Menu
×
Co hledáte?
AKTUALITY - NOVINKY

Meziřádková kultivace se na Slovensku blíží ke konci

Pandemie je již za námi a my zavítali na Slovensko, kde se plečkování blíží ke konci. V průběhu příštího týdne budou plečkovat poslední hektary polí, a proto jsme se rozhodli navštívit podnik EXATA GROUP, a.s. v regionu Západ. Tam hospodaří na 12 500 ha a k meziřádkové kultivaci využívají dva meziřádkové kypřiče ROW-MASTER RN s kapalným přihnojením.

Veškeré plečky ve společnosti EXATA GROUP jsou vybaveny optickým naváděním CultiCam

První meziřádkový kypřič ROW-MASTER RN 9600 pořízený v roce 2016

Pět meziřádkových kypřičů v podniku EXATA GROUP, a.s.

Společnost EXATA GROUP, a.s. sdružuje na Slovensku řadu zemědělských podniků. V současné době hospodaří na 28 500 ha a pro plečkování využívá celkem 5 pleček od českého výrobce BEDNAR. V regionu Západ, který jsme navštívili, využívají pro svou práci dvě dvanáctiřádkové plečky ROW-MASTER RN 9600 a dva čelní zásobníky na tekuté hnojivo FERTI-TANK. EXATA GROUP, a.s. vlastní dvě plečky ROW-MASTER RN 4800 a další ROW-MASTER RN 9600. V podniku mají veškeré plečky vybavené kapalným přihnojováním z čelního zásobníku FERTI-TANK.

Mechanická likvidace plevelů v celém prostoru meziřádku patří samozřejmě k základním požadavkům na plečky

ROW-MASTER RN 9600 s kapalným přihnojením FERTI-TANK o objemu 1000 l

Kdy začala spolupráce se společností BEDNAR?

V podniku mají již dlouholeté zkušenosti s plečkami od českého výrobce BEDNAR. První plečku do podniku pořídili již v roce 2016 a ta doposud poslední dorazila před letošní plečkovací sezónou. Je agregována s novým traktorem značky John Deere. Kromě zmíněných pleček v podniku také využívají předseťové kompaktory SWIFTER SM 16000.

Jaké mají zkušenosti s plečkováním?

O čtyřleté zkušenosti s plečkami BEDNAR se s námi podělil mechanizátor pro region Západ, Ing. Peter Rózsa: „S plečkami jsme za čtyři roky neměli žádné problémy. Plečkovací sezóna nám zde začíná již velmi brzy. Většinou v první polovině května vyrážíme poprvé a vždy s nimi v našem regionu vyplečkujeme do začátku června přibližně 2 500 kukuřice.“

Zleva obsluha stroje, mechanizátor Ing. Peter Rózsa, obsluha stroje, Michal Jurníček - vedoucí prodeje pro Českou a Slovenskou republiku

Dvě plečky ROW-MASTER RN 9600 s kapalným přihnojením mají v regionu Západ agregované s traktory CASE a John Deere

„Obsluha stroje se po poli se soupravou pohybuje rychlostí 9–10 km/hod a za 8–10hodinovou směnu zvládne zpracovat kolem 60 ha dle velikosti pole. Během plečkování samozřejmě také přihnojujeme tekutým hnojivem. Dávku máme nastavenou dle konkrétního pole a pohybuje se mezi 110–200 l/ha,“ dodává pan Rózsa. Více informací o hospodaření a využívání moderních technologií v podniku EXATA GROUP, a.s. se můžete dozvědět na začátku července v  BEDNAR Magazínu. Ten pro vás bude připraven v týdeníku Zemědělec, v Roľníckych novinách a také na střediscích dealerů společnosti BEDNAR.

Představení plečky s kapalným přihnojením

S námi je radost hospodařit [email protected] BEDNAR FMT s.r.o.

Galerie

Nejnovější články

Další články
JOY OF FARMING
#
Shop BEDNAR
#
Posklizňové linky
#
Vyhledejte distributora
#
Objednejte předvádění
#
Dealer Area