto rychle ztrácela tvar. Měnila se v průměru po 53 ha.

Dláto 70 mm s návary

Je velmi podobné dlátu LONG-LIFE, špici dláta tvoří tvrdokov. Otěrová plocha a boky dláta jsou chráněny návary a celkově je zesílené. První výměna u tohoto dláta nastala po 140 hektarech, nevýhoda u tohoto dláta je že se sjíždí velmi nerovnoměrně.

Dláto a křídla LONG-LIFE

Otěrové dláto má špici a celou otěrovou plochu pokrytou destičkami ze slinutých karbidů. Křídla mají přední část z karbidových plátků, které minimalizují opotřebení v šířce a udržují tak po celou dobu tvar a samozřejmě i funkčnost konstantní. Celý test probíhal na 250 hektarech zemědělské půdy a za tu dobu se pracovní orgány ani jednou neměnily.

Dláto LONG-LIFE po 140 hektarech

Dláto s návary po 140 hektarech

Závěr z testování

V podmínkách Rakovnicka, kde jsme opotřebení testovali, se ukázalo že LONG-LIFE dláto vydrží až 17× déle než základní dláto a 2× více než dláto s návary. LONG-LIFE křídla vydrží 5× více než obyčejná křídla bez návarů. LONG-LIFE dláto je po přibližně 250 hektarech v takovém stavu, že dle odhadu obsluhy ještě minimálně 200 hektarů v příští sezoně odpracuje. Tím se ještě více potvrdí výhodnost investice, která není vyjádřena jenom podílem odpracovaných hektarů a finančních nákladů, ale je i úsporou času na výměnu dlát a časy spojenými s objednáním, transportem a výdejem ze skladu každého zemědělského podniku. Připlatit si za kvalitu se určitě vyplatí, zvláště, pokud to ve svém důsledku přinese i zvýšenou kvalitu práce a nemalé finanční úspory.

Dláto a křídla LONG-LIFE po 250 hektarech

Karel Rais, BEDNAR FMT s.r.o. [email protected] Marketingový specialista

S námi je radost hospodařit.

Galerie

Nejnovější články

Další články
JOY OF FARMING
#
Shop BEDNAR
#
Posklizňové linky
#
Vyhledejte distributora
#
Objednejte předvádění
#
Dealer Area