Menu
×
Co hledáte?
AKTUALITY - NOVINKY

Nová OMEGA OO 6000L v Českém středohoří

V dnešní reportáži si představíme secí stroj OMEGA OO 6000L, který v letošním roce zakoupilo Zemědělské družstvo Úštěk. Stroj byl do podniku dodán na konci srpna a ihned po dodání začal zakládat porosty ozimé řepky.

Obsluha stroje Petr Minarik je s novým secím strojem OMEGA OO_L velmi spokojený

BEDNAR OMEGA OO 6000L je agregována s traktorem John Deere 8285R o tažné síle 285 koní

OMEGA OO 6000L

Secí stroj značky BEDNAR je univerzální, lehké koncepce s diskovou přípravou půdy umožňující výsev různých typů plodin s meziřádkovou roztečí 12,5 nebo 16,7 cm s velkou variací výsevku jak v konvenčním systému zpracování půd, tak i v minimalizačním. Unikátní řešení jednotlivých pracovních orgánů zajišťuje bezkonkurenční přípravu půdy před setím v kombinaci s přesným uložením osiva, nízkou hmotností a jednoduchým nastavením.

Do dvouřadé pracovní diskové sekce byl zvolen zubatý disk o průměru 460 mm o síle 5 mm

Pneumatikový pěch se samočistícím efektem zajišťuje stabilitu secího stroje při práci i transportu

Zvolená výbava secího stroje

ZD Úštěk vybralo secí stroj OMEGA OO 6000L o pracovním záběru 6 m s objemem zásobníku osiva 3500 litrů. Dále na svůj secí stroj zvolili přední pneumatický pěch frontpack, který celý stroj perfektně stabilizuje. Jako pracovní orgány byly zvoleny zubaté disky o velikosti (460x5mm). V jejich výbavě nechybí boční a pre-emergentní znamenáky, které slouží k vytváření kolejových řádků.

Práce se sečkou z pohledu obsluhy

V podniku ZD Úštěk obsluhuje secí stroj OMEGA OO 6000L Petr Minarik, který má zkušenosti i s konkurenčními secími stroji. Při naší návštěvě se s námi dal ihned do řeči a sdělil nám spoustu informací. „ Jakmile byl secí stroj dodán, začal jsem na 120 hektarech zakládat porosty ozimé řepky, nyní mám zaseto kolem 250 ha a sečka funguje úplně bez problému, jsem mile překvapený. V současné době ukládám osivo ozimé pšenice do hloubky 3 cm, výsevek je 220 kg/ha při rychlosti 13 km/h jsem schopný osít plochu kolem 8 ha za hodinu, přední pracovní diskovou sekci mám nastavenou na hloubku 5 cm. Traktor má spotřebu 6 litrů na jeden hektar.“

Terminál BASIC na kterém obsluha vidí potřebné informace

Terén je v okolí Úštěku velmi členitý, proto se hodí uspořádání disku do X sečka tak v kopcích neujíždí do stran

„Se secími stroji mám zkušenosti už z minulého zaměstnání, kde jsem obsluhoval dvě konkurenční sečky červené barvy. Pokud srovnám tyhle dva secí stroje a sečku BEDNAR vychází mi z nich nejlíp OMEGA OO 6000L. Má to hned několik důvodů z praxe, pokud přecházím na jiný druh osiva vyprázdnění zásobníku a čištění je velmi rychlé díky rozvodu z výsevního ústrojí, které je v zádní části secího stroje. Zbylé osivo tak nemusím sypat na zem a pak složitě nakládat do vaků. Kalibrace výsevku je díky téhle vychytávce hračka, nemusím lézt po stroji a ještě se někam ohýbat a natahovat. Musím také zmínit přístup lidí ze společnosti BEDNAR a STROM. Vše mi perfektně vysvětlili, ukázali a na mé dotazy pohotově odpovídali, přidali i své poznatky z praxe, takového přístupu si jako obsluha velmi cením,“ doplňuje závěrem pan Minarik.

Přesné uložení osiva do identické hloubky v celé šířce záběru stroje díky systému PSP - přítlak na secí botku až 130 kg

Porost ozimé řepky založený v podniku ZD Úštěk secím strojem OMEGA OO 6000 L

ZD Úštěk

Zemědělské družstvo hospodaří v okrese Litoměřice na rozhraní CHKO České středohoří a Kokořínsko na 820 ha zemědělské půdy. Mezi hlavní pěstované plodiny patří obilniny, které se pěstují na 500 ha, luštěniny 60 ha a olejniny 150 ha. Zbylá výměra patří trvalým travním porostům a na 24 ha se pěstuje chmel.

Karel Rais, BEDNAR FMT s.r.o. [email protected] Marketingový specialista

Galerie

Nejnovější články

Další články
JOY OF FARMING
#
Shop BEDNAR
#
Posklizňové linky
#
Vyhledejte distributora
#
Objednejte předvádění
#
Dealer Area