Menu
×
Co hledáte?
AKTUALITY - NOVINKY

Hloubkové řádkové zpracování půdy s profilovým hnojením přineslo očekávané výsledky

Na Vysočině byly založeny podnikem Zemědělské obchodní družstvo Habry ve spolupráci s firmou BEDNAR FMT s.r.o. porosty kukuřice pro siláž inovativní technologií BEDNAR TERRASTRIP. Dne 20. 6. se zástupci zúčastněných společností setkali s pracovníky výzkumné a poradenské firmy AGROEKO Žamberk spol. s r.o. za účelem průběžného vyhodnocení vlivu nové technologie na vegetační a výživový stav kukuřice.

Provozní pokus byl založen testovací soupravou kypřiče TERRASTRIP ZN 8 R v agregaci se zásobníkem hnojiv BEDNAR FERTI-CART. Principem technologie je základní, lokální a hloubkové zpracování půdy v definované rozteči 75 cm pro následný výsev kukuřice. Technologie využívá pracovního orgánu (slupice s dlátem) s podrývacím, drobícím a mísícím efektem s možností pracovní hloubky od 25 do 55 cm. Využívá základu úspěchu hloubkových dlátových kypřičů série TERRALAND a spojuje výhody lokálního intenzivního kypření půdy s hnojením pro rozvoj široce a hluboce rostoucí kořenové soustavy kukuřice. Tím technologie omezuje rizika pro kořenový systém vyplývající z běžného mělčího zpracování půdy technologií Strip Till, tj. v užších vymezených pásech zpravidla s kypřeným profilem ve tvaru rýhy „V“.

Stav porostů kukuřice dne 20. 6. 2019 v lokalitě Habry po různé technologii základního zpracování půdy

Pohled na práci stroje TERRASTRIP ZN 8R/75

Po hloubkovém řádkovém zpracování TERRASTRIP zůstává širší dno zpracovaného pásu, zpravidla o šířce 25–30 cm, tedy stejně jako u povrchu kypřeného pásu (vytvoření „pěstebního truhlíku“), což napomáhá rychlejšímu a bohatšímu rozvoji kořenů v hlubší vrstvě půdy. Rostliny tím získávají vyšší toleranci k přísuškům i déletrvajícímu suchu. Při zpracování půdy je prováděno lokální profilové hnojení na dno kypřených řádků, které zesiluje účinek hloubkové přípravy půdy. Hnojivo je v kypřených řádcích již po příchodu prvních srážek snadněji rozpuštěno (je vytvořeno preferenční vsakování vody v kypřených řádcích, tj. hlavní potřeba vody pouze na 40 % plochy) a tvoří hlavní depo přijatelných živin pro náročnou kukuřici. Ke hnojení do půdního profilu je využíváno fosforečných, fosforečno-draselných, nebo na jaře dusíkatých hnojiv. Při nízkém pH půdy je efektivní aplikovat fosforečná hnojiva společně s granulovanými vápenci pro zvýšení využitelnosti fosforu. Hloubkové řádkové kypření pro kukuřici lze provádět na podzim a ve vláhově příznivějších podmínkách i běžně na jaře. V lokalitě Habry bylo provedeno časně na jaře hloubkové řádkové kypření do hloubky 35 cm s uložením dusíkato-fosforečného hnojiva do rýhy v dávce 150 kg/ha (18 kg N, 78 kg P2O5/ha) ve hloubce 20 cm. Kontrolní variantou zpracování půdy pro kukuřici bylo běžné zpracování orbou do hloubky 27 cm. Hnojení dusíkem bylo realizováno plošně digestátem z BPS před zpracováním půdy.

Rostliny kukuřice ke dni 20. 6. po hloubkovém řádkovém zpracování půdy (vlevo), rostliny po orbě (vpravo)

Rostliny ke dni 20. 6. po hloubkovém řádkovém zpracování půdy (vlevo), po orbě (prostřední) a po orbě s výsevem o 3 dny později (vpravo).

