Menu
×
Co hledáte?
AKTUALITY - NOVINKY

Vojtěch Bednář: Uplynulý rok 2020 přinesl mnoho výzev a proměnil způsob výroby strojů BEDNAR

Právě uplynulý rok 2020 patřil mezi ty složitější. Pandemie COVID-19 způsobila a stále způsobuje významná omezení a komplikace. Zároveň jsme v průběhu roku 2020 dokončili rozsáhlou investiční výstavbu nové dvoupodlažní výrobní haly a upravili, zproduktivnili a zkvalitnili způsob výroby všech typů strojů. Považujeme to za jeden ze zásadních milníků v historii naší společnosti.

Pandemie COVID-19 a mnoho nových opatření

Situace v první polovině roku 2020 nás přiměla zřídit krizový štáb. Ten během několika týdnů vybudoval interní aktivační plán. Reaguje na aktuální situaci a pravidelně určuje stupeň opatření uvnitř naší společnosti. Tato opatření nezajišťují pouze ochranu našich zaměstnanců, ale bohužel mají také nepříjemný dopad do výroby. V období, kdy je nutné aktivovat nejvyšší stupeň, se i přes naši maximální snahu a nasazení všech pracovníků nelze vyhnout poklesu výkonu (až o 20 %). To přirozeně vede k některým dílčím zpožděním.

Výrobu přibrzdil také požár lakovny

Pandemie nebyla ovšem jedinou událostí, která způsobila výpadky ve výrobě. Další komplikaci znamenal požár lakovny. Ten kvůli pandemii zastavil na téměř 14 dní lakovnu. Proč kvůli pandemii? Za běžného stavu bychom měli servis obratem, nicméně kvůli uzavření hranic při první vlně se k nám servisní technici z Itálie nemohli téměř dostat. Museli jsme řešit leteckou dopravu náhradních dílů a zároveň čekat na povolení cestování servisních techniků. Musím ovšem podotknout, že v době nefunkčnosti lakovny se nám dařilo částečně montovat ze zásoby nalakovaných dílů a část jich zajistit i externími kapacitami.

Nové výrobní prostory a další investice

Největší výzvou pro nás bylo přesunutí výroby do nové dvoupodlažní montážní haly. Navýšila naše výrobní prostory o 9 738 m2 a je doposud největší investicí naší společnosti. Kromě navýšení výrobních prostor tato investice znamenala kompletní změnu způsobu práce při montáži. V horním patře máme pracoviště předmontáže podsestav a ve spodním patře probíhá linkovým způsobem kompletace strojů. V závislosti na pracovních záběrech strojů kompletujeme na 2 nebo 3 linkách. Nové prostory nám umožnily přechod do dvousměnného provozu, což je pozitivní změna oproti období, kdy jsme vyráběli v provozu třísměnném. To kladlo vysoké nároky na zaměstnance a management výroby.

Moderní technologie zjednodušují práci, zvyšují efektivitu i kvalitu strojů

Mezi ně patří například automatický dopravník mezi lakovnou a předmontáží, 14 metrů vysoké karuselové sklady, sloužící zároveň i pro mezipatrovou dopravu, hydraulické nákladní plošiny s nosností 8 000 kg, 36 nových jeřábů, automatické momentové nářadí s ukládáním dat a mnoho dalšího moderního vybavení. Společně s výrobní halou také vznikla i nová administrativní část. Umožňuje soustředit management závodu do jedné budovy za účelem rychlejší komunikace a zvyšuje našim zaměstnancům komfort při práci.

Nová expediční hala

Dvoupatrová výrobní hala nebyla v loňském roce jedinou dokončenou investicí. Postavili jsme také expediční halu vybavenou moderními jeřáby s vážicím systémem. S její pomocí zvládáme v souvislosti s rozšířením výroby expedovat stroje k zákazníkům včas. Další investice a modernizování pracovišť probíhalo také v Doudlebách nad Orlicí. I tam došlo k rozšíření počtu pracovišť, vybavení jeřáby a dalším moderním nářadím.

