Menu
×
Co hledáte?
AKTUALITY - NOVINKY

Odborná exkurze českých zemědělců v Kazachstánu

Koncem září jsme upořádali pro naše významné zákazníky odbornou exkurzi v největší vnitrozemské zemi na světě – Kazachstánu. Byla zaměřena na poznání místních zemědělských podniků, přírodních podmínek a pamětihodností. Jak cesta probíhala a co během ní účastníci exkurze viděli? To se dozvíte v této reportáži.

Kde cesta začala?

Naše společná exkurze začala v bývalém hlavním městě země Almaty, které se nachází na úpatí pohoří Ťan Šan. Přímo z města jsme mohli pozorovat zasněžené vrcholky hor. Nesměla chybět prohlídka města včetně návštěvy místní tržnice, kde mají místní možnost nakoupit si, na co si vzpomenou, od oblečení až po čerstvé potraviny. Velice nás překvapila část tržnice, kde prodávali ovoce, zeleninu a čerstvé maso, a to jak čistotou prostředí, tak čerstvostí nabízených potravin. Závěrem pobytu v Almatinském regionu jsme navštívili Čaryňský kaňon, který svým rozsahem připomíná známější americký Grand Canyon.

Jaká byla další zastávka?

Další zastávkou bylo město Kokčetau, kde jsme navštívili našeho dealera TURKUAZ MACHINERY, který je v Kazachstánu importérem techniky BEDNAR. Zde nás seznámili s  podmínkami, které tu panují v zemědělství. Místní si velice vážili návštěvy českých zemědělců, o čemž nasvědčoval i fakt, že vedoucí oblastní zemědělské zprávy pronesl projev na téma česko-kazachstánského přátelství a přijela i televize, která o naší návštěvě natočila reportáž do hlavních zpráv.

Návštěva sklizně na 3 000 ha poli

Na cestě do Nur-Sultanu jsme měli možnost navštívit tři zemědělské podniky. Jeden byl součástí skupiny, která hospodaří na přibližně 100 000 ha. Další navštívená farma hospodařila na přibližně 60 000 hektarech pětihonným postupem, kdy 4× byla jarní pšenice a jednou úhor. Jejich výnosy pšenice dosahovaly 14 až 15 metráků po hektaru. V tomto podniku jsme měli možnost navštívit i sklizeň pšenice, která kulminovala. Na jednom 3 000 hektarovém poli sklízelo a čekalo na odvoz 10 kombajnů JD STS. Celkově v podniku vlastnili těchto kombajnů 45. Zajímavostí je, že velká část Kazachstánu je sklízená dvoufázově a běžně se sklízí pšenice o vlhkosti 23 %. Pracovní den kombajnéra začíná v 8:00 při teplotách kolem 5 stupňů Celsia a sklízí běžně do půlnoci. Nutno dodat, že pole jsou velká, absolutní roviny a času na odpočinek je při prostojích z důvodu čekání na odvoz dost.

Vyprávění kazašských zemědělců

Další zastávky byly na mléčné farmě pro 1 200 krav a dále na menší kazachstánské farmě, která obhospodařovala 16 000 hektarů. Všechny návštěvy byly velmi poučné a bez nadsázky lze říci, že vyprávění kazašských zemědělců některé naše zákazníky až šokovalo. Vždyť například v Kazachstánu stát vrací zemědělci 25 % investic do strojů bez složitých projektů, neznají různé naše podpůrné a jiné fondy nebo kontrolní úřady a na otázku, jestli jim stát v podnikání pomáhá nebo je naopak omezuje všichni bezelstně odpovídali, že je podporuje a neví o ničem, v čem by jim bránil.

Prohlídka hlavního města Kazachstánu

Po návštěvách zemědělských podniků nás společně čekala prohlídka skutečné perly euroasijského prostoru, letos již poněkolikáté přejmenovaného hlavního města Kazachstánu Nur-Sultan. Město bylo vybudováno za posledních přibližně 20 let a je skutečně neuvěřitelné, co se za tak krátký časový úsek podařilo. Toto město lze směle porovnávat s arabskou Dubají.

Závěrečné zhodnocení exkurze

Věřím, že exkurze byla pro každého z 43 účastníků přínosná. Nálada byla po celou dobu skvělá. Určitě není na škodu porovnat naši realitu s jinými podmínkami a pokusit se si z této konfrontace něco přínosného do svého podnikání převzít.

Ing. David Ryčl, Marketingový ředitel a regionální ředitel obchodu pro Polsko BEDNAR FMT, s.r.o.

Galerie

Nejnovější články

Další články
JOY OF FARMING
#
Shop BEDNAR
#
Posklizňové linky
#
Vyhledejte distributora
#
Objednejte předvádění
#
Dealer Area