Menu
×
Co hledáte?
AKTUALITY - NOVINKY

Přímo z pole: Secí stroj OMEGA OO 6000L v AGROS Vraný – splnil nejvyšší očekávání?

Deštivý podzim 2016 ve Středočeském kraji přiměl družstvo vlastníků AGROS Vraný k pořízení secího stroje OMEGA OO 6000L. Koncem srpna 2017 jsme přijeli zjistit, jak si vede přímo „v akci“.

Družstvo vlastníků AGROS Vraný disponuje úctyhodnou plochou 3 000 hektarů, kde provozuje rostlinnou i živočišnou výrobu. Obhospodařuje pole různých velikostí – od malých 20ha přes střední kolem 105–140 ha až po dvě velká 700ha pole. Mají štěstí, že veškeré půdy patří mezi úrodné černozemě. Daří se tu řepce, pšenici i dalším plodinám. Zajišťují i kompletní živočišnou výrobu – chovají dojné krávy, býky i prasata na výkrm.

OMEGA OO 6000L na poli u Slemena

Diskové sekce navržené do písmene „X“ zajišťují přesné držení stopy secího stroje za traktorem

Co konkrétně vás vedlo k pořízení secího stroje?

„Poučil nás loňský deštivý podzim. Tehdy jsme používali secí stroje od konkurenčních značek. Jenže na těchto secích stojích se nám v tom dešti zalepily botky a ucpaly. Chlapi pak místo práce jen čistili a škrabali. Tak jsme objednali předváděčku vaší OMEGY OO_L,“ říká traktorista Jaroslav Filipovský. „Líbilo se nám, jak setí při zkoušce odsýpalo, a stroj rovnou koupili,“ dodává.

Sečka OMEGA OO 6000L v ostrém testu na poli

Pana Filipovského jsme 23. srpna 2017 zastihli přímo na poli, kde se chystal OMEGU poprvé vyzkoušet v ostrém provozu. „Dnes budeme jezdit po pšenici a sít řepku. Podle zkušeností od ostatních bychom měli zvládnout zhruba 40 ha. Nastavení stroje se teprve učím, ale vypadá jednoduše. Se sečkou jsem už kdysi jezdíval, a tak se na to opět těším,“ prozradil.

Secí stroj přesně ukládá osivo do identické hloubky v celé šířce svého záběru

Předseťová příprava díky diskům o průměru 460 mm a coulterové sekci

V AGROS Vraný agregují OMEGU traktorem John Deere 8320 R. „Jezdí to parádně, setí odsýpá, traktor to ani necítí. Mám pracovní rychlost zhruba 14–15 km/h. Jezdím podle navigace a mám tu i televizi. Jen signál se občas ztrácí,“ směje se pan Filipovský.

Výsledky setí?

„Práci hodnotím od oka dobře. Zrníčka jsou v dobré vzdálenosti. Hloubka setí je 2,5 cm. Nyní uvidíme, až porost vzejde. Je třeba vypíchnout coulter disky, které připraví dobré seťové lůžko – oproti pouze obyčejným diskům,“ zhodnotil práci sečky pan Filipovský.

Obsluha stroje Jaroslav Filipovský u OMEGY OO 6000L

Zaseté pole v AGROS Vraný u Slemena

Další stroje BEDNAR v AGROS Vraný

V podniku AGROS Vraný mají i další stroje BEDNAR. Pan Jaroslav Filipovský doplňuje: „Máme ve firmě 4metrový podrývák TERRALAND, kompaktor SWIFTER SE 10000, diskový podmítač SWIFTERDISC XO 8000 F a teď novou sečku OMEGU OO 6000L. Každý máme svůj traktor a většinu nářadí. Některé si půjčujeme. V podniku něco ořeme a něco podrýváme,“ doplňuje Jaroslav Filipovský. Tímto velmi děkujeme Jaroslavu Filipovskému, předsedovi představenstva AGROS Vraný Jaroslavu Linhartovi, agronomovi Stanislavu Zázvorkovi za příjemně strávený den.

Bc. Zdeněk Souhrada Marketing Media BEDNAR FMT

Galerie

Nejnovější články

Další články
JOY OF FARMING
#
Shop BEDNAR
#
Posklizňové linky
#
Vyhledejte distributora
#
Objednejte předvádění
#
Dealer Area