Menu
×
Co hledáte?
AKTUALITY - NOVINKY

Kultivace cukrové řepy ve společnosti ÚSOVSKO AGRO s.r.o.

Plečkování širokořádkových plodin se počátkem měsíce června naplno rozběhlo i na Olomoucku, kde hospodaří firma ÚSOVSKO AGRO s.r.o. Tato zemědělská společnost tvoří součást koncernového uskupení firem ÚSOVSKO, které hospodaří na 15 000 hektarech zemědělské půdy. Během naší návštěvy jsme navštívili středisko RV v Mohelnici, kde jsme při práci zastihli meziřádkový kypřič ROW-MASTER RN 6400.

Od minulého roku začal ve společnosti ÚSOVSKO AGRO s.r.o. pracovat nový ROW-MASTER RN 6400

Meziřádkový kypřič pracuje v agregaci s traktorem Lamborghini o výkonu 160 koní

Nový kypřič ve firmě ÚSOVSKO AGRO s.r.o.

„Meziřádkový kypřič ROW-MASTER RN 6400 od společnosti BEDNAR jsme pořídili na základě výběrového řízení, kde mimo jiné byl jedním z požadavků na výbavu stroje i systém automatického navádění kypřiče,“ říká Ing. Martin Poisl, vedoucí mechanizace.

Meziřádkový kypřič je vybaven automatickým samonaváděcím systémem CultiCam

Vedoucí střediska Mohelnice Ing. Jaroslav Seryn, obsluha stroje Rosťa Dubový a vedoucí mechanizace Ing. Martin Poisl

V letošní sezoně meziřádkový kypřič nejprve provedl kultivaci porostů cukrové řepy, která je pěstována na výměře přibližně 200 hektarů. Po cukrové řepě bude pracovně kypřič využit na kultivaci kukuřice, která zaujímá výměru 1 700 hektarů.

Přínosy meziřádkového kypření

„Meziřádkovou kultivaci provádíme rok od roku, podle potřeby a aktuálních podmínek. Nyní provádíme kypření cukrové řepy z důvodu likvidace plevelné řepy a narušení půdního škraloupu (za uplynulý měsíc u nás spadlo 70 mm srážek). Kypřením se také ke kořenům cukrové řepy dostane snadno vzduch,“ sděluje Ing. Jaroslav Seryn, vedoucí střediska RV Mohelnice.

Prvotní kypření na jaře je vhodné z důvodu narušení půdního škraloupu a usnadnění přístupu vzduchu ke kořenům

Pro kultivaci cukrové řepy je ROW-MASTER RN vybaven 12-ti kultivačními jednotkami s meziřádkovou roztečí 45 cm

„Za den udělám přibližně 30 hektarů, pracovní rychlost se pohybuje mezi 7 – 8 km/hod., traktor pracuje na nějakých 1 000 ot/min. Z pohledu obsluhy oceňuji hlavně CultiCam, který navádí kypřič do meziřádků,“ říká o stroji Rosťa Dubový, obsluha stroje.

Právě univerzální rám stroje ROW-MASTER RN s vysokou světlostí 80 cm umožnuje využití tohoto meziřádkového kypřiče pro plečkování porostů kukuřice i cukrové řepy. Ve firmě ÚSOVSKO AGRO s.r.o. pracuje stroj ROW-MASTER RN 6400 s 12-ti kultivačními jednotkami s meziřádkovou roztečí 45 cm. Kultivační jednotky jsou osazeny třemi radličkami o šířce 150 mm a pro ochranu rostlin je stroj vybaven ochrannými disky.

S námi je radost hospodařit [email protected] BEDNAR FMT s.r.o.

Galerie

Nejnovější články

Další články
JOY OF FARMING
#
Shop BEDNAR
#
Posklizňové linky
#
Vyhledejte distributora
#
Objednejte předvádění
#
Dealer Area