Poloautomatický sklad

Ve druhé polovině loňského roku se nám podařilo dokončit a spustit poloautomatický sklad o kapacitě 2 000 paletových míst v KLT boxech. To je pro nás ve skladování další posun dopředu. Tato investice do budoucna umožní přechod na ještě vyšší stupeň automatizace skladového hospodářství.

Nový vjezd do areálu a prostor pro uskladnění secí techniky

Samozřejmě myslíme nejen na naše zaměstnance, ale i dopravce a uskladnění našich elektronikou řízených strojů vyráběných v mimosezónním období. Pro zlepšení obsluhy výrobního závodu jsme vybudovali nový vjezd do areálu s odstavným parkovištěm pro nákladní dopravu a také jsme v areálu dokončili nové parkoviště pro naše zaměstnance. V souvislosti s přesunem výroby a skladu se nám nově uvolnily prostory, které jsme začali využívat k uskladnění například secí techniky. Ta je tak od letošní zimy skladována před expedicí ke koncovému zákazníkovi pod střechou.

Velké investice vyžadovaly posílení pracovního týmu

V průběhu dokončování nových investic docházelo k navyšování počtu pracovních míst. Z tohoto důvodu jsme zařídili v Rychnově nad Kněžnou samostatný personální úsek. Má za úkol nábor nových zaměstnanců přímo v dané lokalitě. Společně s tímto oddělením jsme vytvořili také oddělení technologické přípravy výroby (TPV). Toto oddělení má za úkol detailní normování, revizi montážních postupů, zlepšování ergonomie pracovišť a výrobních přípravků, řízení kvality výroby a zvyšování produktivity práce.

Rozvoj výrobního informačního systému

Vedle rozsáhlých hmotných investic došlo i k nehmotným investicím v podobě budování sofistikovanějšího výrobně informačního systému, založeného na vyšším a přesnějším počtu sbíraných a vyhodnocovaných dat v čase. Právě časové hledisko je jedním z nejdůležitějších parametrů nově zaváděného systému pro kontrolu toku materiálu od dodavatelů (vznik Dodavatelského portálu), výroby, skladových a logistických procesů, lakování až po samotnou montáž linkovým způsobem. Dosahujeme tak lepší synchronizace výrobních středisek v čase, predikce úzkých míst a zvýšení celkové efektivity.

Plány budoucích investic

S pomocí všech dosavadních investic a rozsáhlé změny výrobního procesu v roce 2020 se nám otevírají další možnosti budoucích investic. V letošním roce nás čeká u nového vjezdu vybudování recepce se sociálním zázemím a odpočinkovými místnostmi pro dopravce i naše zaměstnance. Přesun výroby do nové haly nám uvolnil prostory, a mohli jsme tak zahájit projektovou přípravu investice do plně automatické lakovny se skenovacím zařízením pro kontrolu kvality rámů. Od loňského roku také máme závazný plán rozvoje výrobního závodu. Ten počítá s budováním plně robotického skladu, druhé dvoupodlažní montážní haly a mnoha dalšími rozsáhlými investicemi. Za tímto účelem se v roce 2020 podařilo zakoupit potřebné okolní pozemky pro další výstavbu.

Výrobní závod čeká na vaše návštěvy

Závěrem bych rád zmínil, že ve spolupráci s marketingovým oddělením jsme ve výrobním závodě vybudovali novou trasu Factory Tour. Budu rád, když nás navštívíte a prohlédnete si moderní prostory, ve kterých pro vás stroje vyrábíme. Samozřejmě hned, jakmile to dnešní situace umožní.

Galerie

Nejnovější články

Další články
JOY OF FARMING
#
Shop BEDNAR
#
Posklizňové linky
#
Vyhledejte distributora
#
Objednejte předvádění
#
Dealer Area