Menu
×
Co hledáte?
AKTUALITY - NOVINKY

Dobré zprávy v nelehké době ze společnosti BEDNAR

Je mi potěšením, že v takto nelehkých dnech můžeme přinést pozitivní zprávy. Pevně věřím, že jich bude postupně přibývat. Před pár dny jsme vás prostřednictvím našich webových stránek informovali o , která byla oficiálně předána dne 10. 3. 2020.

Boj s COVID-19 a udržení plánu výroby

Již v počátku šíření COVID-19 jsme jako jedni z prvních zavedli bezpečnostní pravidla pro ochranu zaměstnanců a nařízení pro pohyb cizích subjektů uvnitř areálu a budov. Vlivem interních i vládních opatření došlo k poklesu výrobních, resp. lidských kapacit. Navzdory nepříjemné situaci, kterou pociťujeme každý den, nebo možná právě díky ní, byly hned následující den započaty přípravné práce ke spuštění provozu nové haly. Motivace byla jednoznačná – i přes nepříznivý stav udržet požadovaný objem výroby. Jako klíč k dosažení cíle nám slouží moderní technologie, vybavení pracovišť a způsob práce na nové hale. Směřujeme ke zvýšení efektivity a udržení výkonu s výrazně nižší potřebou lidských zdrojů. I přes veškerou snahu jsme se především v prvních dnech dostali do částečného zpoždění vůči plánovaným termínům. Toto zpoždění bychom rádi eliminovali před nástupem letní sezóny, aby opatření spojená s COVID-19 naši zákazníci pocítili co nejméně nebo vůbec.

Poslední kroky k zahájení provozu

Během necelých 14 dnů od předání nové haly se podařilo při zachování běžného chodu postupně přesunout a dovybavit všechna montážní pracoviště, kanceláře a zázemí pro dělnické profese, zásobit jednotlivá pracoviště materiálem, zaškolit zaměstnance na nové technologie a způsob práce. Vše, co jsme více než 1,5 roku připravovali, se stává skutečností. S potěšením vám oznamuji, že dnem 30. 3. byl oficiálně zahájen provoz nové montážní haly a dovolím si říct i nové kapitoly v historii značky BEDNAR. Naše práce není však zdaleka u konce. Nová hala je navržena tak, aby v budoucnu umožnila ještě vyšší stupeň automatizace. Plnění úkolů a dalších vizí spojených se zvyšováním efektivity, lepší organizací a novými technologiemi bude pokračovat i nadále.

Nové možnosti a plány ve výrobě

Dokončení nové dvoupodlažní výrobní haly na ploše o rozloze 5 910 m2 rozšířilo naše dosavadní užitné plochy o 12 000 m2. To je dvojnásobek ploch, než jsme měli doposud k dispozici. Z těchto nových 12 000 m2 máme k dispozici 10 000 m2 výrobních ploch a 2 000 m2 administrativní části. Toto „hřiště“ nám umožňuje ještě více rozdělit jednotlivé úkony postupové (linkové) montáže do jednotlivých operací. Hala je koncipována jako dvoupatrová (5 000 m2/patro) s jasným rozdělením úkolů. V horním patře probíhají veškeré předmontážní operace, tedy montáž podsestav. Ve spodním patře dochází ke kompletaci podsestav – finálnímu sestavení celku stroje, výstupní kontrole a případné paletizaci. V obou patrech se nachází celkem 29 pracovišť soustředěných do 5 linek se stejným celkovým počtem jeřábů různých nosností.

Logistika na nové hale

Doprava dílců z lakovny probíhá pomocí automatického dopravníku přes seřadiště v podzemních prostorech lakovny a dále skrze dva automatizované mezipatrové vertikální dopravníky překonávající výšku 15 m do řízených buffer zón v horním patře nové montážní haly. Dílce nevyžadující předmontáž směřují ze seřadiště přímo na spodní linky. Nedochází tak k poškozování laku přepravou nebo skladováním na paletách. Drobný materiál zajišťujeme pomocí dvou automatických vertikálních skladů o výšce 15 m s výdejními otvory v obou patrech. Postaráno je tak nejen o skladování dílů, ale zároveň i o jejich mezipatrovou dopravu. Rozměrnější dílce, které neprochází naší lakovnou, dopravujeme pomocí dvou vertikálních plošin o nosnosti 8 tun a rozměrech 3,75 × 7,5 m. Překonávají při tom výšku 8,7 metru. Slouží zároveň i pro mezipatrovou dopravu předmontovaných podsestav z horního patra na hlavní linky v dolním patře.

Lepší ergonomie a výbava pro snazší práci

Kromě logistiky cílíme i na zlepšení v oblasti ergonomie jednotlivých pracovišť a jejich vybavení. I v této oblasti jdeme již delší dobu vlastní cestou a snažíme se lidem práci co nejvíce zjednodušit, ať už jde o chytré nářadí, informační technologie, přípravky nebo i drobnosti, jako je osvětlení či odpružené podlahy.

Provoz zahájila i Expediční hala

Kromě spuštění provozu v nové montážní hale došlo k zahájení provozu také v prostorech nově dokončené Expediční haly. Díky této investici dokážeme současně nakládat a zároveň připravovat expedici dalšího stroje uvnitř haly. Došlo také k výraznému rozšíření zpevněných venkovních ploch určených pro nakládku strojů pomocí vysokozdvižných vozíků, popř. nájezdové rampy. Právě kapacita expedice pro nás byla v posledních letech jedním z úzkých míst, především v období expedice strojů určených pro jarní práce.

Aktuální dění a další plány

V připravované II. etapě dojde k dalšímu rozšíření ploch o parkoviště kamionů se soc. zařízením a především výstavbě hlavní brány a připojovacího pruhu z páteřní komunikace. Děje se toho ale mnohem víc a tak vám mohu s potěšením oznámit, že dne 6. 4. došlo také k zahájení prací na rekonstrukci haly A, kde během necelých třech měsíců vyroste nový poloautomatický sklad. O průběhu stavby a více detailech vás budeme informovat v dalším tiskovém sdělení.

Vojta Bednář

Ředitel výroby Ing. Vojtěch Bednář, PhD. BEDNAR FMT s.r.o.

Galerie

Nejnovější články

Další články
JOY OF FARMING
#
Shop BEDNAR
#
Posklizňové linky
#
Vyhledejte distributora
#
Objednejte předvádění
#
Dealer Area