Menu
×
Co hledáte?
AKTUALITY - NOVINKY

Obnova luk s Terralandem

Akciová společnost Pivkovice hospodaří na cca 900 ha půdy jejíž převážnou většinu tvoří trvalé trarní porosty. Hlavním zdrojem příjmů společnosti je rozsáhlá živočišná výroba se zaměřením na produkci mléka. Rostlinná výroba je vedle produkce krmiv pro ŽV zaměřena na pěstování obilovin a řepky.

Ředitel společnosti ing. Radek Boška velice dobře ví, že produkce mléka je úzce spojena s dostatečným přísunem kvalitního krmiva a proto se na vybraném pozemku rozhodl pro obnovu trvalého travního porostu. Tento pozemek ještě nebyl ve své historii nikdy obnovován a proto využil nabídku naší společnosti otestovat dlátovy pluh TERRALAND TN_H je klasický dlátový pluh Terraland TN, který je vybaven hydraulickým jištěním každé radlice s křídly. Tím je zajištěna bezpečnost stroje proti poškození při setkání s pevnými překážkami. Bezpečně tak můžete zpracovat i ty nejobtížnější půdy, aniž by hrozilo poškození pracovních orgánů stroje.

" href="https://www.bednar.com/blog/obnova-luk-s-terralandem/page.php?idx=13478" target="">Terraland TN 3000 H M7R
 s hydraulickým jištěním slupic. Základním požadavkem byla jednoduchá, levná a rychlá obnova travních porostů. Jako tažný prostředek byl v tomto případě použit traktor John Deere 7820 o výkonu 210 koňských sil.

Hydraulické jištění všech pracovních orgánů je ideální volbou do kamennitých půd.

Výsledek práce Terralandu po jediném přejezdu.

Příprava půdy proběhla na výbornou

Pracovní hloubka stroje byla nastavena jen na 25 cm a proto se i spotřeba traktoru pohybovala kolem 15l/ha. S pracovní rychlostí 10 km/hod. šla práce pěkně od ruky. Jak zhodnotil práci se strojem traktorista podniku “ Má to velice jednoduché ovládání a traktor to taky v pohodě zvládá. Ta hydraulika tady dostává pěkně zabrat, ale zvládá to dobře.“ Hydraulika jištění slupic opravdu dostávala zabrat neboť na kamenitých pozemcích šumavského podhůří se nejedná o nic neobvyklého. Po cca 10 ha práce zhodnotil výsledek přípravy půdy i ředitel podniku Ing. Radek Boška. „No je to pěkný. Práci to dělá opravdu pěkně. To stačí jen přejet diskerem a můžeme to znovu osít. Je to perfektní. Maximální využití hydrauliky – to je jako piáno. Tahle louka nebyla ještě nikdy obnovována, ale mám to v plánu dělat 1x za 4 roky. Dělá to nádhernou práci.

Překážka při práci, kterou Terraland bez problémů překonal.

Obsluha byla s prací Terralandu velice spokojena.

Kontrola nově založeného porostu po cca 2 měsících

Po zhruba 2 měsících jsme se znovu vrátili na kontrolu pozemku a nutno dodat, že výsledek práce Terralandu byl opravdu perfektní. Po rozdiskování byla půda oseta secím strojem s aktivní přípravou tj. rotačními branami. K založení nového porostu byla použita jetelo-travní směska s použitím ječmene jako krycí plodiny. Po vzejití cca za 3 týdny byl porost ještě přihnojen NPK dávkou 1,5 q/ha a když konečně zapršelo tak se pivkovická louka opět pěkně zazelenala novým travním porostem.

Nově založený porost po 2 měsících.

Složení nového porostu – jetelo-travní směska a krycí plodina jarní ječmen.

Galerie

Nejnovější články

Další články
JOY OF FARMING
#
Shop BEDNAR
#
Posklizňové linky
#
Vyhledejte distributora
#
Objednejte předvádění
#
Dealer Area