Menu
×
Co hledáte?
AKTUALITY - NOVINKY

Biofarma DoRa využívá SWIFTERDISC XO_F pro předsetovou přípravu půdy

Biofarma Dora využívá SWIFTERDISC XO_F pro předsetovou přípravu půdy

Diskové podmítače SWIFTERDISC XO_F jsou mezi zákazníky velice oblíbené díky vysoké univerzálnosti jejich využití. Nejedná se „pouze“ o diskový podmítač určený pro rychlou podmítku po sklizni obilovin. Řada zákazníků tento stroj využívá i pro předseťovou přípravu půdy. Jednoho z nich jsme zastihli na pozemcích nedaleko Ratibořic na území kraje Vysočina.

Na farmě v Ratibořicích chovají celkem 500 kusů plemene koza bílá krátkosrstá

Biofarma DoRa je dalším spokojeným uživatelem podmítače SWIFTERDISC XO_F

FARMA ZAMĚŘENÁ NA CHOV KOZ V EKOLOGICKÉM REŽIMU

BIOFARMA DoRa se kromě klasické rostlinné výroby zabývá chovem koz plemene koza bílá krátkosrstá. V areálu v Ratibořicích jich chovají ve stájích více než 500 kusů. Veškerý chov se řídí pravidly ekologického zemědělství. V rostlinné výrobě obhospodařují celkem 290 hektarů. Z toho je 150 ha vyčleněno pro ekologické zemědělství související s chovem koz, na zbylé výměře je obdělávání půdy provozováno v klasickém konvenčním režimu hospodaření.

SWIFTERDISC XO_F předvádí své výborné kvality i během předseťové přípravy půdy

Finálnímu rozdrobení velkých hrud a urovnání pozemku napomáhá zadní V-RING pěch

VYZKOUŠENÍ STROJE PŘISPĚLO K JEHO NÁKUPU

V minulém roce na farmě zkoušeli diskový podmítač SWIFTERDISC XO_F. Na základě kvality odváděné práce se rozhodli si jej pořídit. Strojový park farmy se tak rozrostl o nový SWIFTERDISC XO 5000 F s pracovním záběrem pět metrů. Diskový podmítač využívají jak pro podmítky po sklizni, tak i pro předseťovou přípravu. S podmítačem ročně zpracovávají přibližně 350 hektarů.

Fotografie znázorňuje stav pozemku po orbě před přejezdem podmítače

Další fotografie ze stejného místa – srovnaný povrch po přejezdu podmítače

„Během práce v zemědělství jsem měl možnost vyzkoušet a pracovat s řadou diskových podmítačů. Žádné z nich ale nebyly osazeny A-disky. Podmítal jsem s tímto podmítačem ležáky po ovsu, agresivní disky dělají nádhernou práci, mají výborný řezací efekt. S podmítačem se dá pracovat i s rychlostí 13 km/hod v podmítkách,“ zmiňuje Tomáš Kratochvíl, obsluha stroje.

SWIFTERDISC XO_F JE UNIVERZÁLNÍ DISKOVÝ PODMÍTAČ

Během práce jsme podmítač zastihli na těžkých půdách při přípravě pozemku na setí ozimů, kde byla nejprve provedena orba. Na poli bylo velké množství nerovností a hlubokých brázd. Jedním přejezdem podmítače vybaveného diskovou sekcí s dvěma řadami disků Agressive a zadním V-RING válcem byl pozemek připraven.

Obsluha stroje pan Tomáš Kratochvíl je s prací podmítače velmi spokojen

Diskový podmítač agregují s traktorem CLAAS o jmenovitém výkonu 145 koní

„Nezdá se to, ale SWIFTERDISC XO_F je opravdu paráda. Diskový podmítač je kompletně v hydraulice od skládání oje až po nastavení pracovní hloubky. Líbí se mi, jak je podmítač osazen i páskovým smykem. Když páskový smyk pustím do země, odvádí perfektní práci a krásně rovná nerovnosti na pozemku,“ říká o podmítači Tomáš Kratochvíl.

PODMÍTAČ VHODNÝ I PRO TRAKTORY O NÍZKÉM VÝKONU

Podmítač je nyní agregován s traktorem o jmenovitém výkonu 145 koní. Do budoucna však na farmě plánují pro odvádění lepší práce pořídit k tomuto a dalším strojům výkonnější traktor. Stejně tak je do budoucna plánováno osazení podmítače výsevní jednotkou pro výsev meziplodin při podmítce.

S námi je radost hospodařit [email protected] BEDNAR FMT s.r.o.

Galerie

Nejnovější články

Další články
JOY OF FARMING
#
Shop BEDNAR
#
Posklizňové linky
#
Vyhledejte distributora
#
Objednejte předvádění
#
Dealer Area