Menu
×
Co hledáte?
AKTUALITY - NOVINKY

Kompaktor je u Nováků významným strojem

Rodinná farma Novákových úspěšně hospodaří v severních Čechách v okresu Louny na 3250ha zemědělské půdy. Vzhledem k typům pěstovaných plodin je předseťový kompaktor významnou součástí strojního vybavení farmy, která rostlinnou výrobu zvládá v malém počtu pracovníků. Historie Swifterů u Nováků se začala psát již před …

Rozhodnutí pro Switer SM 14000

Na jaře 2012 Novákovi zkoušeli Swifter SE 10000 s pracovním záběrem 10,2 m. Po testech, kdy stroj pracoval v agregaci s pásovým traktorem CASE Quadtrack 480 bylo evidentní, že 10m pracovní záběr je pro traktor nedostačující. Kvalita práce byla dokonalá, ale výkon mohl být vzhledem k traktoru a parcelám daleko vyšší. Novákovi začali uvažovat o novém širokozáběrovém Swifteru SM 16000 s pracovním záběrem 16,2m, nakonec padla volba na 14 metrovou verzi Swifteru SM 14000 o záběru 14,2m, a to zejména díky velké členitosti přístupových cest v blízkém okolí. Swifter SM 14000 byl dodán na letní sezónu 2012.

Obsluha ze Statku Novák si práci se Swiftery pochvaluje.

Statek Novák hospodaří na velkých lánech, proto je širokozáběrová technika logickou volbou.

Swifter je pro farmu důležitý

Farma pěstuje 1200ha pšenice ozimé, 500 ha jarního ječmene, 600 ha kukuřice, 150ha cukrové řepy, 550ha řepky ozimé a 300ha vojtěšky. „Kompaktor využíváme každý rok velmi intenzivně a to pro cukrovku, řepku, kukuřici a vojtěšku, v některých případech i před setím pšenice.“ říká Václav Novák ml.

Rychlé otáčení na souvrati bez vyhloubení stroje je jednou z mnoha výhod předseťových kompaktorů Swifter SM.

Swifter SM má možnost vyměňovat pracovní sekce navzájem dle půdních podmínek (2 řady radliček s překrytím nebo 4 řady gamma hrotů).

Nový model Swifter SM

Širokozáběrové kompaktory Swifter dodáváme od roku 2003, kdy byl poprvé postaven prototyp pro Rostěnice a.s., od té doby stroj prošel několika inovacemi, které rozhodli o jeho pevné pozici na českém a evropském trhu. Důležitou inovací byla výměna lanového systému skládání na systém BAR-LOCK, který je jednoduší a umožňuje se strojem snazší přepravu po komunikacích. Druhá velká inovace proběhla před 2 lety. Stroj dostal nové označení Swifter SM (původně SS/ST), kdy jsme rozšířili stroj o možnost vyměňovat vzájemně pracovní sekce (gamma-hroty nebo radličky). Na stroj byl nově vyvinut přední, páskový hydraulicky ovládaný smyk, který umožňuje obsluze reagovat v celé šíři záběru na aktuální situaci v různých částech připravované parcely. V neposlední řadě model Swifter SM nabízí hydraulickou regulaci pracovní hloubky. Tato opce plyne z praxe, ve které se ukázalo, že v záběrech 14,16 až 18m je problém rychle přenastavit stroj, tak aby se vytvořilo seťové lůžko precisně a to v celé šíři stroje.

Páskový, hydraulicky ovládaný. Swifter SM má navíc hydraulické přizvedání sekcí.

BAR-LOCK systém pro snadné, rychlé a bezpečný skládání a rozkládání stroje do 3m přepravní šířky a do 4m přepravní výšky.

Výkon a kvalita práce

„Swifter SM jsme si pořídili, protože jsme si ho odzkoušeli a nezklamal nás. Složení pracovních částí, zejména tandemové croskilly nám vytvoří kvalitně připravené pole a to i v letních měsících, kdy je vždy problém s hroudami. Výkon stroje se u nás pohybuje okolo 120ha za 10hodinou pracovní směnu.“ komentuje zkušenosti se Swifterem p.Václav Novák ml.

Zadní část stroje je možné vybavit tandemovými do sebe vsazenými croskilly a zadním finish válcem. Tato výbava je velmi populární na všech modelech Swifter.

Swifter SM v přepravní poloze.

Ing. Jan Bednář

Galerie

Nejnovější články

Další články
JOY OF FARMING
#
Shop BEDNAR
#
Posklizňové linky
#
Vyhledejte distributora
#
Objednejte předvádění
#
Dealer Area