Menu
×
Co hledáte?
AKTUALITY - NOVINKY

Soukromý zemědělec Milan Víšek podmítá diskovým podmítačem ATLAS AO 6000 Profi

Bezprostředně po sklizni následují první podmítky. Přesně takové již mnoho let provádějí s diskovými podmítači BEDNAR na rodinné farmě pana Víška. V letošním roce pořídili nový diskový podmítač ATLAS AO 6000 Profi. Co o něm říkají a jak hodnotí jeho práci? To vše a mnohem více nám pověděli během naší návštěvy v minulém týdnu.

Rodinná farma Milana Víška

Soukromý zemědělec hospodaří na 200 ha lehkých až písčitých půdách v okolí obce Lipina, okres Chrudim. „Celá naše výměra se skládá přibližně z 30 polí, na kterých pěstujeme pšenici, ječmen, řepku, kukuřici a směsky kolem ní,“ říká Milan Víšek a dále pokračuje: „Pokud budu konkrétní, tak máme 100 ha obilí, 50 ha řepky ozimé, 30 ha kukuřice a zbývající výměru věnujeme směskám.“ Kromě rostlinné výroby se rodinná farma se zabývá i živočišnou výrobou. Mají býčky na výkrm a chovají 60 dojnic holštýnského a českého strakatého skotu. Kromě prodeje mléka a masa vyrábějí na farmě vlastní sýry a jogurty.

Diskový podmítač ATLAS AO 6000 Profi agregovaný s traktorem Fendt 927 Vario

Ondřej Víšek u diskového podmítače ATLAS AO 6000 Profi

Generační obměna diskového podmítače ATLAS

Na rodinné farmě využívali do letošního roku diskový podmítač ALTAS AO 6000. Ten se po loňském vyzkoušení nové generace diskového podmítače ATLAS rozhodli prodat a pořídit nový, plně hydraulicky ovládaný ATLAS AO 6000 Profi. V průběhu letošní sezóny s ním již provádějí veškeré své podmítky.

Jaké pozorují u Víšků rozdíly mezi generacemi diskových podmítačů ATLAS?

V den naší návštěvy jsme zavítali s Ondřejem Víškem na pole nedaleko Lipiny, kde nám stroj ohodnotil: „Oproti předchozímu diskovému podmítači je to obrovský rozdíl. Nedá se to s předešlým modelem srovnávat. Jako bychom tu měli úplně jiný typ stroje. BEDNAR udělal velký krok dopředu a já jsem opravdu spokojený.“

ATLAS AO_Profi má integrovanou nápravu, což umožňuje menší poloměr otáčení

Diskový podmítač může být vybaven předním řezacím válcem Trash Cutter

„Pokud porovnám oba diskové podmítače, tak jednoznačně vyhraje nový ATLAS Profi,“ říká Ondra a pokračuje: „Hodně dělá umístění nápravy. U starého diskáče byla vzadu a stroj měl velkou tendenci se neustále vrtět a houpat. U nového diskáče je náprava umístěná uvnitř stroje. To je obrovský rozdíl. Zaprvé je to super při otáčení na souvrati, kdy se otočím prakticky na místě, a za druhé na stabilitu stroje. Váha je rovnoměrně rozložená a stroj je krásně klidný. Ondřej Víšek dále pokračuje v porovnání diskových podmítačů ATLAS AO a ATLAS AO_Profi: Zdvojená přední kola u nového ATLASU Profi jsou také super. Vůbec nevadí, že jsou zdvojená, ba naopak je to lepší, protože když máte pole křivé, tak vždy alespoň jedno kolo sedí a otáčí se. Je to maličkost, která udělá hodně. Stroj krásně kopíruje terén i v případě nerovností a díky tomu je podmítka rovnoměrná v celém záběru.“

Jednou z hlavních předností stroje je postavení disků do „X“, čímž je zabráněno driftování stroje

Velikost disků 620×6 mm umožňuje provádět podmítku až do 16 cm s intenzivním promícháním

Práce s novým diskovým podmítačem ATLAS AO 600 Profi

„Máme plně hydraulické nastavení stroje a je to super. Přijedu na pole, které dobře znám, a stroj si pohodlně nastavím z kabiny traktoru, což je až neuvěřitelné a velice příjemné. Navíc mohu stroj přizpůsobit aktuálním podmínkám. Třeba když vidím, že mám souvrať zrytou od prasat, stisknu tlačítko a nepatrně zvýším hloubku zpracování půdy. Jakmile toto problémové místo přejedu, tak opět stisknutím tlačítka stroj lehce vymělčím na požadovanou hloubku,“ říká o nastavení stroje Ondřej.

Diskový podmítač má bezúdržbové uchycení slupic systémem Flexi-Box

Diskový podmítač ATLAS AO_Profi je plně hydrauliky ovládaný

Ondřej s nadšením pokračuje v hodnocení práce se strojem: „Nyní dělám první podmítku po pšenici do hloubky 5 cm a jezdím rychlostí 11 až 12 km/hod. Vzhledem k velikosti polí a častému otáčení na souvratích zvládnu za hodinu udělat 6–8 ha. Kdybych jezdil celý den, tak odhaduji že udělám v našich podmínkách i s přejezdy 70–80 ha/den. Samozřejmě ve větších farmách a v jejich podmínkách budou se strojem dělat určitě něco kolem 100 ha/den.“ „S novým diskovým podmítačem ATLAS AO 6000 Profi, který jsme v letošním roce pořídili, jsem maximálně spokojený. Je to obrovský posun dopředu. Změnu, kterou jsme udělali, mohu doporučit všem, kteří uvažují o novém diskovém podmítači,sděluje na závěr naší návštěvy Ondřej Víšek.

Ing. Zdeněk Souhrada, BEDNAR FMT s.r.o. [email protected] Marketingový specialista

 

Galerie

Nejnovější články

Další články
JOY OF FARMING
#
Shop BEDNAR
#
Posklizňové linky
#
Vyhledejte distributora
#
Objednejte předvádění
#
Dealer Area