Menu
×
Co hledáte?
AKTUALITY - NOVINKY

Plečkování cukrové řepy se blíží ke konci

V polském podniku Kombinat Rolny Kietrz nedaleko hranic s Českou republikou nově využívají meziřádkový kypřič BEDNAR ROW-MASTER RN 12 000 S o záběru 12 m. S ním v agregaci s traktorem John Deere plečkují od letošního jara 1 500 ha cukrové řepy. Více o podniku i plečkování vám přinášíme v této reportáži.

Kombinat Rolny Kietrz

Kombinat Rolny Kietrz patří mezi největší a nejlépe prosperující farmy v Polsku a také je největším producentem cukrové řepy v Polsku i Evropské unii. Kromě toho je nejvýznamnějším zaměstnavatelem v regionu, protože trvale zaměstnává více než 300 zaměstnanců. Podnik hospodaří na 9 000 ha nedaleko hranic s Českou republikou. Na svých polích pěstuje ozimou pšenici, řepku, cukrovou řepu, kukuřici a další plodiny. Komě rostlinné výroby se zabývá také živočišnou produkcí. V té chová okolo 9 000 ks skotu, z toho cca 3 500 dojnic.

ROW-MASTER RN_S je určený pro přesné meziřádkové kypření a odstranění plevelů a plevelných řep

Plečka narušuje půdní škraloup, což přináší více vzduchu pro porost cukrové řepy

Za zmínku stojí také technický park, do kterého pravidelně investují. O tom svědčí i fakt, že vlastní 126 traktorů. Z toho 40 John Deerů, různých modelů a 16 JCB Fastracků. V  pestrém strojovém parku má své místo i meziřádkový kypřič ROW-MASTER RN 12 000 S, který využívají k plečkování cukrové řepy. V podniku každoročně vyprodukují okolo 39 milionů litrů mléka a jsou schopni skladovat v centrálních skladech cca 70 000 tun různých plodin. Podnik také provozuje dvě elektrárny a čerpací stanici, kde může kdokoli natankovat.

Světlost rámu meziřádkového kypřiče činí 42 cm

Pracovní šířka 12 m zvládá plečkovat 24 řádků během jediného přejezdu

Plečka zvládá pracovat i se staršími traktory

Kombinat Rolny Kietrz vlastní techniku napříč několika generacemi. O tom svědčí i agregace 24 řádkové plečky ROW-MASTER RN 12 000 S o záběru 12 m od společnosti BEDNAR s traktorem John Deere 7810. Na plečce využívají optické navádění CultiCam, které zvládá navádět plečku již od 2 pravých lístků cukrové řepy.

Letošní meziřádková kultivace v podniku

V zemědělském podniku aktuálně plečkují 1 650 ha kukuřice a 1 500 ha cukrové řepy. Vzhledem k letošnímu počasí se jim nepodařilo vyplečkovat veškeré porosty cukrové řepy v průběhu května, kdy spadlo zvýšené množství srážek. Nyní je cukrová řepa již většího vzrůstu a podnik zvolil strategii ranního plečkování. To začíná okamžitě s rozedněním, ve 4:00.

Přesné optické navádění CultiCam zvládá navádět již od 2 pravých lístků

Plečkování na 200 ha poli nedaleko městečka Kietrz

Důvodů ranního plečkování je hned několik. Tím hlavním je, že cukrová řepa na noc přivírá své listy a jakmile se zvednou teploty, tak je pokládá k zemi, což zhoršuje podmínky pro plečkování. Dalším důvodem jsou příjemné ranní teplotní podmínky pro obsluhu stroje.

Průběh plečkování

Při našem příjezdu do podniku jsme společně s plečkou ROW-MASTER RN 12 000 S a její obsluhou vyrazili na 200 ha pole. Okamžitě po příjezdu na pole rozložila obsluha plečku tam, kde předešlý den práci ukončila, a pomocí naváděcí kamery CultiCam ji navedla na řádky cukrové řepy. Ta okamžitě rozeznala porosty a plečkování mohlo začít.

ROW-MASTER RN_S má bezúdržbový paralelogramový závěs pracovních jednotek

Vyplečkovaný řádek cukrové řepy

Plečka vybavená pracovními sekcemi s radličkami na flexi-slupicích nastavených na pracovní hloubku 6 cm začala při rychlosti 9 km/hod rovnoměrně odstraňovat půdní škraloup ve všech 24 řádcích. Tím došlo k provzdušnění půdy a základnímu odstranění plevelů.

Ing. Zdeněk Souhrada, BEDNAR FMT s.r.o. [email protected] Marketingový specialista

Galerie

Nejnovější články

Další články
JOY OF FARMING
#
Shop BEDNAR
#
Posklizňové linky
#
Vyhledejte distributora
#
Objednejte předvádění
#
Dealer Area