Menu
×
Co hledáte?
AKTUALITY - NOVINKY

Magazin PROFI napsal o secím stroji OMEGA

MAGAZIN PROFI NAPSAL O SECÍM STROJI OMEGA

Omega znamená konec. Platí to také pro univerzální secí stroj BEDNAR, nebo připraví dobrý začátek pro vzcházení osiva?

Poté, co secí stroj začal set, spustil se trvalý, silný déšť. Použití na poli již v tomto případě nepřicházelo v úvahu. Mohli jsme si ovšem pečlivě prohlédnout detaily stroje, avšak raději bychom ho využili intenzivněji. V hledáčku jsme měli stroj OMEGA OO 6000 L s pracovním záběrem 6 metrů, který je srovnatelný s ostatními modely této konstrukční řady. Alternativně je k dispozici Omega s pracovní šířkou 3, 4, 6, 8 a 9 metrů.

Různé sekce pro přípravu půdy

Šesti metrový model se agreguje standardně pomocí tažné oje s pravítkem do spodních ramen tříbodového závěsu traktoru, ostatní možnosti závěsů nabízí společnost BEDNAR za příplatek. V základní výbavě musí mít traktor pro každou funkci samostatný hydraulický okruh. Na přání lze jednotlivé hydraulické okruhy používat vícekrát prostřednictvím ovládacího terminálu. Před diskovou pracovní sekcí lze umístit pneumatikový pěch. Na něm jsou namontována kola s velikostí 27 x 8,5-15 s průměrem 710 mm. Na každém bočním rámu je pět pneumatik, uprostřed se nachází čtyři. Mezi segmenty pneumatikového pěchu je místo pro kypřič stop traktoru se snadným přizpůsobením pracovní hloubky a pružinovým jištěním proti kamenům. Před přední pěch Frontpack lze na přání navíc domontovat ještě hydraulicky ovladatelný páskový smyk Crushbar.

Disková sekce s třetí pracovní sekcí

V základní konfiguraci je secí stroj OMEGA vybaven dvěma řadami disků. Alternativně ke klasicky zubatým diskům s průměrem 460x5 mm jsou k dispozici Agressive disky o průměru 460x5 mm s jemným ozubením. Disková sekce je uspořádána do tvaru X, což zabraňuje bočnímu tahu do stran. Dva disky jsou vždy namontovány společně na jedno rameno a pomocí čtyř gumových segmentů zajištěny proti přetížení. Pracovní hloubka se mění hydraulicky pomocí klipsů. Krajní disky lze manuálně nastavit hlouběji podle potřeby, a proto speciální krajní disky na stroji nejsou. Ložiska disků fungují bezúdržbově a disky pracují pod úhlem 17°. Za diskovou sekcí je místo pro další příslušenství: pro řadu coulterů, jako v našem případě, nebo pro druhý páskový smyk. Pro řadu coulterů jsou k dispozici různě profilované coultery – každý coulter pracuje ve stejné jedné linii jako secí botka. Třetí řada velmi dobře drolí a míchá půdu. Hloubku coulterové pracovní sekce lze nastavit nezávisle na diskové sekci a lze ji používat také samostatně.

Aplikace hnojiva jako další varianta

Volitelně lze za druhou řadu disků aplikovat hnojivo nebo osivo. Pak ovšem potřebujeme místo zde předem představeného systému s jedním zásobníkem rozdělený dvoukomorový zásobník se dvěma dávkovacímu ústrojími a dvěma rozdělovacími hlavami. Na straně vedle diskové sekce jsou namontovány schůdky, aby bylo možné se dostat na úzkou lávku nad diskovou sekcí. Přístup k zásobníku je z přední části přes sklopný žebřík. Za každým z dvanácti kol pěchu pracují v závislosti na zvolené meziřádkové vzdálenosti dvě nebo tři secí botky. Offsetové uložení jednotlivých pneumatik a jejich velikost (425/55 R 17) zabranuje ucpávání a hromadění půdy. Každé kolo je zavěšeno a uloženo samostatně – dobré řešení, například pro jízdy do zatáček.

Pro přepravu na silnici se střední kola vyosí směrem nahoru. Poté se stroj transportuje po dvou párech brzděných pneumatik.

Secí technika

Jako jeden z málo výrobců v tomto odvětví nabízí BEDNAR výhradně přetlakové zásobníky. Tím dochází k lepšímu dávkování osiva a zvýšení přesnosti dávkování. Zásobníky jsou vyrobeny z plastu – buď s jedním nebo dvěma dávkovacími ústrojími. Sklopné víko o šířce 2,06 m je u modelu s jedním zásobníkem vyrobeno z plechu. Pro naplnění se víko vychýlí o 90°, což dělá dobrý dojem. Stav naplnění zásobníku hlásí dva senzory: Jeden je umístěn více nahoře zvenčí a jeho úhel lze nastavit a druhý je umístěn ve spodní třetině. Další senzor pro hlášení prázdného stavu zásobníku není potřeba.

