Menu
×
Co hledáte?
AKTUALITY - NOVINKY

Terraland na těžkých jílovitých půdách

Na podzim loňského roku jsme v rámci propagační akce dostali možnost představit dlátový pluh Terraland TN 3000 HM7R i v jednom z nejúspěšnějších podniků na českobudějovickém okrese, ZOD Borovany. Toto družstvo hospodaří na cca 2800 ha z čehož zhruba 1600 ha je orné půdy. Terraland se zde ukázal jako ideální řešení pro zpracování těžkých, jílovitých půd a tak byl stroj bez velkého otálení objednán a v květnu dodán. Na své první hektary si počkal až do poloviny července, kdy jsme se v Borovanech opět sešli, abychom nový stroj uvedli do provozu.

V jednoduchosti je síla

Při konstruování našich strojů klademe velký důraz na maximální jednoduchost obsluhy a údržbu. Ani v případě Terralandu tomu není jinak. Stroj je vybaven systémem bezúdržbových ložisek, takže příprava stroje před vlastní prací je minimální. Jak si pochvaloval traktorista podniku, který bude s novým Terralandem jezdit, „je to pohoda, prostě zapřáhnu, v rychlosti zkontroluju, na poli to pustím do země a jedu“ a jak řekl tak také udělal. Hloubku zpracování pomocí zadních hrotových válců nastavil na cca 40 cm, Terraland pustil do země a zpodmítané pole po ozimém ječmeni během jednoho přejezdu krásně prokypřil a opět urovnal.

V Borovanech mají těžké jílovité půdy.

Terraland je agregován s traktorem o výkonu 300 koní.

Zapravení hnoje s Terralandem

V Borovanech mají opravdu těžké půdy, a proto se potýkají s letitým problémem při zaorání hnoje. Jak podotkl agronom společnosti Ing. Jan Kouba „často se nám stane, že i po třech letech vyoráme starý hnůj.“ V jílovitých půdách se hnůj po zaorání zakonzervuje a velmi špatně se rozkládá. S Terralandem teď tento problém snadno vyřeší. Stroj půdu dokonale promíchá a prokypří, tak že za rok nebude po rozmetaném hnoji ani památky.

Díky ideálně navrhnuté geometrii slupic není problém s Terralandem zapravit statková hnojiva nebo velké množství rostlinných zbytků.

Výsledek zapravení hnoje.

Poděkování za spolupráci

Díky profesionálnímu přístupu agronoma podniku pan Ing. Jana Kouby nám bylo umožněno představit výhody toho stroje už při samotném podzimním předvedení. Předseda družstva Ing. Jindřich Kořínek pak celou věc pozitivně vyhodnotil, objednávku stroje ztvrdil svým podpisem a tak je spokojenost z takto provedeného rozhodnutí oboustranná.

Ing. Kouba při kontrole hloubky zpracování půdy.

V Borovanech jsou s Terralandem spokojeni. – foto: Ing. Kouba (agronom) vpravo a Ing. Číhal (nový mechanizátor podniku)

Petr Bezděkovský obchodní zástupce pro jižní a západní Čechy

Galerie

Nejnovější články

Další články
JOY OF FARMING
#
Shop BEDNAR
#
Posklizňové linky
#
Vyhledejte distributora
#
Objednejte předvádění
#
Dealer Area