Menu
×
Co hledáte?
AKTUALITY - NOVINKY

Národní finále jízd zručnosti na Polním dni BEDNAR

Jednatřicet soutěžících z pětadvaceti středních převážně zemědělských škol a učilišť se zúčastnilo národního finále jízd zručnosti. To se uskutečnilo v rámci doprovodného programu Polního dne BEDNAR u Městce Králové ve středu dne 29.5.2019.

Nástup při zahájení národního kola jízd zručnosti 2019

Připomenutí pravidel a procházení trati před samotnými jízdami

Vítězové jízd zručnosti v roce 2019

Jízda zručnosti 2019 tak zná své šampiony! Jsou jimi Josef Šťastný ze SZeŠ a SOŠ Poděbrady a Tereza Miskowiczová ze SOŠ a SOU Sušice. Letošní ročník totiž přinesl novinku v podobě samostatné krasojízdy nejlepších řidiček z republiky, které se skutečně nenechaly zahanbit.

Jízdy zručnosti

Všude se hovoří o genderovém vyrovnání mužů a žen. A zemědělství si žádá šikovných mladých lidí, tak proč ne i dívek. Pro letošní rok jsme tak nachystali novinku, kterou je samostatná jízda zručnosti dívek. Chceme ukázat laické i odborné veřejnosti, že i ženy mají v zemědělství i za volantem své oprávněné místo a nemusí se toho bát. Jak jsme totiž mohli vidět na regionálních kolech, ani slečny se těžkých strojů nebojí a jejich zručnost je srovnatelná s chlapci,“ říká Ing. Martin Pýcha, předseda Zemědělského svazu ČR.

Studenti absolvovali jízdy zručnosti s vlekem a traktorem John Deere 5100M

Jízdy zručnosti probíhaly v na přesně vymezené trati

Do finále, které organizuje Zemědělský svaz České republiky pro letošní rok ve spolupráci se SŠTŘ Nový Bydžov, tedy loňskou vítěznou školou, a ZS Sloveč se nominovalo 25 chlapců a osm dívek z předešlých osmi regionálních soutěží, které se konaly v průběhu dubna a května. Postoupili totiž vždy tři nejlepší chlapci a jedna dívka. Svou finálovou jízdu nakonec zajelo celkem 31 soutěžících.

Trať, která určila vítěze

Na trati na ně čekalo hned několik záludných úseků. Hned po startu projet osmičkou, zajet do haly, kde museli projet slalomem mezí tyčemi a přejezd přes lávku, následně s pravoúhlou zatáčkou, průjezdem úvozem a zastavením u rampy na vzdálenost do 20 cm. Další zručnost mělo prokázat zastavení na přesnost u tyče, kdy jedna z tyčí musela být shozena a druhá zůstat stát. Největší oříšek však představovalo couvání do garáže, kterého byly ušetřeny jen slečny. Každé pochybení znamenalo trestné body, které se k výslednému času přičítaly v podobě trestných minut.

Zastavení na klapačce vyžaduje cit

Slavnostní vyhlášení výsledků národního kola jízd zručnosti

Stupně vítězů

Svou bezchybnou jízdou s nejlepším celkovým časem 5:10 bez trestných minut se ujal prvenství od začátku usměvavý Josef. Svým vítězstvím tak předává pořadatelství na příští rok do Poděbrad. Neuvěřitelná shoda následně panovala na druhém místě, kdy si pro stříbro zajeli hned dva soutěžící naráz. Byli jimi Miroslav Mareček ze SOU Liběchov a Michal Mráka ze SŠ a ZŠ Tišnov. Za dívky svou suverénní jízdou již v regionálním kole na sebe upozornila Tereza Miskowiczová ze Sušice. Zajela si tak v čase 3:31 bez chybičky pro prvenství za jízdu dívek. Druhý nejlepší čas měla Svatava Salamonová ze SŠZ a P Rožnov pod Radhoštěm a třetí pak Petra Grygarová ze MSŠZ a VOŠ Opava.

Poprvé jely dívky v samostatné kategorii

Prvenství studenta ze zemědělské školy v Poděbradech rozhodlo o pořadateli dalšího ročníku

Ocenění pro vítěze a poděkování partnerům

Na vítěze čekalo slavnostní předání cen v rámci polního dne BEDNAR. Společnosti Bednar FMT s.r.o. s partnery akce připravila pro šampiony věcné ceny. Zapůjčení traktoru na jízdu zručnosti zajistil Strom Praha. Další ceny pro vítěze věnovaly společnosti Zemědělský svaz ČR a ú.o. Hradec Králové, ZS Sloveč, SŠTŘ Nový Bydžov a Moneta Money Bank.

Galerie

Nejnovější články

Další články
JOY OF FARMING
#
Shop BEDNAR
#
Posklizňové linky
#
Vyhledejte distributora
#
Objednejte předvádění
#
Dealer Area