Menu
×
Co hledáte?
AKTUALITY - NOVINKY

Při orbě pod pšenici nastal problém

Zpět na novinky

27.
Leden
2015

Při orbě pod pšenici nastal problém

Farma pana Vladimíra Mráze, která je součástí holdingu Mráz Agro CZ s.r.o., hospodaří na cca 100 ha v okolí Radomyšle na okrese Strakonice v jižních Čechách. V říjnu 2014 nastal na farmě problém při zpracování půdy pod ozimou pšenici. Farma získala do svého hospodaření pole, kde léta hospodařil jiný zemědělec, který praktikoval minimalizační zpracování půdy diskovým podmítačem. Navíc jako předplodinou zde byla kukuřice. Pozemek byl velmi utužený a půda zhutnělá, že šlo jen velmi těžko provádět orbu a když, tak jen do poměrně malé hloubky, vznikaly obrovské skývy tvrdé půdy a na farmě museli řešit, jak pole kvalitně připravit před setím pšenice.

Univerzální kypřič FENIX FN 3000 L obstál ve zkoušce

Na farmu jsme zapůjčili univerzální nesený kypřič FENIX FN 3000 L, aby ho zde vyzkoušeli v hrubé brázdě. Fenix nejen půdu po orbě hlouběji prokypřil, ale pozemek i srovnal a rozbil velké skývy na přijatelnou strukturu, tak aby bylo pole možné již zasít pšenicí secím strojem s diskovou přípravou. Po orbě nebyla totiž hloubka zpracování půdy dostatečná a hrozilo, že rostlinám bude chybět vzduch v půdě a budou trpět zamokřením vlivem nemožnosti vsakování srážkové vody do hlubších vrstev.

Fenix totiž dokáže zcela bez problému zpracovat a dokonale promíchat půdu do 35 cm. Kypřič se vyznačuje vysokou pevností díky 3-nosníkovému rámu, má vysokou průchodnost i při zpracování plodin např. na zelené hnojení díky světlosti rámu 80 cm, pracovní orgány jsou jištěny non-stop jištěním pro plynulou a bezpečnou práci i v těch nejtěžších podmínkách. Univerzální kypřič FENIX FN prostě dostál svého označení “univerzální” a dokázal, že je to stroj pro každého farmáře do každých podmínek.

1 1

Univerzální kypřič půdy FENIX FN 3000 L opravdu dokázal, že je UNIVERZÁLNÍ a do každých podmínek

2

Vlevo pole po nekvalitní mělké orbě, vpravo stav po jediném přejezdu FENIXU – pole připraveno k setí

Fenix FN 3000 L už na farmě zůstal

Vzhledem k tomu, že výslednou prací stroj majitele farmy přesvědčil, tak už v Radomyšli zůstal, jako nezbytný stroj pro kvalitní zpracování půdy. Tuto situaci mám já osobně nejraději, když mi majitel farmy odmítne stroj po předvádění vrátit a naopak si vyžádá předložení kupní smlouvy k podpisu. Je to vždy potvrzení kvality našich strojů a navíc, cena FENIXU FN je více než příznivá a může si jej pořídit opravdu každý farmář, který chce půdu kvalitně zpracovávat, důkladně provzdušňovat a záleží mu na vysokém výnosu. Pokud byste se i Vy chtěli přesvědčit o kvalitách tohoto stroje na svých polích, neváhejte nás kontaktovat, protože firma BEDNAR Vám to ráda umožní.

3

FENIX na farmě pracoval doslova “ve dne v noci” a využil možnosti rychlé přípravy před setím, dokud to počasí dovolovalo

4

Majitel farmy Vladimír Mráz se svým synem (uprostřed) diskutují s obsluhou pracovní soupravy, jaké má poznatky z práce stroje.

5

Zleva majitel farmy Vladimír Mráz, syn majitele pan Mráz junior a obsluha pracovní soupravy, již jako noví majitelé FENIXU FN 3000 L. 

Nejnovější články

Další články
JOY OF FARMING
#
Shop BEDNAR
#
Posklizňové linky
#
Vyhledejte distributora
#
Objednejte předvádění
#
Dealer Area