Osivo je dávkováno elektronicky pomocí centrálního výsevního válečku. Pro přizpůsobení dané plodině jsou v úložném prostoru skladovány různé výsevní válečky. BEDNAR rozdělil pneumatickou dopravní trasu pod dávkovacím zařízením na dvě části – ventilátor se nachází vpředu pod zásobníkem. Každá dopravní trasa ústí do samostatné rozdělovací hlavy. U stroje s jedním zásobníkem zásobuje polovinu stroje jedna rozdělovací hlava. Magnetické klapky na kolejové řádky implementují všechny běžné využívané systémy kolejových řádků. Na přání lze deaktivovat až pět řad secích botek na každé straně. Při změně kolejového řádku dávkovací zařízení automaticky snižuje rychlost. Aby se zabránilo chybám v setí, je každé z osivových potrubí z výroby vybaveno senzory pro monitorování průtoku. Tato dávkovací a rozdělovací technika je ovládána přes terminál ISO-Bus. Během naší návštěvy jsme jako terminál viděli Touch 800 od firmy Müller-Elektronik. S příslušnou aktivací a vybavením je navíc možno také přepínat části šířky pracovního záběru přes GPS. Plocha monitoru a ovládání se na první pohled zdálo být opravdu snadné.

Kalibrace v zadní části

Za účelem kalibrace výsevku nabízí Omega specialitu: na rozdíl od mnoha dalších výrobců nemusí zemědělec šplhat pod zásobník, ale může tento proces provést za secími botkami. Nejprve se musí vpravo nad diskovou sekcí přesunout šoupátko. Tím se přeloží přívod osiva do kalibrační hadice. Levá dopravní trasa se během toho zavře pomocí elektrického servomotoru na terminálu. V zadní části stroje se pro kalibrační vak na konci obtoku nachází dobře přístupné uchycení s příslušným tlačítkem. Navíc lze kalibrační proces spustit a zastavit externě. Poté následuje jako obvykle vážení a zadání zváženého množství do terminálu.

Secí botka na paralelogramu

Secí botky jsou k dispozici s meziřádkovou vzdáleností 12,5 nebo 16,7 cm. V obou případech jsou secí botky s dvojitými disky 380 mm uchyceny na paralelogramu. Jednotlivé disky secích botek jsou k sobě namontovány s minimálním přesazením. Osivo je uloženo za bezúdržbovými úložištěm disků. Stěrky mezi disky secí botky patří k základní výbavě. Za diskovou secí botkou tlačí osivo do půdy přítlačné kolečka s velikostí 330 mm a šířkou 50 nebo 65 mm. Výrobce uvádí přítlak na secí botku maximálně 130 kg. Přítlak na secí botku se nastavuje pomocí kliky nebo hydraulicky. Totéž platí pro hloubku výsevu. Zavlačovače lze nastavit pomocí děrovaného mechanismu.

Vše ostatní ve stručnosti

  • Secí stroj je dimenzován na pracovní rychlost až na 17 km/h.
  • Stroj OMEGA lze doplnit o výsevní jednotku na setí meziplodin.
  • Za koly pěchu vyrovnávají nerovnosti pryžové segmenty.
  • Pro dokonalé přizpůsobení terénu je secí lišta rozdělen na sekce o šířce 1,50 m.
  • Stroj OMEGA 9 m dodržuje rozměry pro přepravu také v silniční dopravě.
  • U dvoukomorového provedení zásobníku lze hnojivo nebo druhé osivo ukládat ob řádek nebo aplikovat za diskovou sekci.
  • Základní cena stroje OMEGA OO 6000 L činí 71 400 euro (ceníková cena bez DPH). S výbavou na přání, např. s páskovým smykem a předním pěchem Frontpack (8 850 euro), coulter pracovní sekcí (10 800 euro) a pre-emergentními znamenáky (3 400 euro) se cena vyšplhá na 123 500 euro. Bohatě vybavená konfigurace secího stroje se tedy cenově pohybuje v průměru.

Shrnutí

Univerzální secí stroj OMEGA BEDNAR nabízí různé komfortní a speciální technické prvky. Patří k nim coulterová pracovní sekce nebo možnost kalibrace v zadní části. Také cena je férová. Těšíme se na zkušenosti z praktického testu v roce 2021. Již teď to však nezní jako žádný konec, ale spíše jako dobrý začátek.

Přehled údajů BEDNAR OMEGA OO 6000 L

Pracovní záběr 6 m
Objem zásobníku na osivo 3 500 l
Průměr Agressive disků s jemným ozubením 460 mm
Průměr PROFI coulterů 380 mm
Průměr disků secí botky 380 mm
Meziřádková vzdálenost 12,5 / 16,7 cm
Přítlak na secí botku 25 až 130 kg
Přední pěch Frontpack 27 x 8,5-15
Rozměr kol pneumatikový pěchu 425/55 R17
Celková hmotnost 8 860 kg
Doporučený výkon od 132 kW / 180 k
Základní cena 71 400 euro*
Celková cena 123 500 euro*

*Údaje výrobce, ceny bez DPH

DOBRÉ VĚDĚT

  • Secí stroj OMEGA s bohatou výbavou se pohybuje v cenovém průměru této třídy secích strojů.
  • Možnost bohaté výbavy od předního pneumatikového pěchu s hydraulicky ovládaným páskovým smykem až po coulter sekci za řadou disků a monitorování toku osiva.
  • Komfort obsluhy secího stroje udělal v rámci našeho testu dobrý dojem.

Originální článek v magazínu PROFI

S námi je radost hospodařit [email protected] BEDNAR FMT s.r.o.

Galerie

Nejnovější články

Další články
JOY OF FARMING
#
Shop BEDNAR
#
Posklizňové linky
#
Vyhledejte distributora
#
Objednejte předvádění
#
Dealer Area