Menu
×
Co hledáte?
AKTUALITY - NOVINKY

Nový široko záběrový mulčovač v Agrosu Vyskov – Dědice

Nový široko záběrový mulčovač v Agrosu Vyskov – Dědice

Společnost Agros Vyškov – Dedice a.s.  hospodaří na pozemcích v okolí Vyškova o rozloze téměř  1380 ha. Z čehož je 115 ha jsou  trvalé travní porosty, ze kterých je získávána hmota pro výrobu senáže. A 1265 ha je orná půda přičemž 240 ha je v režimu ekologického zemědělství. Na této výměře pěstují EKO pšenici špaldu, pohanku a červený jetel. Na zbytku výměry pěstují tradiční obiloviny jako pšenici a ječmen,  řepku a kukuřici na siláž. V živočišné výrobě se zabývají chovem mléčného skotu v počtu 360 krav.

Nutnost navýšení denního výkonu

V letošním roce v Agrosu Dědice pocítili nutnost zvýšení výkonu při údržbě trvalých travních porostů, ale i potřebu zkvalitnění stavu strniště po sklizni ozimé řepky a silážní kukuřice. Doposud v podniku využívali starší „kladívkový“ mulčovač o pracovním záběru 3 metry, což ale neodpovídalo potřebám podniku. Proto jsme byli požádání o možnost vyzkoušení rotorového mulčovače BEDNAR. Během návštěvy u zákazníka a jeho potřebě navýšit denní výkon mulčování jsme nabídli vyzkoušení pěti rotorového mulčovače MULCHER MM 7000 o pracovním záběru 7 metrů.

Uspořádání travních nožů pro dosažení co nejefektivnějšího mulčování. Jednotlivé nože mohou být na přání opatřeny návarem pro zvýšení životnosti.

Kroková střední náprava je důvodem maximální stability při transportu stroje zejména při transportu na nerovných pozemcích.

V testech se Mulcher MM 7000 osvědčil

Prostřednictvím prodejního střediska STROM Praha a.s. v Prostějově jsme u zákazníka předvedli v období sklizně silážní kukuřice zmiňovaný mulčovač. Stroj byl nasazen bezprostředně po sklizni kukuřice. „Nutnost mulčování strniště po silážní kukuřice vidíme v tom, že dokonale narušíme houževnaté stonky kukuřice, což se perfektně projeví při následném dalším zpracování pozemku např. při kypření ale také jako jednu možnost způsobů ochrany proti zavíječi kukuřičnému“ zdůvodňuje potřebu mulčování pan Ing. Miroslav Sádlo agronom podniku.

Po testech ve strništi kukuřice byl stroj nasazen na jednom z pozemků TTP, na kterých nebylo možné z klimatických důvodů provézt sklizeň a porost byl poměrně přerostlý. I s tímto pozemkem si stroj perfektně poradil a po přesvědčivých výsledcích při práci na strništi kukuřice a na TTP se v Dědicích rozhodli o pořízení nového široko záběrového mulčovače BEDNAR Mulcher MM 7000

Spokojený agronom Ing. Miroslav Sádlo

Mulčování otavy

První zkušenosti z novým strojem

Nový Mulcher MM 7000 byl do podniku dodán v průběhu měsíce října. Při naší návštěvě probíhalo ošetření TTP na kterých neproběhla sklizeň otavy. Mulčovač byl osazen lopatkovitě vyhnutými noži umístěnými „do kříže“ ( travní sada ) tak aby došlo k co nejlepšímu výsledku mulčování. K tomu aby tento výsledek byl co nejlepší dopomáhá ještě několik potřebných dílů mezi které patří protiřádkovací clona a prostiostří. Povrch všech mulčovačů BADNAR je ošetřen žárovým zinkováním tak aby nedocházelo k poškození povrchové úpravy během práce v náročných podmínkách. S mulčovačem jsem spokojen, jezdím s ním přes 10 Km/h a pozemek je pěkně pomulčovaný a dosahuji pěkných výkonů, máme dost přejezdů ale i přesto za směnu pomulčuji přes 50 ha. Díky krokové nápravě je stroj dokonale stabilní a ovládání vč. nastavení pracovní hloubky je jednoduché“ hodnotí práci obsluha stroje.

I přes poměrně vetší množství hmot je pozemek po jednom přejezdu kvalitně pomulčován a mulč je rozprostřen v celém pracovním záběru stroje.

Díky dokonalému zakrytování vrchní  části rámu nedochází k velkému znečištění stroje během práce a případné očištění je díky krycím deskám velice rychlé.

Jednoduché a rychlé nastavení pracovní hloubky pomocí hydraulického okruhu.

V extrémních případech je díky homokinetickým kloubům na kardanech možné využít Mulcher při „ mulčování „ křovinných náletů.

Michal Jurníček,DiS. Oblastní zástupce  pro Moravu a Východní Čechy

Galerie

Nejnovější články

Další články
JOY OF FARMING
#
Shop BEDNAR
#
Posklizňové linky
#
Vyhledejte distributora
#
Objednejte předvádění
#
Dealer Area