Menu
×
Co hledáte?
AKTUALITY - NOVINKY

TERRALAND je určený i pro menší farmáře

V průběhu září jsme navštívili rodinnou farmu pana Černého ve městě Nový Bydžov. Farma v roce 2018 zakoupila nesený dlátový pluh TERRALAND TN 3000 HM5R. Se strojem BEDNAR získává své první zkušenosti. Jak se mu s novým strojem pracuje se dozvíte v reportáži.

Pan Černý si odvedenou práci dlátového pluhu pochvaluje

Pořízený TERRALAND TN 3000 HM5R zvládá pracovat do hloubky 55 cm

Jaké jsou rozdíly mezi klasickým a dlátovým pluhem?

Všechny řady dlátových pluhů BEDNAR mají rámovou konstrukci z vysokopevnostní oceli Alform. Na ní jsou uloženy slupice s unikátní konstrukcí tří lomených úhlů, která umožňuje snadný vstup pracovních těles do půdy i ve velmi extrémních podmínkách. S dlátovými pluhy TERRALAND zpracujete pozemky do hloubky od 15 cm do 65 cm. Stroj je populární proto, že zvládne narušit utužené spodní vrstvy. Díky originální geometrii slupic se nemusíte bát, že tímto krokem vytáhnete do horních vrstev půdního profilu mateční horninu a humusový horizont promícháte s mrtvou zeminou.

V základní výbavě je samozřejmostí hydraulické jištění pracovních těles

Přídavné boční hrotové válce dokonale rovnají terén a není tak vidět, každý záběr stroje

TERRALAND TN 3000 HM5R

Jedná se o nesený dlátový pluh, který zvládá pracovat do maximální pracovní hloubky 55 cm a je určený pro traktory o výkonu 150–180 koní. Tento model má pracovní záběr 3 metry a pět pracovních radlic. Stroj má obrovskou průchodnost a nehrozí jeho ucpání.

Zkušenosti s dlátovým pluhem v rodinné farmě

Během naší návštěvy dlátový pluh pracoval u Nového Bydžova na pozemku o velikosti 8 hektarů. Na místě jsme zastihly majitele pana Černého, který se strojem jezdil a podělil se s námi o své zkušenosti z praxe: „Půdu momentálně zpracovávám do hloubky 45 cm, po pozemku se pohybuji rychlostí 10 km/h. Průměrná spotřeba traktoru je 15 litrů na hektar, za hodinu jsem schopný zpracovat plochu 2,4 ha.“  „Na TERRALANDU se mi nejvíce líbí drobící efekt ježkového válce, ten v našich podmínkách funguje opravdu perfektně,“ říká majitel a obsluha v jedné osobě, který dále pokračuje: „S dlátovým pluhem jsem připravoval půdu na setí ozimé pšenice už loni, proto s ním mám zpracovanou plochu už přes 100 ha a zatím bez problému.!

Slupice jsou osazeny 40 mm dláty LONG LIFE

TERRALAND TN 3000 HM5R je agregován s traktorem John Deere o výkonu 215 koní

Na závěr naší návštěvy nám pan Černý doplnil: „Letošní rok jsme měli největší průměrný výnos u obilovin, co pamatuji. Vycházel nám na 8 t z hektaru, což je na nás opravdu paráda.“  

Představení farmy

Rodinná farma Michal Černý se zabývá rostlinnou i živočišnou výrobou. Hospodaří v okolí města Nový Bydžov v okrese Hradec Králové na 200 hektarech zemědělské půdy. Část obhospodařované výměry slouží k produkci krmiva pro 200 ks dojnic a 80 kusů býku na výkrm. Farma pěstuje 60 ha ozimé pšenice, 30 ha kukuřice na siláž a 100 ha vojtěšky, která hraje významnou roli v jejich osevním postupu.

Karel Rais, BEDNAR FMT s.r.o. [email protected] Marketingový specialista

S námi je radost hospodařit.

Galerie

Nejnovější články

Další články
JOY OF FARMING
#
Shop BEDNAR
#
Posklizňové linky
#
Vyhledejte distributora
#
Objednejte předvádění
#
Dealer Area