Menu
×
Co hledáte?
AKTUALITY - NOVINKY

Dvanáctimetrový podmítač BEDNAR – největší na Novém Zélandě

Dalo by se říct na místní poměry monstrózní diskový podmítač. BEDNAR SWIFTERDISC XE 12000 byl uveden do provozu v centrální oblasti Otaga na Novém Zélandu. Se svými dvanácti metry je největším dosud používaným strojem na operaci základního zpracování půdy a diskuje po obřích parcelách poblíž tisícového městečka Twitzel. Ve stejné oblasti pracuje již přes rok i druhý podmítač z řady XE se záběrem 10 metrů. Oba stroje dodal na novozélandský trh místní distributor 4AG. S novými stroji místní farmáři dosahují enormních denních výkonů a vyšší efektivnosti celé linky.

Velké farmy a službaři poptávají větší pracovní záběry

Marketingový manažer Hamish Raikes říká, že velké zemědělské podniky a pronajímatelé techniky včasně využili konkurečních výhod, které stroje značky BEDNAR nabízí. Dodává, že jednou z mnoha konkurečních výhod strojů jsou velké záběry, které umožňují vysokou efektivitu pracovních operací, a které byly zkonstruovány na základě poptávky po velkých denních výkonech evropských farmářů. “Obrovský rozsah zemědělských operací v našich podmínkách vyžaduje přípravu stovek tisíc hektarů určených především pro pěstování obilnin. Abychom byli schopni zpracovat takové výměry v relativně krátké době potřebovali jsme stroje s velkými záběry a konstrukčně dimenzované na velké pracovní rychlosti,” uvádí Hamish Raikes s poznámkou, že právě tyto potřeby dokázalyzajistit stroje BEDNAR. Navzdory velké pracovní šířce jsou však stroje BEDNAR velmi kompaktní, transportní šířka představuje 3 metry. Obsluha stroje si navíc pochvaluje konstrukční prvky diskového podmítače SWIFTERDISC XE, které umožňují plynnulý zdvih diskové sekce na úvratích, bezproblémovou manévrovatelnost a tím rychlé otáčení pracovní soupravy.

Vysoké denní výkony

“S pracovními záběry 10 a 12 metrů a rychlosti 10-12 km/h není problém zpracovat až 100 hektarů za den. V porovnání s dříve používanými šestimetrovými stroji je rozdíl ve výkonu jasně patrný. Farmářům a pronajímatelům techniky tak odpadají starosti s krátkým obdobím na podmítku”, popisuje Hamish další výhody strojů značky BEDNAR. Desetimetrový podmítač je tažen třistatřicetin koňovým traktorem John Deere 8335R a jeho dvanáctimetrový “kolega” je zapřažen k John Deere 9530 o výkonu 530 koní.

Vynikající výsledek práce

Disky s průměrem 520 mm pracujících v páru “twindisc”, umožňují zapravení velkého množství posklizňových zbytků v primární operaci zpracování půdy nebo mohou být použity po orbě.  Konstrukční váha a celková koncepce stroje si hravě poradí ve složitých podmínkách, v kterých jiné stroje ztrácejí. Twindisc systém poskytuje zákazníkům vynikající průchodnost hmoty. Celkový výsledek koncepce diskového podmítače BEDNAR je v porovnání s kypřícími stroji zřetelný při potřebě zapravení a rovnoměrného promíchání posklizňových zbytků. Ještě větší opodstatnění nabírá při práci v těžkých půdách.Velkou agronomickou výhodou je přesné dodržení nastavené pracovní hloubky v celém pracovním záběru stroje. Diskové podmítače skládané s několika pracovních sekcí (křídel) zejména v sušších nebo těžích půdách nejsou schopny udržet pracovní hloubku – pracovní hloubka se liší na bočních křídlech s hloubkou uprostřed stroje.

Správný výběr pěchů je důležitý

Oba diskové podmítače pracují v oblastech s kamenitými typy půd, a proto byly logicky zkonfigurovány s pryžovým pěchem roadpacker. Pěch s V-profilováním tvoří vysoce odolná a otěruvzdorná směs pryže. Po zpracovaných 2 500 hektarech nevykazují pryžové pěchy téměř žádné známky opotřebení. Závěrem Hamish Raikes uvádí: „S velkými stroji BEDNAR mají naši zemědělci možnost zvýšit pracovní kapacitu v hlavní sezóně. V jižní části Nového Zélandu je mnoho farmářů, kteří vlastní traktory s výkonem 300-600 koní a proto věřím, že potenciál těchto strojů v brzké době naplno využijí.“

Hamish Raikes http://www.4ag.co.nz/ 4AG Nový Zéland

Galerie

Nejnovější články

Další články
JOY OF FARMING
#
Shop BEDNAR
#
Posklizňové linky
#
Vyhledejte distributora
#
Objednejte předvádění
#
Dealer Area