Menu
×
Co hledáte?
AKTUALITY - NOVINKY

První Swifter SM 16000 na Slovensku

PRVNÍ SWIFTER SM 16000 NA SLOVENSKU

Na konci března letošního roku byl do společnosti G-Progres, patřící soukromému zemědělci Ľudovítu Grúnerovi, dodán první kus širokozáběrového kompaktoru Swifter SM, jenž vychází z úspěšné řady kompaktorů Swifter SS, ST, ale přináší i několik technických vylepšení a novinek, které z něj dělají vysoce kvalitní stroj pro kompletní přípravu seťového lůžka s vysokými denními výkony.

Společnost G-Progres hospodaří na 3 250 ha orné půdy, během podzimu navíc plánuje začít se živočišnou výrobou se 150ks dobytka a nemalé plány také pokračují při výstavbě dvou bioplynových stanic.

INSPIRACE V ROSTĚNICÍCH

„Abych dokázal veškeré plochy připravit včas a dodržet tak agrotechnické termíny, musel jsem investovat do výkonných strojů. Velkou inspirací pro mě byla návštěva zemědělského podniku Rostěnice a.s., kde již řadu let funguje kombinace pásových tahačů CASE IH Quadtrac a širokozáběrových kompaktorů Swifter SS, ST. Na vlastní oči jsem viděl, jak desítky hektarů doslova ubývají před očima, pozemky byly i při vysokých rychlostech připraveny jedním přejezdem,“ popisuje své zkušenosti majitel společnosti Ľudovít Grúner. Po zhlédnutí této linky v Rostěnicích se ve společnosti G-Progres rozhodli pořídit pásový traktor CASE IH Steiger Quadtrac o výkonu 500 koní a nejnovější generaci kompaktoru Swifter SM s pracovním záběrem 16m.

Hlavní agronom společnosti G-Progres a obsluha stroje.

Velkou inspirací v této výkonné agregaci byl pro pana Grúnera český podnik Rostěnice a.s.

S NOVOU GENERACÍ PŘIŠLO I MNOHO INOVACÍ

Nová modelová řada disponuje mnoha inovacemi, které umožňují lepší práci stroje, širší využití v průběhu celého roku i větší pracovní komfort. Celková konstrukce nové řady strojů je navržena v moderním elegantním stylu. Oproti předchůdci je nyní možné vyměnit pouze vnitřní sekce s radličkami za gamma-hrotové a naopak. Sekce jsou nově uchyceny Wave-Flex systémem, který jim dovoluje dokonale kopírovat povrch pole. Navíc je každá sekce vybavena hydraulickými válci, které umožňují vyhloubení sekcí v případě jejich zanesení, odlehčení stroje bez zvedání, či fixaci stroje při transportu. Změnou prošly také kypřice stop a stroj je vybaven širšími podpěrnými koly, které lépe rozkládají hmotnost stroje a tím méně utužují půdu.

S novým nezávislým uchycením pracovních sekcí (Wave-Flex systém) se setkáte i u Swifteru SE.

Nová generace širokozáběrového Swifteru s novým designem.

VYSOKÉ DENNÍ VÝKONY

Při naši návštěvě stroj zpracovával své první hektary v přípravě pod setí řepy, vzhledem k náročnosti na udržení co největší vlhkosti před sečkou tak nebylo možné dosahovat vysokých denních výkonů, které se od stroje očekávají. I přesto Swifter SM, osazený gamma hroty, zpracoval 70ha za 8mi hodinovou směnu při průměrné spotřebě 4,7l/ha.

70ha za 8mi hodinovou směnu při průměrné spotřebě 4,7l/ha.

Se Swifterem se v G-Progresu počítá i pro kukuřici.

PRO PŘÍPRAVU KUKUŘICE

„Je radost sledovat takovou soupravu při práci, konstruktéři odvedli velký a kvalitní kus práce, je vidět pokrok, design který zaujme a snaha ulehčit obsluze ovládání stroje, uvidíme, jak se bude stroj chovat v přípravě pod kukuřice, každopádně bude u nás vytížen na 100%,“ spokojeně popisuje své dojmy Ľudovít Grúner.

Jakub Nitran

Galerie

Nejnovější články

Další články
JOY OF FARMING
#
Shop BEDNAR
#
Posklizňové linky
#
Vyhledejte distributora
#
Objednejte předvádění
#
Dealer Area