Menu
×
Co hledáte?
AKTUALITY - NOVINKY

Dlouholeté zkušenosti s Swifterem na Vyškovsku

Zemědělská společnost ZEMO, spol. s.r.o. Bohaté Málkovice hospodaří v okresu Vyškov v řepařsko-výrobní oblasti na 1820 ha s hlavním zaměřením na pšenici a sladovnický ječmen. Dalšími pěstovanými plodinami v nadmořských výškách 250 – 400 m jsou slunečnice, řepka a hrách. Pole jsou zde složeny převážně ze středně těžkých až těžkých půd.

V Bohatých Málkovicích mají s předseťovými kompaktory Swifter dlouholetou zkušenost. Vždyť první Swifter ST (předchůdce řady SM) o pracovním záběru 12 m byl do podniku dodán v roce 2007. Stroj byl tehdy agregován s kolovým traktorem o výkonu 335 koní.  Od této doby se Swifter stal nenahraditelným pomocníkem v předseťové přípravě všech osevních ploch. Před dvěma léty si v Bohatých Málkovicích pořídili nový pásový traktor o výkonu 600 k, ke kterému již dvanáctimetrový kompaktor nevyhovoval. Proto se zde rozhodli pořídit adekvátní nářadí v podobě Swifteru SM s pracovním záběrem 16 metrů.

Původní Swifter ST 12000 odpracoval v podniku přes 12000 ha.

Nový Swifter SM 16000 v agregaci s pásovým traktorem o výkonu 600 koní.

Swifter ST byl nahrazen novým strojem Swifter SM 16000. Zvolení výbavy bylo jednoduché v podstatě vycházelo z osvědčené a již odzkoušené výbavy na předchozím modelu. Stroj je vybaven tzv. „jarní sekcí“, kde jsou hlavními pracovními orgány gamma hroty umístěné ve čtyřech řadách. Navíc u tohoto modelu byl doplněn přední hydraulicky ovládaný páskový smyk a také hydraulické nastavení pracovní hloubky.

Přední hydraulicky ovládaný páskový smyk a hydraulické nastavení pracovní hloubky šetří obsluze čas a umožňuje rychlé přizpůsobení kompaktoru podmínkám.

Souprava pracuje i na členitých pozemcích v ideálních pracovních rychlostech přes 12 km/hod.

Praktické zkušenosti se Swifterem SM

Swifter SM 16000 používají v Málkovicích od podzimu roku 2012. Za tuto dobu již zvládl připravit přes 3000 ha půdy. „Stroj je agregován s pásovým traktorem o výkonu 600 k. Je pravdou, že tento traktor by byl schopen tahat širší záběr než 16m, ale díky velice členitému terénu pozemků, které tu máme, je tato kombinace vyhovující. Souprava pracuje v ideálních rychlostech 13 – 16 km/hod (dle podmínek). Dodržení této konstantní rychlosti je velmi důležité pro zajištění stejnoměrné kvality založení seťového lůžka. Z našich zkušeností se nám osvědčilo, že pracovní rychlost musí být vyšší než 12 km/hod, pak dochází k perfektnímu zpracování pozemku.“ konstatuje Milan Bartošek spolumajitel podniku.

Souprava pracuje i na členitých pozemcích v ideálních pracovních rychlostech přes 12 km/hod.

„Další supr věcí je to, že veškerá ložiska na stroji jsou bezúdržbová, a že jich na šestnáctimetrovém stroji je…“ dodává s úsměvem pan Tesař.

Swifer je ideálním pomocníkem v předseťové přípravě

V podniku používají k setí dva stroje o pracovním záběru 6 m a jeden 12 m. Swifer SM 16000 stihá s přehledem připravit půdu před setím pro všechny secí stroje. “V momentě kdy panují optimální půdní podmínky, však Swifer SM dokáže připravit mnohem více hektarů než jsou secí stroje schopny za směnu zaset. Pak je třeba Swifter zastavit. Běžně stačím za jednu pracovní směnu připravit 130 hektarů s průměrnou spotřebou 14l/ ha“ hodnotí pan Jaroslav Tesař obsluha stroje. „Oproti předchozímu modelu Swifteru jsme si jej dovybavili předním hydraulicky ovládaným smykem a hydraulickým nastavením pracovní hloubky, což mi ušetří spoustu času. Další supr věcí je to, že veškerá ložiska na stroji jsou bezúdržbová, a že jich na šestnáctimetrovém stroji je…“ dodává s úsměvem pan Tesař.

Během naší návštěvy v Bohatých Málkovicích nás nikdo „superlativy“ nešetřil. Swifter je zde plnohodnotným pomocníkem. „Se Swifterem dosahujeme obrovských denních výkonů až někdy musím soupravu zastavit abychom byli schopni vše zaset do ideálně připravené půdy. Díky vhodné kombinace pracovních orgánů je půda po jednom přejezdu perfektně připravena pro setí. Stroj vykazuje fantastickou práci, jak při jízdě z kopce, tak i do kopce. Ta půda je připravena tak, že ani na mé zahrádce nemám tak perfektně připraveno před setím. Je vidět že Swiftery právoplatně nazýváte TOP produktem ve Vašem portfoliu.“ ukončuje náš rozhovor pan Milan Bartošek.

Michal Jurníček, DiS Oblastní zástupce pro Moravu

Galerie

Nejnovější články

Další články
JOY OF FARMING
#
Shop BEDNAR
#
Posklizňové linky
#
Vyhledejte distributora
#
Objednejte předvádění
#
Dealer Area