Menu
×
Co hledáte?
AKTUALITY - NOVINKY

Terraland = ideální příprava pod cukrovku

Koncem minulého týdne jsme navštívili společnost Vin agro s.r.o., která hospodaří na celkové výměře 945 ha. Velká část této výměry se nachází na území hl. města v okolí městských částí Vinoř, Kbely, Letňany a Čakovice. Podnik z Vinoře se před sedmi roky rozhodl přejít z orebního systému zpracování půdy na bezorebný, proto se po loňském úspěšném předvádění  rozhodli pro pořízení našeho dlátového pluhu Terraland a zařadili se tak mezi další majitele našeho stroje. Při loňském předvádění Terraland zpracoval půdu převážně pro setí cukrové řepy. Po necelém roce tak uplynul čas zkontrolovat porosty na polích, kde náš stroj pracoval.

Včasná sklizeň je důležitá…

V den naší návštěvy začala v podniku sklizeň 240 ha ozimé řepky. V letošním roce se ředitel společnosti p. Petr Řebíček rozhodl po loňských zkušenostech s počasím, nic nepodcenit a objednal pro sklizeň hned 5 službařských sklízecích mlátiček. Během pár dní se tak podařilo včas řepku sklidit s nadprůměrným výnosem 45q/ha. Ihned po sklizni následuje zmulčování strniště a rychlá podmítka, což svědčí o profesionálním přístupu v místním podniku.

Skupina sklízecích mlátiček sklízející hektary ozimé řepky v těsné blízkosti městské části Praha-Vinoř.

Výsledky loňské práce…

Porosty ozimé řepky u Vinoře.

Porost cukrové řepy na poli u zámku Ctěnice.

Proč Terraland?

„Před sedmi roky jsme přešli z orebného systému zpracování půdy na bezorebný – minimalizaci. Při tomto zpracování půdy dochází ke zpracování orniční vrstvy do hloubky cca 18 cm. Postupem času se tak vytvoří v půdě souvislá utužená vrstva, v podstatě jakási deska. Tím může dojít k narušení optimálního vodního režimu (vzlínavost ,propustnost kapilár atd.), proto jsme se rozhodli pro tento dlátový pluh, který naruší podorniční vrstvu a zlepší tak vodní režim v půdě. Chceme tímto strojem prohlubovat půdu zejména pod cukrovky, jejichž kořen jde do hloubky a usnadnit ji tak růst. Ročně budeme strojem Terraland připravovat zhruba 250 ha.“ Ujasňuje volbu stroje p. Řebíček.

Loňská práce Terrlandu TN 3000D.

Odhadovaný výnos letošní sklizně cukrové řepy je podle slov p. Řebíčka 70q/ha.

Ing. David Ryčl vedoucí prodeje pro ČR

Galerie

Nejnovější články

Další články
JOY OF FARMING
#
Shop BEDNAR
#
Posklizňové linky
#
Vyhledejte distributora
#
Objednejte předvádění
#
Dealer Area