Průběžné výsledky technologie

Obr. 5. Vliv technologie orby a hlubokého řádkového kypření TERRASTRIP na příjem živin kukuřicí ke dni 20. 6. 2019

Vliv nové technologie na porost kukuřice byl vyhodnocen odběrem vzorků rostlin a půdy na kontrolní a inovované ploše kukuřice. Nadzemní biomasa kukuřice vykazovala po hloubkovém řádkovém zpracování půdy kypřičem TERRASTRIP hmotnost 752 kg/ha (vyvinutý 8.–9. list) a po orbě pouhých 315 kg/ha (vyvinutý 6.–7. list), tedy hmotnost sušiny rostlin narostla bezmála 2,4× při zachování stejného termínu setí na stejném pozemku. Navíc sledovaný opožděný výsev kukuřice po orbě o 3 dny snížil hmotnost sušiny biomasy na 208 kg/ha. Rychlejší růst a vývin porostu po lokálním hloubkovém kypření s profilovým hnojením dokumentuje také vyšší příjem hlavních makroživin nadzemní biomasou (obr. 5). Po inovativním řádkovém kypření půdy přijal porost celkem 57,4 kg živin z 1 ha (25,3 kg N, 2,0 kg P, 25,1 kg K, 3,5 kg Ca a 1,5 kg Mg/ha) a po orbě pouze celkem 26,2 kg čistých živin z 1 ha (12 kg N, 1,0 kg P, 10,9 kg K, 1,6 kg Ca a 0,7 kg Mg/ha) k datu 20. 6.

Po řádkovém kypření rostliny přijaly 2,2× větší množství makroprvků. Hlavním vyžadujícím mikroprvkem kukuřice je Zn, kterého po řádkovém kypření porost přijal 39,3 g a po orbě pouze 24,1 g/ha.

Rychleji vyvíjející se rostliny kukuřice po hloubkovém řádkovém kypření lépe využily dusík z půdy, kam byl aplikován plošně pomocí digestátu z BPS před zpracováním půdy. Po orbě se rostliny vyvíjely pomaleji a zásoba dusíku (Nmin.) byla 1,7× vyšší a čekala na příjem rostlinami (tab. 1). Technologie hnojení v lokalitě Habry uplatňuje pro lehčí středně těžkou půdu dělený postup aplikace dusíku pro kukuřici. Porosty po orbě i po hloubkovém řádkovém kypření nyní vyžadují přihnojení dusíkem v dávce 40–50 kg N/ha.

Varianta Vláha [%] N-NO3 [mg/kg] N-NH4 [mg/kg] Nmin [mg/kg] Zásoba – kategorie Zásoba – kg N/ha
Orba 14,8 29,0 5,10 34,13 dobrá 137
Řádkové kypření 14,9 15,7 4,01 19,72 střední 79

Tab. 1. Vliv technologie a rychlosti růstu kukuřice na využití minerálního dusíku (Nmin.) z půdy ke dni 20. 6. 2019

Kontrola nastavené hloubky zpracování půdního profilu

Kontrola nastavení stroje ředitelem ZOD Habry Josefem Hamsou a zástupcem společnosti BEDNAR Pavlem Syrovátkou

Závěrem konstatujeme, že technologie hloubkového řádkového kypření BEDNAR TERRASTRIP pro kukuřici velmi pozitivně působila na růst a vývoj kukuřice během první poloviny vegetace. Technologie naplňuje své produkční a ochranné cíle a předurčuje její použití v současném trendu výskytu sucha a potřeb stabilizace produkce kvalitní kukuřičné siláže.

Ing. Tomáš Javor, DiS. a kol. AGROEKO Žamberk spol. s r.o.

Ing. David Ryčl BEDNAR FMT s.r.o.

Josef Hamsa Zemědělské obchodní družstvo Habry

Galerie

Nejnovější články

Další články
JOY OF FARMING
#
Shop BEDNAR
#
Posklizňové linky
#
Vyhledejte distributora
#
Objednejte předvádění
#
Dealer Area