Menu
×
Co hledáte?
AKTUALITY - NOVINKY

… A nakonec přihrnutí řepy

Na farmě bratrů Černých na Královéhradecku jsme předváděcí plečkou BEDNAR ROW-MASTER RN 5400 S provedli prokypření a přihrnutí cukrové řepy. „Hospodaříme asi na 600 hektarech orné půdy a zabýváme se pouze rostlinnou výrobou, pěstujeme pšenici, řepku, cukrovou řepu a mák.“ říká Petr Černý.

Na prokypření a přihrnutí jsme demontovali srdíčkové radličky a ochranné disky rostlin a na jejich místo přišla silná pružinová slupice, na jejímž konci je kypřící dláto s odhrnovačkou pro přihrnutí rostliny.

„S plečkou jsme naprosto spokojeni, líbí se nám její robustnost a také možnosti, které nabízí. Vyzkoušeli jsme si ji už v malém porostu se srdíčkovými radličkami zhruba na 60 hektarech, kde jsme se přesvědčili o velice kvalitní práci navádění kamerou Culti-Cam a nyní jsme část cukrové řepy proplečkovali pomocí dlát s přihrnutím.“ říká pan Černý. Řepa vykazuje mnohem větší vitalitu než ta neoplečkovaná a ještě větší po přihrnutí. Na poli je to velice dobře pozorovatelné, jak ve výšce listů, velikost bulv a kořenového systému řepy.

„Neproplečkovaný porost na stejném pozemku pár metrů od sebe má listy pod kolena a velikost bulvy v průměru 6 cm, v proplečkovaném mám listy nad kolena (přibližně 60 cm) a bulvy okolo 7,5-8 cm. Porost, který jsme i prokypřili a prohrnuli je na tom nejlépe, listy jsou ještě o deset centimetrů větší a bulvy dosahují 10 centimetrů průměru.“ Říká Štěpán Koníček – soukromý zemědělec z Královéhradecka, u kterého jsme pokus provedli. „Je to znát, půda je hezky prokypřená, má vzduch, dobře vsakuje voda, které je tady letos hrozně málo, a proto ji nesmíme nechat odtéct. Jednoznačně se potvrdilo, že je řepa okopanina a každé okopání – v tomto případě oplečkování, je pro řepu přínosem a tím i pro nás“ s úsměvem doplňuje p. Koníček.

Meziřádkový kypřič ROW-MASTER RN_S nabízíme v provedení 6;9;12 a 18 řádků, se sekcemi pro rané použití se sekcí tří radliček na jednom vozíku, jednou radličkou a dvěmi dláty pro pozdnější použití a nakonec jednoho dláta s ohrnovačkou pro hluší prokypření a přihrnutí řepy.

Ondřej Koníček Oblastní a produktový manažer tel. +420 725 781 290 [email protected]

Galerie

Nejnovější články

Další články
JOY OF FARMING
#
Shop BEDNAR
#
Posklizňové linky
#
Vyhledejte distributora
#
Objednejte předvádění
#
Dealer Area